Γιατροί Κ.Υ. Δημητσάνας: ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΙΤΗΣΗ

kados446Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων της ορεινής Αρκαδίας, σας αποστέλλουμε ξανά επιστολή, με το χαρακτήρα της παράκλησης, υπενθύμισης και επείγουσας ενημέρωσης, σχετικά με την διαρκή αλλά και επιτακτική ανάγκη της άμεσης απόκτησης του φορητού Monitor/ΗΚΓράφου – απινιδιστή – εξωτερικού βηματοδότη, σειρά Μ της εταιρείας Ζoll, που αιτηθήκαμε ξανά με επιστολή μας στις 12/09/2012, χωρίς όμως θετική έκβαση.


Αντ’ αυτού μας χορηγήθηκε από το νοσοκομείο, απλός αυτόματος απινιδιστής (της εταιρείας Zoll) που δεν παρέχει ουδεμία δυνατότητα ΗΚΓραφικού ελέγχου και συνεχούς παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού καθώς επίσης δεν παρέχει επ’ ουδενί την δυνατότητα εξωτερικής βηματοδότησης σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών καρδιακών αρρυθμιών.


Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το ήδη γνωστό πρόβλημα, ότι ο τομέας ευθύνης του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας είναι εκτεταμένος και δυσπρόσιτος με ιδιαιτερότητες τόσο σε σχέση με το οδικό δίκτυο και την πρόσβαση με το ασθενοφόρο όσο και σε σχέση με την κατανομή και την ηλικιακή διαμόρφωση του πληθυσμού του Δήμου Γορτυνίας.
Κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω καιρικών συνθηκών και κακού οδικού δικτύου η διακομιδή περιστατικού από το πιο απομακρυσμένα χωριά (π.χ. Κοκκοράς, Κακκουραίικα, Μπαρδάκι) έως το Κέντρο Υγείας διαρκεί τουλάχιστον 40 – 60 λεπτά ενώ άλλα 50 – 60 λεπτά διαρκεί η διακομιδή από το Κ.Υ. Δημητσάνας έως το Γ.Π. Νοσοκομείο Τρίπολης.
Είναι οφθαλμοφανές, ότι για χρονικό διάστημα περίπου δύο ωρών που ο ασθενής με επείγον καρδιολογικό πρόβλημα βρίσκεται εντός του ασθενοφόρου, χρειάζεται εντατική νοσηλεία και monitoring με βάση τις αρχές και επίσημες οδηγίες της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να του δοθούν ούτε στο ελάχιστο!


Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Μάιος έως Οκτώβριος) ο πληθυσμός του Δήμου Γορτυνίας σχεδόν τριπλασιάζεται με επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και με απόδημους Αρκάδες που επισκέπτονται την πατρίδα τους. Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού, ως επί το πλείστον, είναι άνω των 60 ετών, ενίοτε με πολλαπλά προβλήματα υγείας, που χρήζουν επισταμένης ιατρικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης.


Είναι κατανοητό στον καθένα, το μέγεθος, η ταχύτητα και η υψηλή εξειδίκευση της ιατρικής φροντίδας που απαιτεί αυτός ο πληθυσμός σε περίπτωση επείγοντος συμβάντος.
Επίσης, όπως σας αναφέραμε και στην πρώτη επιστολή-αίτηση μας, το monitor της «σειράς Μ» της Zoll, έχει αποδείξει εμφατικά επί σειρά ετών την αποτελεσματικότητα του και τη χρησιμότητα του σε προνοσοκομειακό επίπεδο, λόγω της ευρείας χρήσης του από το ΕΚΑΒ τόσο στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες όσο και στις Αεροδιακομιδές, προσυπογράφοντας αυτό λόγω της δικής μας εμπειρίας από την προϋπηρεσία μας στο ΕΚΑΒ.


Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το Κ.Υ. Δημητσάνας ή κάποιο άλλο Κ.Υ. της περιοχής δεν είχε ζητήσει ξανά ή δεν του παραχωρήθηκε αντίστοιχη συσκευή ή η αιτίαση ότι το εν λόγω monitor έχει υψηλή κοστολόγηση, φρονούμε ότι δεν αποτελεί δεδομένο, δικαιολογία ή προηγούμενο για την άρνηση απόκτηση της εμφανώς απαραίτητης αυτής συσκευής!


Άλλωστε, ουδέποτε από την έναρξη λειτουργίας του το Κ.Υ. Δημητσάνας δεν στελεχώνονταν με τρεις (3) ειδικευμένους Γενικούς Ιατρούς οι οποίοι και οι τρεις έχουν ιδιαίτερη εμπειρία στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική και είναι απολύτως εξοικειωμένοι και πιστοποιημένα επαρκώς εκπαιδευμένοι στον τομέα αυτό.
Σε τελική ανάλυση ποιος μπορεί και ποιος αναλαμβάνει την ηθική ευθύνη να κοστολογήσει την σωτηρία ή απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής !!!
Σας επισυνάπτουμε ξανά το ενημερωτικό υλικό για την φορητή συσκευή που αιτούμαστε.


Ευελπιστούμε και αναμένουμε σύντομα θετική απάντηση σας στο αίτημα μας. Σε περίπτωση που δεν προτίθεστε να μας χορηγήσετε την εν λόγω συσκευή, σας παρακαλούμε να μας αποσταλεί εγγράφως η αρνητική απάντηση σας και το σκεπτικό αυτής της άρνησης.


Με χαρά θα είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.


Με υψηλό αίσθημα ευθύνης
και τιμή
οι αιτούντες Ιατροί
του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας....
______________________________________________________________________________________________________________


Η παραπάνω επιστολή εστάλη, πρωτοκολλημένη, προ ενός έτους (στις 13-6-2013), στις αρμόδιες επιτροπές του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και οι "αρμόδιοι" δεν μπήκαν καν στον κόπο να μας απαντήσουν, ούτε έστω αρνητικά!


Προφανώς η αίτηση μας θα στόλισε κάποιον κάδο απορριμάτων στα γραφεία των κυρίων αυτών!


Επίσης η αίτηση αυτή παραδόθηκε (μαζί με δύο (2) ενυπόγραφες προσφορές της εισαγωγικής εταιρίας που φέρνει τα Monitor από τις ΗΠΑ) και στην Δημαρχιακή αρχή του Δήμου Γορτυνίας με την αμυδρή ελπίδα μιας δωρεάς εκ μέρους του Δήμου προς το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας. Φυσικά, έναν ολόκληρο χρόνο μετά δεν μας έχει δωριθεί (τιμής ένεκεν) ούτε γλωσσοπίεστρο!!


Η παρούσα δημοσίευση αγαπητοί μας φίλοι, έλαβε αφορμή την πληθώρα και την ποικιλία δημοσιευμάτων περί Δημοτικών Εκλογών στη Γορτυνία που κατακλύζει κάθε ηλεκτρονική σελίδα σχετική με τον τόπο μας!


Όλοι "μας νοιάζονται" και μας θυμούνται τέτοιες μέρες!


Παρ' όλα αυτά πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι είμαστε απολύτως μόνοι μας και ότι καλό και ελπιδοφόρο γίνει σε τούτον τον τόπο θα γίνει μόνο μέσα από τη δική μας εγρήγορση, απόφαση, κινητοποίηση και δραστηριοποίηση.


Τα υπόλοιπα όλα, είναι "έπεα πτερόεντα" για να 'χουμε να λέμε τις μακρές βραδιές του χειμώνα στο ταβερνάκι μπροστά στη φωτιά ανάμεσα σε μεζέ και τσιπουράκι!
Καλή Ανάσταση, αγαπημένοι μας φίλοι...

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: