roysfetiΑνέκδοτη συλλογή χειρόγραφων επιστολών απλοϊκών πολιτών προς πολιτικούς άνδρες, ζητώντας διάφορα αιτήματα. Στοιχεία παρμένα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Διατηρείται αναλλοίωτο το ύφος και η ορθογραφία και τα μεταφέρει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ.


ΑΙΤΗΜΑ προς την βασίλισσα Φρειδερίκη. Προέρχεται από το «αρχείο των τρελών» των Ανακτόρων και αφορά την ισοτιμία καναδικού δολαρίου. «...Τορόντο 12/2/1960. Κάποιος Έλλην του Τορόντο Καναδά σας παρακαλεί το δολάριο το Καναδέζικο όπος πάει 60 δραχμές έως τον Σεπτέμβρη μήνα».
ΑΙΤΗΜΑ πολίτη προς τον βασιλιά Κωνσταντίνο (Αθήνα 6/2/1966) ...παρακαλώ όπως μου δώσετε ένα χαρτάκι από το χέρι σας για να μου επητρέψουν να στήσω και εγώ μία παράγκα να βάλλω την γυναίκα μου και τα παιδιά μου... Μεγαλιότατε δεν πρόκηται να καταστρέψω καθώλου το πράσινο...».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ οικογένειας κρατουμένου προς την βασίλισσα Άννα-Μαρία. Ζητά την αποφυλάκισή του από τις φυλακές Λαμίας όπου κρατείται (Φθιώτιδα 10/11/1966) «...τον εξαπάτησε ένας τειχοδιόχτης... έσπηρε δε εις αγρόν μας ήτε εις τον κήπο μας καναβούρη μην γνορίζοντες εμής οι χωριάτες τή είναι αυτό... είναι μεγάλη ανάγκη να μας βοηθήσετε Μεγαλόχαρη φυσικά δε στα πλέσια του Νόμου και του Κράτους και όχι παρανομία... ώστε να μην καταστραφούμε... βοήθησε μας σας παρακαλούμε όπως και ο πατέρας μου βοηθούσε εσάς και το Κράτος σας από τον Κουμουνησμό 21 χρόνια τώρα με το ντουφέκη στην πλάτη...».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ γυναίκας προς τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Ζητάει την απαλλαγή του συζύγου της από το βαρύ πρόστιμο που του έβαλε η Εφορία. (Θεσσαλονίκη 25/1/1966) «...τυγχάνω μία άτυχη και πάρα πολύ βασανισμένη γυναίκα... δεν είμαι άνθρωπος παρά ένας βράχος... έχω ένα αγοράκι δεκαέξη ετών... ο δεύτερος άνδρας μου που μας ανέβαλε και τους δύο και εγώ αποφασίσουμε και τον κλείσουμε στο Γυμνάσιο οικοτροφοίο του Τσοτυλίου... ο άνδρας μου που δεν έχει πωτέ μόνιμη εργασία πούλαγε αμερικάνικα τσιγάρα και τον πιάσανε... Το πρόστιμο ανήλθε στις δέκα χιλιάδες... επιθυμούμε πολύ να μας κάνεις ένα διάδοχο... άκουσε την συμβουλή μου...».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ κομματάρχη της ΕΡΕ προς τον Κων. Καρμανλή (Βόλος 9/3/1961) «...απαιτούμε όπως εκδοθεί Καραμανλική εφημερίδα... για να συγκρατηθεί η δύναμή μας και τούτο θα οφείλεται εις ημάς και όχι στους αλληλοτρωγόμενους βουλευτές σου...».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ μητέρας από την Γερμανία προς την βασίλισσα Άννα-Μαρία. Επανέρχεται σε παλαιότερο αίτημά της για την προικοδότηση της κόρης της. (Γερμανία 19/6/1967) «...και η μικρή μου Δημητρούλα συνέχεια μου έλεγε μαμάκα πότε θα μου στείλει η βασίλισσα χρήματα και εγώ το απάντησα όταν η Παναγίτσα την φέρει ένα αγοράκι...».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ μαθήτριας προς την Άννα-Μαρία. Ζητά την αποφυλάκιση του πατέρα της που είναι εξόριστος στην Γυάρο. «...ο μπαμπάς μου είναι κρατούμενος στην Γιάρο διότι τον παρέσυραν και ψήφισε ΕΔΑ. Δεν είναι κακός άνθρωπος ο μπαμπάς μου διότι πάντα μας έλεγε να αγαπάμε την πατρίδα μας...». Ζάκυνθος 30/5/1967.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ συζύγου κρατουμένου στη Γυάρο προς την βασίλισσα Άννα-Μαρία. (Πειραιάς 1967) «...σας ικετεύω μην με αφήσετε μόνη στα γεράματα... έδωσα στην πατρίδα πατέρα και αδέλφια. Χαρίστε μου στον άνδρα μου χάρη και να είστε βέβαιη ότι η πράξη Σας αυτή θα τον μεταπείση προς τα Ελληνικά ιδεώδη...».
ΑΙΤΗΜΑ νεαρής μητέρας και συζύγου προς την βασίλισσα Άννα-Μαρία. Ζητά την αποφυλάκιση του συζύγου της, κρατουμένου στις φυλακές Κορυδαλλού. (Αθήνα 1/6/1967) «...ουδέποτε ανεμείχθη σε κομματικές οργανώσεις και τούτο δύναται να το διαπιστώσει η Ασφάλια. Το μοναδικόν του σφάλμα ήτανε παρεσιρώμενος με άλλους βρέθηκε στην συγκέντρωση οικοδόμων στης 13/4/67... και η γένιση του υψηλού μας διαδόχου όπως ελπίζομε στο θεό να τον ιδούμε μία μέρα ... να μεριμνήσει και με τον ερχομό του και δι' εμέ το παιδί μου».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ελληνίδας μετανάστριας προς τον βασιλιά Κωνσταντίνο. (Στουτγκάρδη Γερμανίας 1/2/1967) «...θα σας παρακαλούσε θερμός να μου στέλναται μία δικής σας φωτογραφία οικογενειακός να την στολίσο στο δωματιάκι μου βλέποντας προΐ και βράδι για να ξεχνώ που βρήσκομαι στην ξενητειά...».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ μαθητή Ελληνικού Γυμνασίου (Μανσούρα Αιγύπτου 28/5/1967) «...προτού λάβω την απόφασην μου να σας προβάλω την αίτησίν μου ταύτην ευρισκόμουν σε ένα χάος σκέψεων. Από μικρό παιδί είχον σκεφτεί να εισαχθώ εις την στρατιωτική σχολή Ευελπίδων ... παρακαλώ όπως μεριμνήσετε δια την είσοδό μου εις την σχολήν δια τον επαναπατρισμό μου και την συντήρηση ενός απόρου φιλοπάτριδος υπηκόου σας...».
Δια την μεταφοράν
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια