koyra
Προσκεκλημένος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Β.Γιαννακούρας που δήλωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει με κάθε τρόπο τους ανθρώπους της γης, αφού ο πρωτογενής τομέας και η παραγωγή θα βοηθήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση


Στο κούρεμα των προβάτων, την λεγόμενη «κουρά» προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι στο χωριό Δάρα. Ένα χωριό με πολλούς κτηνοτρόφους και έτσι η «κουρά» παίρνει τη μορφή γιορτής. Ο καιρός καθυστέρησε λίγο τη διαδικασία που γίνεται συνήθως στις αρχές Ιουνίου ώστε τα ζώα να περάσουν το Καλοκαίρι τους απαλλαγμένα από το πολύ μαλλί και να «παχύνουν».
Σήμερα η «κουρά των προβάτων» δεν έχει διατηρήσει ίσως σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό χρώμα, αφού και αυτή εκσυγχρονιστεί και γίνεται κυρίως με μηχανές και όχι με ψαλίδια, αλλά παρόλα αυτά καλούνται φίλοι και συγγενείς να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους, μιας και δεν πρόκειται για εύκολη δουλειά, αφού τα ζώα είναι κάποτε και δύστροπα και θέλουν και δεύτερο χέρι να τα κρατά.
Και για όσους θέλουν να μάθουν προηγείται κωλοκούρισμα (το κούρεμα στην ουρά και στα πίσω πόδια) στην αρχή της Άνοιξης, και στις αρχές του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, γίνεται η ολική κουρά.
Κάποτε το μαλλί ήταν πολύτιμη πρώτη ύλη για την Παρασκευή υφασμάτων στη ρόκα και στον αργαλειό αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι κτηνοτρόφοι βγάζουν ελάχιστο μεροκάματο από την πώληση του μαλλιού.
Σήμερα εκείνο που έχει μείνει είναι το φαγοπότι που ακολουθεί την κουρά και το γλέντι.
Στην κουρά που έγινε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, στο χωριό Δάρα παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, που προσκλήθηκε να παραστεί (πήρε και το ψαλίδι και κούρεψε λίγο ένα ζώο) μιας και η Περιφέρεια έχει φτιάξει ένα σημαντικό έργο στην περιοχή Σαϊτά, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, μία δεξαμενή, που θα εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους στο πότισμα των ζώων τους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλωστε όπως είπε ο κ. Γιαννακούρας ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγή θα μας βγάλει από την κρίση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και θα τους στηρίζει με κάθε τρόπο.
Δείτε βίντεο με πλάνα από το κούρεμα των προβάτων στο χωριό Δάρα καθώς και τις δηλώσεις των Παναγιώτη Στρέμπα (πρόεδρος Κτηνοτρόφων), Γιώργου Μπακόπουλου (κτηνοτρόφου), Μιλτιάδη Παπακώστα(προέδρου του χωριού Δάρα) και Βαγγέλη Γιαννακούρα (Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας).

 

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: