kagelaΠρόκειται για τον τελευταίο μπουναμά που μοίρασε τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση, στηρίζοντας τάχα τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αφού σε κάψω πρώτα, Γιάννη, έλα να σ’ αλείψω λάδι. Μια άκαιρη ψηφοθηρική ενέργεια που θυμίζει άλλοτε μελλοθάνατο (τότε που ίσχυε η θανατική ποινή) που δικαιούταν να επιλέξει το τελευταίο γεύμα του. Στην Τρόικα και στα μνημόνια μπήκαμε οικιοθελώς και κανείς δεν μας ανάγκασε. Μόνοι μας μπήκαμε στις αγκάλες του ερπετού σφιγκτήρα, που, ως γνωστό, όταν πάει να κουνηθεί το θύμα για να ξεφύγει είναι πολύ αργά, το ερπετό το σφίγγει ακόμα περισσότερο. Στερνή μου γνώση, λέει ο θυμόσοφος λαός.

Διότι αν είχαν επιλέξει να φέρουν δίπλα στην Αθήνα και για λίγο χρόνο και την Σπάρτη, δηλαδή να εφαρμόσουμε, χωρίς να υπολογίζουμε το κομματικό κόστος, εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που βάλτωναν για δεκαετίες, σήμερα η χώρα θα ήταν ελεύθερη χωρίς ξένες επιτροπίες, οι συντάξεις δεν θα έπαιρναν την κατιούσα φέρνοντας τους ηλικιωμένους σε απόγνωση, και τα παιδιά τους δεν θα είχαν απαξιωθεί από το χώρο της εργασίας, που σήμερα αναγκάζονται να ξενιτεύονται όπου υπάρχει ζήτηση, όχι για να προκόψουν αλλά για να επιβιώσουν και να μην μαραζώνουν. Δεν ξέρω τι θα γράψει η μελλοντική ιστορία για τον Γιωργάκη Παπανδρέου, που μας ενέταξε στα μνημόνια, και όσους άλλους τον διαδέχθηκαν με γνώμονα την διατήρηση του κόμματος και την πελατεία των ψηφοφόρων. Εάν πάλι η κυβέρνηση, που ψευδώς υποστήριξε ότι τα τριακόσια ευρώ προέρχονται από το περίσσευμα, γιατί στα χαρτιά αποδεικνύεται το μεγάλο ψέμα, επέλεγε να τα δώσει στους εκατοντάδες μικροπρομηθευτές του Δημοσίου που μένουν για καιρό απλήρωτοι, θα είχε κάνει ένα συμβολικό βήμα προς την ανάπτυξη και θα κρατούσε λιγότερα ρολλά κλειστά, αφού ξέρουμε πως κάθε ρολλό που κλείνει προσθέτει νερό στον μύλο της ανεργίας.

Στα κρατικά νοσοκομεία γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μη χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές. Αλλά όπως λέει ο θυμόσοφος λαός οι ασπιρίνες δεν θεραπεύουν βαριά νοσήματα ούτε το νερό της ΕΥΔΑΠ απολυμαίνει και αποστειρώνει ευαίσθητους χώρους. Αντί ο κ. Πολλάκης να υβρίζει ξένα δημοσιεύματα για την αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα και να το θεραπεύσουμε. Ιδεολογήματα τύπου Τσάβες και Φιντέλ Κάστρο, χάριν μιας ανύπαρκτης ανεξαρτησίας σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας οδηγούν τριτοκοσμικά.* Με τον πρόσφατο θάνατο του Φιντέλ Κάστρο εξεμάνη ο κ. Ζουράρης και όσους τον αποκαλέσαμε δικτάτορα μας ύβρισε. Ο Φ.Κ. μπορεί να ήταν δημοφιλής και χαρισματικός, αλλά δεν έπαψε να είναι εξουσιομανής και δικτάτορας. Ο κ. Ζουράρης χάριν εντυπωσιασμού, χρησιμοποιεί την αρχαία ελληνική αλλά ουδείς τον καταλαβαίνει. Τουλάχιστον ας χρησιμοποιούσε και την προφορά των αρχαίων Ελλήνων, που μοιάζει κάπως με τον τέταρτο εκκλησιαστικό ήχο. Η Ελληνική γλώσσα, γραπτή και ομιλούσα, είναι διαχρονική εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια και σήμερα ομιλείται στην εξέλιξή της. Ιδιαίτερα τώρα που ο κ. Ζουράρης είναι δημόσιο πρόσωπο οφείλει να ξέρει τι λέει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιερά και εθνικά θέματα.

* Ο Φιντέλ Κάστρο είχε επίγνωση ότι με τα πούρα, το ζαχαροκάλαμο και τον φθηνό τουρισμό ανάπτυξη δεν θα είχε η χώρα του χωρίς παράλληλη βιομηχανία. Σε παλαιότερη δήλωσή του είχε πει: «Χρειάζεται μια καραβιά ζαχαροκάλαμο για να αγοράσεις ένα τανκς». Το ίδιο ισχύει και για τη δική μας οικονομία. Τουρισμός με τα βραχιολάκια και η αγροτική ανάπτυξη όσο και να αυξηθεί, χωρίς σύγχρονη βιομηχανία πλούτος δεν παράγεται. Ένα σύγχρονο i-phone παράγεται σε δέκα λεπτά. Για να το αποκτήσει ο αγρότης απαιτούνται είκοσι ημερομίσθια. Αυτά για όσους υποστηρίζουν τα παραπάνω ή τη μονομερή επιστροφή στη δραχμή όταν πάνω από το 70% των αγαθών είναι εισαγόμενα.

Δημήτρης Μαυραειδόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: