If-by-Whiskey Fallacy"Αν λέγοντας ουίσκυ εννοείτε το απαίσιο ποτό που έχει καταστρέψει χιλιάδες οικογένειες, μεταμορφώνοντας τους άνδρες σε τέρατα που δέρνουν τις γυναίκες τους και παραμελούν τα παιδιά τους, τότε τάσσομαι ολόθυμα υπέρ της απαγόρευσης.


Αν όμως λέγοντας ουίσκυ εννοείτε το ευγενές ποτό με την εξαίσια γεύση, που δίδει ευθυμία, γέλιο, που μας κάνει να ξεχνάμε δυστυχίες, τότε είμαι υπέρ της απελευθέρωσης του.."
Αυτά είχε πει ένας νεαρός Αμερικάνος βουλευτής περί το 1950-60 (Noah S. "Soggy" Sweat) στην ομιλία του για το αν πρέπει να απαγορευθεί ή να ελευθερωθεί η πώληση αλκοολούχων ποτών. Οι Αμερικάνοι ονόμασαν αυτή τη δίγλωσση προσέγγιση "if by whiskey" πλάνη. Πλάνη γιατί η επιχειρηματολογία της επιβεβαιώνει δυο εντελώς διαφορετικές πλευρές ενός ζητήματος..
Ο Γκράμσι από την άλλη είχε πει για τα "αν" το εξής:
"Η πολιτική του 'αν' είναι ένα δείγμα ανικανότητας για την κατανόηση της ιστορίας και επομένως ένα δείγμα ανικανότητας για τη δημιουργία ιστορίας".
Το θέμα είναι να έχεις την αλήθεια σου, την πεποίθηση σου κι αν δεν μπορείς να την εκφράσεις μέσα στον πολιτικό αγωνισμό -γιατί δεν είσαι έτοιμος, γιατί χρειάζεσαι το χρόνο σου, γιατί δεν γνωρίζεις ακόμα, γιατί..,γιατί..- δεν τρέχει τίποτα, κάνε τα εξής απλά πράγματα:
"Κάτσε, μάθε, μελέτησε και ναι τότε απάντα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, αργά κουραστικά έχοντας καταναλώσει πολλές θερμίδες (ιδίως γλυκόζη για τον εγκέφαλο) και όχι απλά ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΑ, γρήγορα, αυθόρμητα καταναλώνοντας λίγη ενέργεια".
Πάντως, ο κόμπος ενός προβλήματος δεν λύνεται με το να σύρουμε έτσι απλά μια γραμμή η οποία να διαχωρίζει ένα "αν" με ένα άλλο "αν", το καλό από το κακό, το δίκαιο με το άδικο. Η χώρα μας και ενδεχομένως η ΕΥΡΩΠΗ ολόκληρη χρειάζεται μια ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ της παρούσας κατάστασης σε όλα τα επίπεδα..
ΥΓ: Ένας γέροντας φίλος είχε αναφέρει το "αν" με το δικό του εύγλωττο τρόπο:
"ΑΝ είναι έτσι όπως τα λες, έχεις δίκιο".

http://wp.me/p3iUZW-bUhdO

 

Δημήτρης Μπερτζελέτος

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: