lacan μεταβιβαση συμβολικη μεταβιβαση
«Σύντροφοι» μάλλον αποτύχαμε..
Μάλλον έχουμε αποτύχει.. όταν έχουμε ανεργία 30%, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουμε χαρούμενοι για την «απομνημονιοποίηση»..


Μάλλον έχουμε αποτύχει όταν πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού το απειλεί η φτώχεια και εμεί χαιρόμαστε για την επάνοδο στις αγορές...
Μάλλον έχουμε αποτύχει γιατί δηλώνουμε χαρούμενοι από τις «αγορές», αλλά τη φοροδιαφυγή και τους μεγάλους παίκτες τούς κρατάμε «ζωντανούς»..
Μάλλον έχουμε αποτύχει διότι δεν παλεύουμε, αλλά αντίθετα αδρανούμε έναντι της εξαθλίωσης και δεν αντιλαμβανόμαστε έναντι σε ποιους έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη να φροντίσουμε, που δεν είναι άλλοι από το λαό..
Μάλλον έχουμε αποτύχει, και λέμε και ψέματα, όταν από τη μια υπερψηφίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση και συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή, αλλά από την άλλη μιλάμε για μια νέα δημοκρατική συμμαχία για αλλαγή πολιτικής στο ..μέλλον..
Μάλλον έχουμε αρχίσει να αποτυγχάνουμε από παλιά, ακόμα και τότε που κερδίζαμε...
Τότε, που (ξέραμε) να κερδίζουμε τις εκλογές, αλλά δεν ξέραμε για ποιο λόγο. Δεν ξέραμε για ποιο λόγο ήταν σημαντικό για τη χώρα ότι κερδίζαμε εμείς και όχι οι άλλοι.
Στις κυβερνήσεις του τελευταίου καιρού αποφασίζαμε μέτρα, σχεδιάζαμε ειδικά μέτρα, λέγαμε εκείνο από εδώ, το άλλο από εκεί, χωρίς να αποτελούν μέρος κανενός γενικευμένου σοσιαλδημοκρατικού σχεδίου για τη χώρα.
Ένα κόμμα μπορεί να κερδίζει εκλογές ή να συμμετέχει στις κυβερνήσεις, χωρίς να διακηρύσσει την προσήλωσή του στην ιδεολογία του. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου αυτό το κόμμα θα χάσει την ορμή, τον ενθουσιασμό, την αξιοπιστία. Οι ιδεολογίες ούτε έχουν απήχηση ούτε αποκτούν πολιτική δύναμη από μόνες τους. Για να επιτύχουν, φορείς τους πρέπει να γίνουν 'πολιτικοί παίκτες' ικανοί να εφαρμόζουν πολιτικά σχέδια και να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και δρουν οι άνθρωποι.

Σοσιαλδημοκρατία δεν είναι «κάτι» στο κέντρο, «κάτι ενδιάμεσο», ούτε «κάτι από όλα». Αν θυμηθούμε γιατί υπήρξε ιστορικά και γιατί πρέπει να υπάρχει σοσιαλδημοκρατία, κάποια από τις απαντήσεις θα μπορούσε να έχει ως εξής:
Στόχος της σοσιαλδημοκρατίας είναι να αλλάξουμε τον κόσμο, δεν είναι να διαχειριζόμαστε επιτυχώς ή χωρίς επιτυχία το υπάρχον σύστημα. Στόχος είναι να τον μετασχηματίζουμε με πάθος σε έναν τρίτο άλλο δρόμο, όχι αυτόν της αποδοτικότητας και της υποχωρητικότητας έναντι των αγορών, ούτε αυτόν της υποχωρητικότητας έναντι των συντεχνιακών συμφερόντων. Έναν τρίτο άλλο δρόμο της εξασφάλισης της ελάχιστης υλικής βάσης, πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια καλή ζωή, με πολίτες που συμμετέχουν στα δρώμενά της, με περισσή ισορροπία μεταξύ αγορών και κράτους, με την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης..
Συνεχίζεται..

--
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Μέλος Ελεγκτικής Επιτροπής Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
www.bertzeletos.gr
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: