podosfero 1900Του Τάσου Μουκάκη
Από την εφημερίδα «ΕΛΛΑΣ ΦΟΥΤ-ΜΠΩΛ» Φεβρουάριος 1976
Άρθρο του ΞΕΝ. ΧΑΤΖΗΣΑΡΑΝΤΟΥ Αντιπροέδρου Ε.Π.Σ. Αθηνών
Η πρώτη προσπάθεια για την εισαγωγή του ποδοσφαίρου στη χώρα μας έγινε το 1894 με αφορμή την τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στους οποίους συμεπριλαμβανόταν ως αγώνισμα.
Οι πρώτες μυήσεις στην Ποδοσφαιρική Τέχνη έγιναν από τον Α. Βλαστό που μόλις είχε γυρίσει, μετά μεγάλη παραμονή εκεί, από το Λονδίνο, ο οποίος είναι και ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με το άθλημα.

Το 1895, ένα σρόνο μετά την άφιξή του, εκδίδει τον πρώτο που εκυκλοφόρησε στην Ελλάδα Κανονισμό Ποδοσφαίρου που ήταν περιληπτική μετάφραση του Αγγλικού Κανονισμού. Η πρώτη πλήρης μετάφραση του Αγγλικού Κανονισμού έγινε από τον Ι. Χρυσάφη το 1898.
Τον Μάιο του 1905 επέστρεψε από την Ευρώπη ο Παναγής Βρυώνης, ο οποίος ίδρυσε Ποδοσφαιρικό Τμήμα στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο, αναλαμβάνοντας και την αρχηγία της Ομάδας. Συμπαίκτες του ήταν οι συμφοιτητές του Γεώργιος Σπυρ. Μερκούρης (της Ροβερτείου Σχολής Κωνσταντινουπόλεως), Πέτρος και Κων/νος Μπότασης (Εμπορικής Σχολής Χάλκης), Α. Ιωαννίδης (από την Ινδία), Γρηγόρης Βρυώνης (αδελφός του Παναγ. Μ. Συριώτης, Γιώργος Καλαφάτης, Νέλος Δραγούμης, Καστριώτης και Γεροντάκης (Ανθυπασπιστής Πεζικού που σκοτώθηκε μαχόμενος στο Κιλκίς στους Βαλκανικούς Πολέμους).
Το 1906 ίδρυσε Ποδοσφαιρικό τμήμα και ο Πανελλήνιος Γ.Σ. η ομάδα του οποίου συναντήθηκε με την ομάδα του Εθνικού Γ.Σ. από την οποία και ηττήθηκε με βαρύ σκορ. Η νικήτρια ομάδα του Εθνικού Γ.Σ. θα συναντηθεί μετά από λίγες εβδομάδες με την ομάδα του ευρισκομένου στο Ν. Φάληρο.
Στην εξάπλωση του Ποδοσφαίρου στη χώρα μας συνέβαλε κατά πολύ και ο στην Αθήνα εγκατεστημένος Άγγλος Κάμπωλ Σίρελ που είχε αντιπροσωπείες Αγγλικών οίκων λόγω των πολλών τεχνικών γνώσεων που είχε και της αγάπης προς το άθλημα.
Στην Ολυμπιάδα του 1906 που έγινε τον Απρίλιο στην Αθήνα, η Ελλάδα συμμετείχε στους αγώνες Ποδοσφαίρου με την ομάδα που αποτελούσαν: Παναγ. Βρυώνης, τερματοφύλακας, Νέλος Δραγούμης, Νικολ. Δεκεβάλας, Σίρελ και Πέτρος Μπότασης μπακ, Κων/νος Μπότασης, Όμηρος Ιωσηφόγλου και χάρισαν στο κέντρο Σάρδης έξω δεξιά, Καστριώτης μέσα δεξιά Γρηγ. Βρυώνης, σέντερ, Αλεκ. Αργυρόπουλος μέσα αριστερά και Πάντος έξω αριστερά. Σαν διαιτητές εχρησιμοποιούντο εκείνα τα χρόνια οι Οικονομόπουλος (Γυμναστής) και Α. Μερκάτης (μετέπειτα Αυλάρχης του Βασιλέως Γεωργίου Β΄) οι οποίοι όμως στη διάρκεια του αγώνα είχαν μαζί τους τον Κανονισμό και τον συμβουλεύονταν συνεχώς.
Αυτά είναι περιληπτικά τα πρώτα βήματα του Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, όπως τα αναφέρει σε άρθρο του ο Ξεν. Χατζησαράντος. Είναι τα πρώτα δειλά βήματα ενός αθλήματος που πρόσφατα έφτασε, σε συλλογικό επίπεδο, στην κορυφή της Ευρώπης.
ΑΝΑΣΤ. ΜΟΥΚΑΚΗΣ

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: