SYRIZAΟι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου θα βγάλουν μία κυβέρνηση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει: α) Τη διαπραγμάτευση για το χρέος, β) Τις επιπτώσεις στους αδυνάτους από το νέο μνημόνιο, γ) Να οδηγήσει σε ανάπτυξη την Ελλάδα, έτσι ώστε μέσα σε 3 χρόνια να έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, εκτός της δανειακής σύμβασης.


Το πώς φτάσαμε στις εκλογές έχει να κάνει με το ότι προσπαθήσαμε να φέρουμε μία καλύτερη συμφωνία χωρίς νέο μνημόνιο. Δυστυχώς μετά από 6 μήνες «πολέμου» σε κάθε κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, (από μη πληρωμή δόσης έως το δημοψήφισμα) δεν ενεργοποιούσε τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ή τις άλλες εθνικές δυνάμεις που έχουν όφελος από τον τερματισμό της λιτότητας.
Η υπογραφή του νέου μνημονίου για 3 χρόνια πρέπει να περάσει από την έγκριση του ελληνικού λαού. Δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες να κάνουμε εκλογές κάθε 4 χρόνια, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην κανονικότητα της μεταπολίτευσης 1974-2012. Ο λαός είναι αυτός που καθορίζει την πορεία του και κανένας άλλος. Μόνο έτσι η κοινωνία μας θα μπολιαστεί από την συλλογική ευθύνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που επιμένει στις ρίζες του με το λαό, αρνείται να γίνει ένα κόμμα «καθαρό» ιδεολογικά και να συζητάει ανέφικτα και άστοχα, ούτε όμως και ένα διαχειριστικό κόμμα των «κέντρων». Ήταν τελείως εκτός λογικής ενός ριζοσπαστικού κόμματος να περνάει μνημόνια με στήριξη από Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΠΟΤΑΜΙ.
Ο λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα τα επόμενα 3 χρόνια ή να επιλέξει κυβερνήσεις συνεργασίας με περισσότερα κόμματα.
Απ’ την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέσα σε 30 μέρες να καταθέσει πρόγραμμα πολιτικής ευθύνης, να δημιουργήσει εκ νέου το κόμμα και να φτιάξει όσο το δυνατόν πιο δυνατά «ψηφοδέλτια κοινωνικής συνευθύνης». Δηλαδή πρέπει να ξεφύγει από τις λογικές που κυριάρχησαν σε εσωκομματικές ισορροπίες και να συστοιχηθεί με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Στα ψηφοδέλτια πρέπει να εκφράζονται όλα τα επαγγέλματα, όλες οι περιοχές ενός νομού και τα πρόσωπα που θα επιλεχθούν να εκφράζουν την νέα εποχή της συνευθύνης με το λαό.
Υπάρχει μία μεγάλη και ειδοποιός διαφορά μεταξύ των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015. Η διαφορά αυτή βρίσκεται στη γενική πεποίθηση του λαού οτι «Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες αν αλλάξει με σοβαρό πρόγραμμα όλο το διοικητικοπολιτικό σύστημα της χώρας». Νοσοκομεία, σχολεία, ταμεία, Δήμοι, επιχειρηματίες, μεγάλοι και μικροί ιδιώτες έμποροι, φορολογικό σύστημα, μουσεία, οι νέες σχέσεις με θεσμούς όπως η εκκλησία και ο Στρατός, είναι ένα ογκώδες πρόγραμμα που πρέπει να διορθώνει, να βελτιώνει, να αναπροσαρμόζει. Το πρόγραμμα είναι το ζητούμενο μετά τη μεγάλη συμφωνία για το Μεγάλο πρόβλημα της Χώρας που είναι το Χρέος.
Αν γίνει επιτέλους βιώσιμο το χρέος, τότε η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα πολιτικών που αν υλοποιηθούν θα υπάρξουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Αυτές οι πολιτικές έχουν πρόσημο και είναι αριστερά. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τους φίλους της Αριστερής πλατφόρμας. Παραμένουν σε γενικόλογα ευχολόγια. Ο λαός περιμένει ένα μεγάλο και ογκώδες πλέγμα πολιτικών σε όλο το φάσμα της Πολιτείας, που πρέπει να εφαρμοστεί Δημοκρατικά και αποτελεσματικά. Άλλωστε η έννοια του ριζοσπαστικού είναι η αλλαγή του θέματος, του παραδείγματος, μέσα από τη λογική της νέας δομής, των νέων αρμοδιοτήτων και της επιλογής προσώπων στα πλαίσια της οικονομικής δυνατότητας, όπως λένε και οι μεγάλοι θεωρητικοί. Δηλαδή πρώτα φτιάχνεις ένα σχολείο (Νομικά, Διοικητικά), μετά περιγράφεις την αποστολή του και τις αρμοδιότητές του στην κοινωνία και μετά βάζεις Διευθυντές που να υπηρετήσουν τον σκοπό στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων. Τέτοιες πολιτικές πρέπει να περιγράφει το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν πετύχει σε πρόγραμμα και ανθρώπους τότε η αυτοδυναμία είναι εφικτή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως να είναι και ακόμα κρισιμότερο να «ανοίξει» το κόμμα και να υπάρξει επιτέλους αυτή η κοινωνική συστοίχηση. Εϊναι αναγκαία μία τέτοια σχέση. Και αυτήν την ανάγκη υπηρετούμε τα μέλη και οι άνθρωποι που παραμένουμε συνεπείς στα οράματα της Αριστεράς χωρίς να δραπετεύουμε από το παρόν.
Άκης Χουζούρης
Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: