¨Ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση εργοδοτών σε ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης¨
Ο όρος Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), σύμφωνα με τον ορισμό που αναφέρεται στην Πράσινη Βίβλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2001), είναι ουσιαστικά μια έννοια σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες αποφασίζουν οικειοθελώς να συμβάλλουν για μια καλύτερη κοινωνία και ένα καθαρότερο περιβάλλον. Η έννοια αυτή κατευθύνεται κυρίως από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να θέσουν υψηλότερα πρότυπα για την κοινωνική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αποδέχονται μία ανοικτή διακυβέρνηση που συμβιβάζει τα συμφέροντα των διαφόρων μερών σε μία συνολική προσέγγιση ποιότητας και βιωσιμότητας.
Σε μία περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αναγνωρίσει τις κοινές αρχές της, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες αναγνωρίζουν την κοινωνική τους ευθύνη με τρόπο όλο και πιο σαφή, θεωρώντας την ως μέρος της ταυτότητάς τους. Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Έτσι οφείλουν να αναγνωρίσουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Οφείλουν να σέβονται τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας (την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον), παράγοντες που μπορούν να επηρεαστούν από μία επιχείρηση και με τη σειρά τους επηρεάσουν την επιτυχία της. Οι κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες πρέπει να δεσμευτούν σε ότι αφορά τη διαφάνεια, την ποιότητα των υπηρεσιών τους, τη δυνατότητά τους να δημιουργούν την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν και τις βασικές αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).
Σημαντικές είναι οι συνέπειες σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και στις δημόσιες αρχές, που πρέπει να τις λάβουν υπόψη κατά τον καθορισμό των ενεργειών τους. Τα τελευταία χρόνια, οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η διεθνοποιημένη οικονομία, αναδεικνύουν έντονα την ανάγκη συμμετοχής των επιχειρήσεων στην κοινωνική ανάπτυξη και απαιτούν τη συμβολή των εταιρειών στην πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών. Αν και τα οικονομικά οφέλη από την ΕΚΕ είναι κάτι ασαφές, όλο και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά έναντι της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, μπορεί να καταστήσει μια επιχείρηση πιο ανταγωνιστική, πιο ανθεκτική σε περιόδους κρίσης, καθώς και πιο θελκτική για τους καταναλωτές και τους ικανούς υπαλλήλους.
koinoniko pantopoleio ierapetras etairiki koinoniki eythiniΟρισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αναγνωρίσει τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και έχουν λάβει δραστήρια μέτρα για την προώθησή της. Στο πλαίσιο της πράξης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ» του Άξονα Προτεραιότητας 7: «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση,

προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» του Ε.Π.: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 2007-2013 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ¨ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ¨, επιδιώκεται η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης (Δήμοι Τρίπολης, Γορτυνίας και Μεγαλόπολης) ώστε να αναγνωρίσουν τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και να υιοθετήσουν την αντίληψη της κοινωνικά ευαίσθητης και ενεργής επιχείρησης η οποία μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην ίδια την επιχείρηση.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: