thpicvΓράφει ο Δημήτρης Γιαννακούρας 

Για να γράψω το παρακάτω άρθρο, αφορμή στάθηκε το γνωστό Δημοτικό τραγούδι «Τσοπανάκος ήμουνα ,προβατάκια φύλαγα......»που άκουσα τυχαία στο ραδιόφωνο
Είμαστε πρόβατα σκέφτηκα. Πρόβατα για σφαγή .Δεν μπορεί .Δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία. Δεν μπορεί η χώρα να ασφυκτιά ,οι κυβερνώντες να παίρνουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα ,ο Σόιμπλε να μας αποκαλεί «ηλίθιους» και να μην ανοίγει μύτη.Είμαστε πρόβατα!
Όλα μαζί, έχουν τον αρχηγό τους!
Τον βγάζουν ύστερα από μάχες μεταξύ τους. Όλα βελάζουν για το δίκιο τους, τα πιο τολμηρά ξεστρατίζουν που και που, εκεί έρχονται τα τσοπανόσκυλα και τα ξαναβάζουν μέσα στο κοπάδι....


Έρχεται το καλοκαίρι ,όλα τα προβατάκια μια χαρά λιάζονται ,τα κουρεύουν κάνουν τις βόλτες τους στα λιβάδια, τρώνε το ραντισμένο με φυτοφάρμακα χορταράκι τους( κατά το γνωστό μας ψεκάζουν ) κανένα δεν διαμαρτύρεται ,το στομάχι τους είναι βλέπετε γεμάτο. Έρχεται το Φθινόπωρο όλα μαζί θυμούνται ότι πρέπει να είναι ενωμένα για να ετοιμαστούν να περάσουν τον Χειμώνα και όλες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν Έρχεται ο Χειμώνας ,τα πρόβατα κρυώνουν .Έρχονται τότε οι σωτήρες οι τσοπάνηδες και τους προσφέρουν απλόχερα στέγη, τροφή, ζέστη και ότι άλλο χρειαστούν (δάνεια). Οι αρχηγοί λένε «,είδατε ότι σας είπαμε το κάναμε »,ζήτω» " φωνάζουν τα πρόβατα ,αδιαφορούνε για μερικά ψωροπρόβατα που πέθαναν από το κρύο, "ας πρόσεχαν" (να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα). Έρχεται το Πάσχα που ο τσοπάνης θα κάνει και αυτός με τη σειρά του τη δουλειά του. Όλα τα πρόβατα πάνε στη σφαγή, άλλα ξέρουν, άλλα δεν ξέρουν, και όλα βελάζουν και παραπονιούνται. Άλλο πρόβατο λέει, «είναι καλά εκεί που μας πάνε», άλλο έχει καταλάβει τι γίνεται και λέει «ότι όχι δεν είναι», άλλο λέει «δεν πειράζει ,θα σφαχτούνε μερικά και μερικά θα γλιτώσουν», άλλα το διασκεδάζουν, άλλα σκέφτονται το τι κούρεμα θα κάνουν το καλοκαίρι.
Στο τέλος το πρόβατο, πρόβατο παραμένει και στη σούβλα καταλήγει. Έτσι φίλοι αναγνώστες πρόβατα έχουμε καταντήσει όλοι μας .Προορισμός μας η σούβλα. Ο αρχηγός «του κοπαδιού» για να σώσει «το τομάρι του» και για να παραμείνει στην εξουσία κάνει όλα τα χατίρια στους τσοπάνηδες (Δ.Ν.Τ ,Ευρωπαικές Τράπεζες ,Ευρωπαική Ένωση). Οι τσοπάνηδες ζητούν από τον αρχηγό να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος του κοπαδιού .Τα πρόβατα διαμαρτύρονται .Δεν μπορούν να δώσουν άλλο γάλα ,έχουν πλέον εξαντληθεί. Ζητούν εκλογές .Κάπου εκεί γίνεται και η μάχη για το ποιος θα είναι ο αρχηγός ,ποιος θα οδηγήσει το κοπάδι. Όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί υπόσχονται ότι θα βάλουν τέλος στη σφαγή του Πάσχα ,μείωση στην παραγωγή γάλακτος και σίγουρο χορταράκι το καλοκαίρι. Ο νέος «αρχηγός» όμως είναι και αυτός «πρόβατο του τσοπάνη» .Παίρνει νέες εντολές. Αθετεί όσα υποσχέθηκε και παίρνει πιο σκληρά μέτρα ,με την αιτιολογία ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Η υπομονή εξαντλείται ,τα πρόβατα φωνάζουν, χτυπούν τα τροκάνια τους ,ξεκινούν απεργίες και παίρνει διαστάσεις το κίνημα «δεν παράγω γάλα» .Ο τσοπάνης όμως κλείνει τη στρόφιγγα του χορταριού. Τα πρόβατα πεινάνε ,δεν έχουν γάλα ούτε για τα αρνιά τους τους. Στο τέλος υποκύπτουν ,σταματούν πλέον να διαμαρτύρονται ,σκύβουν το κεφάλι και ξαναπιάνουν δουλειά. Κάτω από πιο δύσκολες καταστάσεις αυτή τη φορά και πιο αυστηρά μέτρα. Το μόνο που γνωρίζουν πλέον είναι ότι το πεπρωμένο τους είναι ήδη προδιαγεγραμμένο όχι μόνο για αυτά αλλά και για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν .Όσα συμβαίνουν μέσα στο κοπάδι είναι έτσι για εσωτερική κατανάλωση .Εεεεε πρόβατα ξυπνήστε.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: