xardouvelis diakopesΤων Δημήτρη Κουνιά, Στέλλας Νοβάκη
Οικογενειακά, λιτά, μαζί με τους φίλους του, τους συμμαθητές του, τους συγχωριανούς του, μακριά από πολυτέλειες, σκαφάτους επιχειρηματίες, πολιτικούς και γενικότερα από το συγκεκριμένο lifestyle πέρασε το πρώτο του καλοκαίρι ως υπουργός Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης.


Στο μικρό ορεινό χωριό των παππούδων του, την Κουνουπιά Κυνουρίας, σε πλινθόκτιστα σπίτια συγγενών και φίλων του και όχι σε κάποιο ακριβό τουριστικό θέρετρο, ο υπουργός Οικονομικών, αντιστρόφως ανάλογα της θέσης του και της οικονομικής του δυνατότητας, έκανε... εναλλακτικές διακοπές, όπως οι περισσότεροι Ελληνες. Απόλαυσε ήρεμες στιγμές, έκανε κουβέντες και συζητήσεις ουσίας με ανθρώπους που γνωρίζει και αγαπά εδώ και πολλά χρόνια, γεύθηκε εκλεκτούς μεζέδες, απέφυγε τις κοσμικότητες και φρόντισε να μην έχει καμία πολιτική επαφή.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το καταφύγιο του Γκίκα Χαρδούβελη εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα χωριό μόλις 300 κατοίκων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και κάποτε ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής. Τώρα σε αυτό έχουν απομείνει ελάχιστοι κάτοικοι. Τα τελευταία χρόνια, το θερινό αντάμωμα των κατοίκων έχει ως σημείο αναφοράς τον Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς περνά ένα μέρος των διακοπών του εκεί. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Σούζαν, έφτασε στο χωριό των προπαππούδων του όπως συνηθίζει, οδηγώντας ο ίδιος. Εκεί γεννήθηκαν οι πρόγονοί του, οι οποίοι αργότερα μετακόμισαν στο διπλανό κεφαλοχώρι, τα Πούλιθρα, όπου υπάρχει και το σπίτι των γονιών του. Ο υπουργός μάλιστα επισκέφθηκε την παραλία της περιοχής για τα μπάνια του.

ΠΙΣΤΟΣ

Με τους ανθρώπους που μοιράστηκε τα πιο όμορφα, χαλαρά και δημιουργικά χρόνια της ζωής του, τα μαθητικά, συνηθίζει να συναντάται ο υπουργός σε ένα ιδιόμορφο reunion στο μικρό και απόμακρο χωριό του. Και φέτος ο Γκίκας Χαρδούβελης, μένοντας πιστός στο καλοκαιρινό τους ραντεβού, έδωσε το «παρών» στο αντάμωμα των παλαιών συμμαθητών, με τους οποίους είχε πολλά να πει και ακόμη περισσότερα να θυμηθεί.

Το σημείο συνάντησης αυτή τη φορά ήταν το σπίτι του Δημήτρη Ζουμπούκου, συμμαθητή του υπουργού από το δημοτικό σχολείο, όπου μάλιστα κάθονταν στο ίδιο θρανίο. Πέρα από τις αναμνήσεις και τις ευχάριστες στιγμές που θυμήθηκαν, ήρθε και η ώρα της ανάκρισης για τον υπουργό. Δέχθηκε κάθε παρατήρηση, κριτική και συμβουλή από τους συμμαθητές του, οι οποίοι εξέφρασαν τις αγωνίες τους για την οικονομία στον υπουργό, ενώ εκείνος με τη σειρά του έκανε τις δικές του εκτιμήσεις.

Τον ρώτησαν τι θα γίνει κι αν θα αλλάξει κάτι στην οικονομική πολιτική και η απάντηση που τους έδωσε ήταν η ίδια που δίνει και στους βουλευτές: «Το ίδιο αίτημα είχαν και βουλευτές, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. Μου ζήτησαν να αλλάξω κάποια μέτρα. Και τους απάντησα "εγώ να τα αλλάξω, αλλά... εσείς τα ψηφίσατε"...».

ΖΥΜΩΣΕΙΣ

Την ημέρα της Παναγίας, οι κάτοικοι της Κουνουπιάς υποδέχθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας που γιόρταζε τον δικό τους Γκίκα, κι όχι τον υπουργό Οικονομικών, αφού εκεί τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο, εδώ και πολλά χρόνια. «Καλή δύναμη. Να κάνεις το σωστό, αυτό που πρέπει», του εύχονταν οι συγχωριανοί του.

Οπως κάθε χρόνο στη γιορτή της Παναγίας, ο Γκίκας Χαρδούβελης γίνεται το επίκεντρο στην πλατεία του χωριού, όπου στήνεται και το πανηγύρι, με τους φίλους και συγχωριανούς του να του ζητούν τις συμβουλές του. Αυτό, γιατί πριν γίνει υπουργός, είχε διατελέσει σε νευραλγικά και υπεύθυνα πόστα στον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα οι απόψεις του να έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για όλους, πολύ περισσότερο τώρα, που έχει και τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ετσι, δεν απέφυγε, όπως ήταν φυσικό, τη συζήτηση περί των οικονομικών, ενώ άκουγε προσεκτικά τα αιτήματα, ακόμη και τα παράπονα του κόσμου.

ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η γιορτή συνεχίστηκε και στην παρέα του Γκίκα Χαρδούβελη προστέθηκαν αγαπημένοι συγγενείς, τα ξαδέλφια του, με τους οποίους πήγε σε ένα από τα γνωστά στέκια για... καλοφαγάδες στην περιοχή. Την ταβέρνα του «Πεινάω», την οποία έχει επισκεφθεί στο παρελθόν και έχει απολαύσει τους εκλεκτούς μεζέδες και τα νόστιμα πιάτα της και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Και μόνο επειδή είναι στέκι του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί εγγυημένη επιλογή.
Ο υπουργός απόλαυσε πολλούς πικάντικους μεζέδες και διαλεγμένο κρασί, μέχρι να έρθει το κυρίως πιάτο, που αποτελεί και τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος, αρνί σούβλας και παϊδάκια. Ουκ ολίγες φορές βέβαια διέκοψε το γεύμα του προκειμένου να απαντήσει στο κινητό του τηλέφωνο, αφού οι υποχρεώσεις του στο υπουργείο δεν σταμάτησαν ούτε την ημέρα της Παναγίας.

Μακριά από πολιτικούς και «στρατηγούς»

Οι λίγες ημέρες ξεκούρασης που είχε στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών ήταν πολύτιμες, γι' αυτό ήθελε να απολαύσει την ηρεμία του. Βέβαια, από τις υποχρεώσεις του υπουργείου δεν έμεινε μακριά. Φρόντιζε να πηγαίνει νωρίς το πρωί για μπάνιο, προκειμένου να έχει χρόνο αργότερα για επικοινωνία με το επιτελείο του, αφού ενημερωνόταν για όλες τις εξελίξεις, φροντίζοντας παράλληλα να μην υπάρχουν εκκρεμότητες που έπρεπε να διευθετηθούν.
Εκτός από τους φίλους και τους συμμαθητές του, ο υπουργός απέφυγε να έχει άλλες συναντήσεις και κυρίως με πολιτικά πρόσωπα. Να σημειωθεί ότι το ίδιο χρονικό διάστημα στην Κυνουρία βρισκόταν και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, όπως και ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος, με τους οποίους όμως δεν επιχείρησε να συναντηθεί. Ακόμη κι όταν ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, Χαράλαμπος Λυσίκατος, τον προσκάλεσε στην τελετή ορκωμοσίας του, ο Γκίκας Χαρδούβελης αρνήθηκε ευγενικά, προγραμματίζοντας την ίδια ημέρα το ταξίδι της επιστροφής του στην Αθήνα.

parapolitika.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια