Λ. ΧαλκιάςΣτα «ανυπότακτα βουνά» της Αρκαδίας, στον τόπο της Ζάτουνας
αντήχησαν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
τιμώντας τα 89 χρόνια του

• Συγκινητική μουσική βραδιά γενεθλίων
με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
και γνήσιους καλλιτέχνες
από το Σύλλογο Φίλων Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας


« Η μνήμη κατοικεί πίσω από τα σίδερα και τις φωτιές. Η μνήμη κατοικεί μέσα στα λιθάρια...»
Αντήχησαν περήφανα τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη το μήνυμα της ελεύθερης και αγωνιστικής ζωής, στα λεβέντικα βουνά της Αρκαδίας. Από τον άλλοτε τόπο της εξορίας αλλά και έμπνευσης του μεγάλου μουσικοσυνθέτη , τη Ζάτουνα, μάγεψαν το κοινό του, η γεμάτη αγάπη για την Ελλάδα μουσική και οι δυνατοί στίχοι του: «Ω βουνά πανάρχαια της Αρκαδίας, βουνά περήφανα, ανυπότακτα, τίμια βουνά...». «Η ψυχή της πατρίδας μου» του Θεοδωράκη και όλων των Ελλήνων φτερούγισε στη μεγάλη αυτή τιμητική Συναυλία. Έλαμψαν τα ιδανικά της ελληνικής ομορφιάς, αρετής και ελευθερίας μέσα από τα σπλάχνα της Αρκαδίας.
Μια εξαιρετική και συνάμα συγκινητική μουσική βραδιά διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου που κατακλύστηκε από κόσμο από πολλά μέρη της Πελοποννήσου και την Αθήνα. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και μαζί της οι σημαντικοί καλλιτέχνες : Λάκης Χαλκιάς, Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη, Κώστας Πατσιάς, Μπέττυ Χαρλαύτη, Νίκος Καραγιάννης και Μαργαρίτα Γκινοσάτη παρουσίασαν έργα του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού που είχε γράψει κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Ζάτουνα, τιμώντας τη γενέθλια ημέρα του (29 Ιουλίου). Τα τραγούδια αυτά περιλαμβάνονται σε 11 συλλογές με την ονομασία «Αρκαδίες» και είναι από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών στην εργογραφία του συνθέτη. Η πετυχημένη αυτή μουσική εκδήλωση είχε τη στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και τοπικών επιχειρήσεων.
Την τούρτα των 89 χρόνων του Μίκη με ένα συμβολικό κεράκι έσβησε η κόρη του Μαργαρίτα εκφράζοντας τη συγκίνησή της για τον πατέρα της και τον μοναδικό αυτό τόπο, τονίζοντας ότι η ίδια νιώθει Ζατουνίτισα και παροτρύνοντας όλους να βοηθήσουν να έχει γόνιμη πνοή κι ανάπτυξη τόσο το Μουσείο όσο και η Ζάτουνα.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας κ. Δημήτρης Πετρουτζής παρουσία Αρκάδων επίσημων προσκεκλημένων όπως ο βουλευτής Αρκαδίας του Σύριζα κ. Κώστας Ζαχαριάς, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζατουνιτών κ. Γιάννης Δρούλιας κ.ά.
Τη συναυλία απόλαυσαν στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία του χωριού, ακόμα και στα σκαλάκια του Μουσείου πολλοί θαυμαστές του Μίκη τραγουδώντας και χορεύοντας στο τέλος της εκδήλωσης. Επίσης πολλοί επισκέφθηκαν και θαύμασαν το αναμορφωμένο Μουσείο που στεγάζεται στο πέτρινο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Ζάτουνας , δίνοντας την προσοχή τους στα ενδιαφέροντα εκθέματα της ζωής και του έργου του μεγάλου εν ζωή Έλληνα δημιουργού καθώς και στα διάφορα έργα τέχνης που έχουν φιλοτεχνηθεί προς τιμήν του.

Πληροφορίες: τηλ. 210 6823150

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: