paloyba omili«Ψυχή και τόπος». Από τη θρησκευτικότητα του Πλαπούτα, στο ρόλο της γεωγραφίας της Γορτυνίας στην Επανάσταση του 1821. Ο Πύργος του Πλαπούτα και οι σημερινές προοπτικές ανάπτυξης.
Αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαρτίου στο χωριό Παλούμπα της Ηραίας στο Δήμο Γορτυνίας στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους Γορτύνιους Επαναστάτες, οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 1821, τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περί τους 860 υπό την αρχηγία των Δημήτρη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι) και διακήρυξαν την απόφαση τους να αγωνιστούν για την Εθνική Ελευθερία.


Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Παλούμπα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σημαντικά θέματα γύρω από τον Ήρωα του 1821 Δημητράκη Πλαπούτα αλλά και την συνεισφορά γενικότερα των Γορτύνιων στην Απελευθέρωση του Γένους. Στην διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Β.Γιαννακούρα πως σε λίγες μέρες θα μπει ο εργολάβος για να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του Πύργου του Πλαπούτα που θα μετατραπεί σε Μουσείο.
Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που θα διαδραματίσει το έργο για την ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και τέλος πραγματοποιήθηκε ομιλία για τις γενικότερες στρατηγικές ανάπτυξης της περιοχής.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Γορτυνίας, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, την Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» και την Αδελφότητα Απανταχού Παλουμπαίων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου που υπάρχει στο Αγιονέρι.
Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την εκδήλωση του Σαββάτου.
Κατά σειρά στο βίντεο οι χαιρετισμοί του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, του Δημάρχου Γορτυνίας, της εκπροσώπου της Αδελφότητας Παλουμπαίων, του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Κανάκη, του Φιλολόγου Σωκράτη Μάσσια, του τακτικού μέλους της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών Γιώργου Πραχαλιά και του Παρασκευά Ηλιόπουλου, πρώην Προϊσταμένου Οικονομικών Μελετών ΟΤΕ.
E.T.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: