moni kolokotroniΤο κόστος των εργασιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο- ομιλητή της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, φτάνει τις 400-500 χιλιάδες ευρώ
Υπόσχεση - "τάμα" Γιαννακούρα αλλά και Δημάρχου Μεγαλόπολης, πως η Ιερά Μονή της Παναγίας στη Νέα Εκκλησούλα θα αναδειχθεί, αφού αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό και συνάμα ιστορικό χώρο και μπορεί να συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην προσπάθεια της Τρίπολης να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021


Το δικό τους "τάμα" για την ανάδειξη της Ιεράς Μονής Παναγίας στη Νέα Εκκλησούλα Μεγαλόπολης, έκαναν σήμερα, κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε στο χώρο της Ιεράς Μονής , ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Β.Γιαννακούρας και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Δ.Παπαδόπουλος αλλά και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.
Μίας μονής που χτίστηκε το 1823 ως "τάμα" του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Ένα τάμα που είχε γίνει 20 χρόνια πριν, το 1803, όταν κυνηγημένος από τους Τούρκους ο Κολοκοτρώνης βρήκε προστασία σε ένα πουρνάρι δίπλα στην Μονή. Μάλιστα αναφέρεται ότι αράχνη έπλεξε στο κουφάρι του πουρναριού ιστό και έτσι οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να υποπτευθούν ότι εκεί βρίσκεται ο Κολοκοτρώνης. Έναν ιερό χώρο που επισκεπτόταν κάθε χρόνο ο Ελευθερωτής του Έθνους, στις 15 Αυγούστου, της Παναγίας, και που πλέον απειλείται από τις φθορές του χρόνου και τους σεισμούς που έχουν γίνει και χρειαάζεται διάφορες εργασίες, οι οποίες και αναλύθηκαν από τον εκπρόσωπο της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γεώργιο Τσεκέ. Εργασίες που θα έχουν κόστος περίπου 400-500 χιλιάδες ευρώ και μπορούν τα χρήματα να βρεθούν από πόρους, όπως το λιγνιτόσημο.
Άλλωστε η ιστορία της Μονής, είναι μακρά, όπως είπε και ο έτερος ομιλητής κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, τόσο από θρησκευτικής άποψης όσο και από ιστορικής. Ο κ. Πραχαλιάς τόνισε μεταξύ άλλων, πως "αναδεικνύοντας την Ιερά Μονή υλοποιούμε ένα διαχρονικό τάμα όχι μόνο του Κολοκοτρώνη αλλά ολόκληρου του Έθνους, αφού στο χώρο αυτό ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης ονειρεύτηκε και μίλησε για πρώτη φορά για την Απελευθέρωση του Έθνους, ενώ μετά από προσκύνημά του στον ίδιο χώρο συνελήφθη και φυλακίστηκε.
Μάλιστα όπως ειπώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα ο τόπος έχει ιστορική και θρησκευτική αξία που του προσδίδουν αναπτυξιακή προοπτική και η ανάδειξή του μπορεί να βοηθήσει και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το Δήμο Τρίπολης να διεκδικήσει η Τρίπολη τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Έτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, από την Ελληνική Επανάσταση που ξεκίνησε από την περιοχή μας. Το ίδιο επεσήμανε και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος που σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές είναι αξιέπαινες και αποτελούν στοιχεία που βοηθούν στην διατήρηση της ιστορικής συνέχειας του Έθνους μας.

 

E.T

drt.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: