Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τα απορρίμματα.

gourgaris laiki syspeirosiΑναλυτικά τα όσα ανέφερε:

 

 

Είναι ένα σοβαρό ερώτημα το γιατί χρειάστηκαν τρεις μήνες τα σκουπίδια στους δρόμους της Τρίπολης για να κάνετε κάτι. Δεν είναι μόνο εμπαιγμός, είναι πρόκληση δηλώσεις όπως του κ. Τατούλη ότι προχθές την Παρασκευή διαπιστώσατε ότι υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας. Φαίνεται ότι η λαϊκή κατακραυγή και κινητοποίηση είχε αποτελέσματα. Εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση, χαιρετίζουμε τους κατοίκους της Τρίπολης και των χωριών που ξεσηκώνονται, αναπτύσσουν δράση και απαιτούν. Φτάνει πια.

 

 

Να φύγουν τώρα τα σκουπίδια από την Τρίπολη και να μη γίνουν τα χωριά μας ανοιχτές χωματερές σαν κι αυτή στα Δίδυμα Ερμιονίδας. Εμείς διαφωνούμε με την προγραμματική σύμβαση, δεν λύνεται το πρόβλημα. Αντιμετωπίζετε με βαρύ τίμημα για τα λαϊκά στρώματα.

 

 

Και να σηκωθούν τα σκουπίδια από τους δρόμους της Τρίπολης, μετά από τρεις-πέντε μήνες θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα. Τα ίδια προβλήματα θα έχουμε και σε όλη την Πελοπόννησο αν σταματήσουν να ρίχνονται τα σκουπίδια στις χωματερές που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει από την πρώτη Ιουλίου του 2012 ή στους ΧΑΔΑ που στους επόμενους μήνες θα αποκατασταθούν με το διαγωνισμό που τρέχει κι έχει προϋπολογισμό 23 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα τώρα με το πέρασμα στη δεύτερη φάση παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, θα φτιαχτούν κοντά στους δεκατέσσερις σταθμούς προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, μηχανικής διαλογής, κομποστοποίησης και δεματοποίησης.

 

 

Αυτή την επιλογή προκρίνει και η σημερινή κυβέρνηση αφού από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργού εσωτερικών ήταν η διάθεση και η κατανομή σε 14 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου επιχορήγηση εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ για τις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις.

 

 

Αν προχωρήσουν αυτές οι επιλογές, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ανοιχτές χωματερές τύπου Διδύμων σε πολλούς χώρους στην Πελοπόννησο, όπου θα στοιβάζονται δεκάδες χιλιάδες δέματα με σκουπίδια και χιλιάδες τόνοι χύμα σκουπίδια. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει τα αδιέξοδα για τα λαϊκά στρώματα, της αντιλαϊκής σας πολιτικής.

 

 

Φιλολαϊκή διέξοδος είναι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

 

 

•Καμιά ανάμειξη ιδιωτών στον τόσο κερδοφόρο για το κεφάλαιο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων

•Να μην υπογραφή η σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

•Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης , χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης, με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

•Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους, είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: