toykobasiliΓράφει ο Νίκος Γιαννακόπουλος

 

Τρίπολη 02-08-2016
Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες μετά την επιτυχημένη συναυλία της γνωστής τραγουδίστριας Πέγκυ Ζήνα σε τραγούδια Μίκη Θεοδωράκη που έγινε στην πόλη μας την Τρίπολη.
Η πόλη μας είχε την τιμή να την επισκεφτεί σε αυτή την εκδήλωση ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, μάλιστα για να δείξει την αγάπη του στην Αρκαδία μας, όπως είπε: την αισθάνεται δεύτερη πατρίδα του.
Τι έχει κάνει η Αρκαδία για τον Μίκη ?
Η Αρκαδία έκανε το χρέος της , δημιούργησε Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στην Ζάτουνα, έδωσε το όνομα του σε ξεχωριστή νέα λεωφόρο στην περιοχή του σταδίου της πόλης, τον τίμησε και θα τον τιμά σε κάθε ευκαιρία. Φτάνουμε όμως σιγά σιγά σε ένα άλλο άκρο, κάνουμε πολλά για έναν και τίποτα για πολλούς, άραγε έχουμε ποτέ σκεφτεί πόσοι και ποιοι καλλιτέχνες τεράστιας εμβέλειας είναι από τον τόπο μας την Αρκαδία...!!!
Θεωρώ ότι είναι ανούσια η εξαγγελία που έχουν κάνει οι δύο τελευταίοι Δήμαρχοι της πόλης μας να γίνει η Βίλα Τουρκοβασίλη ένα ακόμη Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη.


Ας φανταστούν, ας οραματιστούν, ας δημιουργήσουν οι έχοντες την ευθύνη για τις αποφάσεις, κάτι νέο, κάτι ξεχωριστό, κάτι σύγχρονο, κάτι για την νεολαία μας, κάτι διαδραστικό, έναν χώρο πολιτισμού δημιουργικό και ζωντανό για την Νέα Γενιά, ένα σπίτι των νέων και των νέων τεχνολογιών, που τόσο λείπει από την πόλη μας.
Φτάνει, όχι άλλες τυποποιημένες ιδέες και συνταγές όχι ξαναζεσταμένο φαγητό ...!!!
Δώστε πνοή στην πόλη , οραματιστείτε νέες καταστάσεις, νέα δεδομένα. Δεν χρειάζονται απαραίτητα εκατομμύρια ευρώ για όλες τις δουλειές, θέληση χρειάζεται και όραμα και ο κόσμος είμαι σίγουρος ότι αν δει δείγματα σοβαρά και με προοπτική, από μόνος του θα έρθει να γίνει αρωγός και εθελοντής των ιδεών και των προσπαθειών, ανθρώπων με σχέδιο αποφασιστικότητα και γνώση.
Καταθέτω σήμερα με παρρησία προς όσους έχουν ευήκοα ώτα σχέδιο – πρόταση που αφορά μια ολόκληρη περιοχή της πόλης μας, που οριοθετείτε από την Βίλα Τουρκοβασίλη –Λόφο Μπίζανη (Μεγάλη Τάπια) – Δεξαμενή, σε μετατροπή – ανάπλαση σε μια γειτονιά πολιτισμού. Μια γειτονιά Θεματικού Χαρακτήρα που θα διαμορφωθεί με μικρές και σταδιακές ενέργειες σε Νέο Πολιτισμικό Κέντρο της Πόλης μας.
Θα ήταν ευχής έργο να είχαμε σήμερα το μικρό Μέγαρο Μουσικής που προετοίμαζε το 2004 ο Π. Τατούλης (ως Υπ. Πολιτισμού) ακριβώς πίσω από την Βίλα Τουρκοβασίλη στο λόφο Μπιζάνη που δυστυχώς διάφοροι και διάφορες καταστάσεις στάθηκαν εμπόδιο στην δημιουργία του.
Όμως είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα έστω και σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
Κλείνοντας, αντίστοιχες σκέψεις - σχέδιο : Θεματικού Χαρακτήρα ανάπτυξης περιμετρικών γειτονιών της πόλης μας, «Τρείς Νέες Πόλεις μέσα στην Τρίπολη» , έχουν προετοιμαστεί και ολοκληρώνονται από ομάδα φίλων επιστημόνων για την Θεματική Ανάπτυξη της πόλης και την αποσυμφόρηση του κέντρου της πρωτεύουσας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δυστυχώς η πόλη μας έγινε χωριό όλοι κινούμαστε περιμετρικά του νέου κέντρου της πλατείας Πετρινού και αυτό είναι όλο. «Όλοι γύρω από την πλατεία του χωριού».
Η Τρίπολη δεν έχει μόλις 300 μέτρα ακτίνα, ας το καταλάβουμε αυτό και ας αλλάξουμε όσο μπορούμε. Χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις από τολμηρές ηγεσίες.
Αν δημιουργηθούν τρία (3) Νέα Κέντρα περιμετρικά της πόλης μας «Τρείς Νέες Πόλεις μέσα στην Τρίπολη» θα δούμε όλοι πολύ γρήγορα ότι θα αλλάξει όψη η πόλη, θα αλλάξει τρόπο ζωής, θα αλλάξει λειτουργίες, θα πάρουν αξία νέες γειτονιές, θα μειωθούν – λογικευτούν οι τιμές των ακινήτων στο υπάρχων κέντρο, θα «ανοίξει» η πόλη που δυστυχώς με αποφάσεις παλιότερες, κλείστηκε μέσα στα «τείχη» δημιουργώντας 6 όροφες πολυκατοικίες... και γκρεμίζοντας κάθε τι παλιό!!!
Τελειώνοντας με Αυγουστιάτικο ύφος εύχομαι σε όλους καλό υπόλοιπο καλοκαιριού :
Αφήστε ήσυχους αυτούς που γεννιούνται.
Μεριάστε να μεγαλώσουν.
Μην τα έχετε σκεφτεί όλα για αυτούς.
Μην τους διαβάζετε το ίδιο βιβλίο.
Αφήστε τους να ανακαλύψουν την αυγή
και να δώσουν όνομα στα φιλιά τους.
Θέλω να κουραστείς μαζί μου
για κάθε τι ωραίο
για κάθε τι που το χουν έτοιμο.
για να κουράσουν τους άλλους.
Ας κουραστούμε μ’ αυτό που σκοτώνει
και μ’ αυτό που δεν θέλει να πεθάνει.

P. Neruda.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: