araxamitesΑπό τον επικεφαλής των ανασκαφών Björn Forsen, που ήρθε από τη Φιλανδία για το σκοπό αυτό, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών καθώς και στοιχεία που αφορούν στο Ιερό της Αρτέμιδος Λυκοάτιδος που βρέθηκε στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στις Αραχαμίτες.

Η παρουσίαση έγινε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Αραχαμιτιωτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο της Τρίπολης,
Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας.
Ο καθηγητής, μετά τους χαιρετισμούς που έγιναν, παρουσίασε αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στις ανασκαφές στο χώρο της Αγίας Παρασκευής Αραχαμιτών.
H συστηματική ανασκαφή των Φινλανδών στις Αραχαμίτες ξεκίνησε το 2010 (αν και οι πρώτες ανασκαφές είχαν ξεκινήσει το 2006) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι ανασκαφές γίνονται υπό την εποπτεία της ΛΘ' ΕΠΚΑ και της 25ης ΕΒΑ
Η ανασκαφή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως την ταυτοποίηση του μικρού ιερού --που είχε εντοπιστεί σε προηγούμενα έτη-- με το Ιερό της Αρτέμιδος Λυκοάτιδας – που αποτελεί το μοναδικό γνωστό ιερό στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο επιθετικό προσδιορισμό,(μέσα 6ου ως τέλη του 1ου αι. π. Χ.).
Επίσης έχει αποκαλυφθεί ένα παραλληλόγραμμο κτήριο με στοά και πολλά δωμάτια της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, το οποίο σχετίζεται με το ιερό, κι ένα ακόμα τετράγωνο οικοδόμημα που χρήζει περαιτέρω έρευνας.
Όσον αφορά το Ιερό της Αρτέμιδος να σημειώσουμε ότι η θεά αναφέρεται μόνο μία φορά με το επίθετο Λυκοάτιδα, στο ιερό της στη μικρή πόλη Λυκόα, γνωστή από την περιγραφή του Παυσανία κατά τη διαδρομή του από τη Μεγαλόπολη μέχρι την κοιλάδα και το βουνό Μαίναλο. Οι παραπάνω επιγραφές που εντοπίστηκαν στο παραλληλόγραμμο οικοδόμημα αποδεικνύουν ότι η πόλη Λυκόα τοποθετούνταν στη θέση «Αγία Παρασκευή».
Οι ανασκαφές στις Αραχαμίτες, σύμφωνα και με όσα ειπώθηκαν στην διάρκεια της εκδήλωσης, δημιουργούν νέα δεδομένα στην αρκαδική τοπογραφία και ο χώρος της Αγίας Παρασκευής μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή μας.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: