140314 dim 8782 YMYΗ μπαρούτη, βασικό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της Δημητσάνας, είναι το θέμα εκδήλωσης που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) το Σάββατο 14 Μαΐου (ώρα 18:00), στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Με αφετηρία μια παλαιότερη έκδοση του Ιδρύματος, το βιβλίο του δρ εθνολόγου-μουσειολόγου Στέλιου Παπαδόπουλου «Μπαρούτη, μπαρουτόμυλοι και ο αγώνας του ’21» (Αθήνα 1997), οι ομιλητές της συνάντησης θα παρουσιάσουν πτυχές που αφορούν στην ιστορία της παραγωγής, εμπορίας και χρήσης της μπαρούτης στον ελλαδικό χώρο, με έμφαση στη Δημητσάνα. Επιπλέον, θα αναφερθούν στη συμβολή του αείμνηστου συγγραφέα, και πρώτου διευθυντή του Ιδρύματος, στη μελέτη και ανάδειξη του υλικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

Συμμετέχουν: Γιώτα Οικονομάκη-Παπαδοπούλου (ιστορικός τέχνης), Γιάννης Ν. Δρίνης (δρ λαογράφος, Τμηματάρχης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, ΔΝΠΑΑΠΚ-ΥΠΠΟΑ), Γιάννης Μπιτούνης (χημικός μηχανικός), Κώστας Παρασκευόπουλος («Πιλιτζής»). Θα ακολουθήσουν προφορικές μαρτυρίες εξειδικευμένων τεχνιτών, οι οποίοι εργάστηκαν στους τελευταίους υδροκίνητους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας βιβλιοθήκης, με όλες τις εκδόσεις ΠΙΟΠ, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα
Πληροφορίες: 27950 31630 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.piop.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: