Συνέντευξη υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» και τη δημοσιογράφο, Γεωργία Σαδανά

odusseas-konstantinopoulos1. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο να διευρυνθεί σημαντικά η κυβερνητική πλειοψηφία. Είστε ικανοποιημένος από την παραπάνω εξέλιξη;

 


Απόλυτα ικανοποιημένος κα. Σαδανά. Μπορούμε να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το έργο μας και να διαπραγματευθούμε με ενότητα και περισσότερη ισχύ τα κρίσιμα θέματα για την χώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να σταματήσει επιτέλους την ανέξοδη εκλογολογία. Η Βουλή των Ελλήνων, της έδωσε μία «καθαρή» απάντηση.

 


2. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «η εποχή των Μνημονίων τελειώνει». Αυτό περνά μέσα από νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα;

 


Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα κα. Σαδανά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία Οικονομική, Νομισματική και – ευελπιστούμε περισσότερο – Πολιτική Ένωση Ευρωπαϊκών Κρατών. Ως μέλος της λοιπόν, είναι επιβεβλημένο αλλά και σημαντικό στην εύρυθμη πορεία της, να έχουμε ισότιμα δικαιώματα αλλά και να ακολουθούμε κανόνες. Κανόνες Δημοσιονομικής αλλά και ευρύτερα Οικονομικής Ισορροπίας, με το δικό μας όμως σχέδιο και πολιτικές για κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη. Όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες…δηλαδή.

 


Αν αυτό θεωρείται Μνημόνιο, θα διαφωνήσω απόλυτα. Είναι ένα κοινό συμφωνηθέν Ευρωπαϊκό κανονιστικό Πλαίσιο , που μας προφυλάσσει όλους μας νομίζω, από ενδεχόμενες νέες «ατραπούς» και κρίσεις.

 


3. Ποια χαρακτηριστικά θα θέλατε να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Είναι εφικτή η εκλογή του από την παρούσα Βουλή;

 


Είναι μία συζήτηση που θα πρέπει να ξεκινήσει μετά από …4 μήνες. Και το πιστεύω απόλυτα αυτό. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνέχεια με ένα τόσο σημαντικό θέμα, όταν τίθεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, περίοδο και άρα συνθήκες. Ο πολιτικός χρόνος θεωρώ ότι είναι τόσο συμπυκνωμένος στις μέρες μας, που 4 μήνες, είναι υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ρωτήστε με λοιπόν, ξανά τότε.

 


Όσον αφορά το 1ο σκέλος της Ερώτησής σας, θα έλεγα ότι το πρόσωπο της Προεδρίας, θα πρέπει καταρχήν να εμπνέει Ενότητα , να εκφράζει Σταθερότητα και να αισθάνεται την Ευθύνη για την χώρα και το μέλλον της στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Αυτά τα 3 στοιχεία, προφανώς έχουν και απαιτούν ένα υπερκομματικό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα βαθιά δημοκρατικό και πατριωτικό μαζί.

 


4. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ανάπτυξη 2,9% για το επόμενο έτος, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Είναι ρεαλιστικός αυτός ο στόχος και ποιες ενέργειες δρομολογείτε στο υπουργείο Ανάπτυξης προς αυτήν την κατεύθυνση;

 


Είναι απόλυτα ρεαλιστικός στόχος και παράλληλα πολύ ευμετάβλητος στην πραγματοποίησή του. Ξέρετε, το να προβλέπεις ανάπτυξη 2,9 % του ΑΕΠ μίας χώρας στην τελική πορεία της εξόδου της από 5χρονη κρίση, σε τόσο ρευστό παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι κάτι καταρχήν γενναίο, οραματικόαλλά πραγματοποιήσιμο και σύμφωνο με το σχέδιο που υποβάλλει η χώρα για την τελική έξοδό της από την κρίση. Εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα στο αντικείμενό μου το ΕΣΠΑ, προχωράμε με έργα και λύσεις για την αμεσότερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 μέχρι την καταληκτική του ημερομηνία το τέλος του 2015, ώστε να μην γυρίσει ούτε ένα ευρώ πίσω στις Βρυξέλλες από αυτά που μας ανήκουν. Ήδη σε σχέση με πέρυσι είμαστε μπροστά (στοιχεία 15/10) 900 εκ. ευρώ.

 

 

Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; 900 εκ. ευρώ ανάσα χρηματοδοτήσεων στην Αγορά. Παράλληλα, απορροφούνται ήδη τουλάχιστον 700 εκ.ευρώ που έχουμε καταφέρει να «φέρουμε μπροστά» - οι λεγόμενες Εμπροσθοβαρείς Δράσεις» δηλαδή, μετά από πρωτοβουλία μας, διαπραγμάτευση και συμφωνία με την Ε.Ε.

 


Για να έχετε όμως μία συνολική εικόνα, από τώρα έως το τέλος του 2015 έχουμε εξασφαλίσει διαθέσιμους πόρους για την Ελληνική Οικονομία, συνολικού ύψους 12 δις ευρώ (ΕΣΠΑ 2007-2013, νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, έργα Phasing).

 

 

5. Το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο, το «νέο ΕΣΠΑ» σε ποιες επαγγελματικές ομάδες και ειδικότητες απευθύνεται; Υπάρχουν ευκαιρίες και για ποιους;

 

 


Απευθύνονται άμεσα ή έμμεσα με τα Προγράμματα, τις δεκάδες δράσεις και εκατοντάδες Ενέργειες, προσφέροντας ευκαιρίες σε όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους : την Νέα Γενιά, τους Μικρο-επαγγελματίες, την Μικρομεσαία Επιχείρηση, τους εργαζόμενους, τους άνεργους , τους φορείς και τις δομές που τους εκπροσωπούν, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες που πλήττονται από την κρίση. Στο www.espa.grθα βρείτε το κατάλληλο πληροφοριακό υλικό για κάθε περίπτωση.

 


6. Πως αποτιμάτε σε αυτήν τη συγκυρία την παρουσία του κόμματός στο κυβερνητικό σχήμα; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα ήσασταν θετικός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ;

 


Θετική και δημιουργική για την πολιτική σταθερότητα στην χώρα. Κοιτάξτε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε γνωρίσει και κατανοήσει πολιτικά την κρίση πολύ πριν από την Ν.Δ. Εκείνοι ...μας ακολούθησαν το 2012 και βρισκόμαστε μαζί στην συγκυβέρνηση με πατριωτικό – πάνω από όλα καθήκον – για την χώρα και τους πολίτες της. Οι διαφορές μας σε επίπεδο πολιτικής διακυβέρνησης αλλά και ασκούμενων πολιτικών… παραμένουν και νομίζω ότι φαίνονται διακριτά στο έργο μας : από την «Ρήτρα Απασχόλησης» στην ιδέα-πρωτοβουλία μας για Πρόταση Ψήφου Εμπιστοσύνης.

 


Όσον αφορά το 2ο σκέλος της ερώτησής σας, θετικός θα ήμουνα σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αποκήρυττε την ανευθυνότητα και την στείρα αντιπαράθεση και συνεργαζόταν μαζί μας για την δημιουργία ενός αρραγές μετώπου για την πορεία της χώρας, τουλάχιστον στα βασικά σημαντικά ζητήματα.

 


Μπορεί ; Θέλει; Αμφιβάλλω …

 


Άλλωστε έχουν επιλέξει για σύμμαχό τους τον κ. Καμμένο , ενώ εμάς μας θεωρούν «Μερκελιστές», από ότι γνωρίζω και έχουν δηλώσει κατά καιρούς…!

 


7. Ποιους αφορά το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης; Γιατί είναι αναγκαία η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ;

 


Η σωστή λέξη που αναφέρετε για την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, είναι αναγκαία ώστε να ανταποκριθεί με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο στα νέα προτάγματα της Εποχής και της Κοινωνίας.

 


Αυτό όμως , δεν μπορεί και δεν πρέπει να το κάνει μόνο του το ΠΑΣΟΚ, αλλάμε την ισότιμη συμμετοχή όλωντων Δημοκρατικών , Ευρωπαϊκών, Προοδευτικών και Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

 


Σε αυτό προσβλέπουμε, για αυτό δουλεύουμε στις επόμενες εβδομάδες ώστε με την σύμπραξη και συμμετοχή όλων αυτών των δυνάμεων που ανέφερα- και σας διαβεβαιώ υπάρχουν πολλές ανενεργές ακόμα- να φυσήξει φρέσκος άνεμος στην πολιτική ζωή, με νέο όραμα για την κοινωνία και την χώρα.

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: