odisseas 2Εμμονή μας,η αξιολόγηση,η αξιοκρατία,η αλληλεγγύη. Ιδεοληψία μας,η επένδυση στην παραγωγή,στην εξωστρέφεια,στην καινοτομία. Οι επενδύσεις για δουλειές‏

 

«Δική μας εμμονή είναι η αξιολόγηση, η αξιοκρατία, η αλληλεγγύη. Δική μας ιδεοληψία, η επένδυση στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία. Οι επενδύσεις για δουλειές..»

Βασικά σημεία της σημερινής ομιλίας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας:
Εκτός από τον «κόφτη» που επιβάλατε σε μισθούς, συντάξεις, δαπάνες, τους τελευταίους 16 μήνες επιβάλατε και τον «κόφτη» στην ανάπτυξη, με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες σας.
Δική μας εμμονή είναι η αξιολόγηση, η αξιοκρατία, η αλληλεγγύη. Δική μας ιδεοληψία, η επένδυση στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία. Οι επενδύσεις για δουλειές.
Δεν είμαστε εδώ μόνο για να ασκήσουμε κριτική, αλλά και για να αναλύσουμε την δική μας, προοδευτική πρόταση για την ανάπτυξη της χώρας. Έτσι θα είμαστε μία αντιπολίτευση χρήσιμη για τη χώρα και τους πολίτες.


Ο «κόφτης» της ανάπτυξης που επιβάλατε, ξεκινά με την υπερφορολόγηση. Ο κ.Σταθάκης καυχιέται ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο, θα υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις τα επόμενα 12 έτη. Είναι δηλαδή περήφανος, που τα επόμενα 12 χρόνια, η φορολογία των επιχειρήσεων θα είναι στο 29%, και αυτή είναι αριστερή αντίληψη. Και μάλιστα, με περισσό θράσος, μας λέει πως «είναι χαμηλότερος από το συντελεστή της Γερμανίας»! Υπαινίσσεται δηλαδή, πως σχεδιάζει και άλλα φορολογικά μέτρα.
Τα ίδια και για το ασφαλιστικό: με το διπλασιασμό των εισφορών για τους επαγγελματίες, εξωθούν στην αδήλωτη και μαύρη εργασία και απειλούν τη βιωσιμότητα των ταμείων.
Με τα capital controls εδώ κι ένα χρόνο, χτύπησαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και όχι τις πολυεθνικές. Τα λουκέτα, η φυγή των επιχειρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αύξηση της ανεργίας είναι οι συνέπειες.
Οι μεγάλες επενδύσεις σταμάτησαν:
Για το Ελληνικό, ποιον να πιστέψουμε; Ο κ.Τσακαλώτος προ διμήνου δεσμεύθηκε πως οι διαδικασίες θα προχωρήσουν το φθινόπωρο. Ο κ.Σταθάκης είπε χθες, εντός του Ιουνίου. Επένδυση 8 δις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, 10.000+70.000 θέσεις εργασίας, 10,5 δις ευρώ έσοδα για το δημόσιο, 2% αύξηση του ΑΕΠ, ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες ετησίως, είναι σε αναστολή. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της τις μεγάλες επενδύσεις; Πρέπει να μας το πει ο κ.Σόιμπλε; Ελπίζουμε να προχωρήσει η επένδυση αυτή πολύ σύντομα.
Τα έργα με ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν σταματήσει – εκτός από της Δυτικής Μακεδονίας, για το οποίο ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί πριν αναλάβετε. Πρόκειται για μία καλή ευρωπαϊκή πρακτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να συνεχιστεί. Είχαμε προϋπολογίσει συνολικό κόστος 1,5-1,7 δις ευρώ. Προ ημερών, ο κ.Χαρίτσης και ο κ.Τσιρώνης ανακοίνωσαν ότι το κόστος (με το έργο της Πελοποννήσου εκτός) προϋπολογίζεται στα 2,3 δις ευρώ. Αλλά ο κ.Τσιρώνης δεν εμπιστεύεται αυτόν τον προϋπολογισμό, και τον εκτιμά ο ίδιος στα 1,5 δις ευρώ – διαθέτει όμως από το ΕΣΠΑ μόνο 900 εκ. ευρώ. Η αρμόδια Επίτροπος κα Κρέτσου είχε δηλώσει πως δεν θα πληρωθεί το σύνολο της δαπάνης από το ΕΣΠΑ. Πότε θα αποφασίσει η «Αγία Τριάδα» των κ.Φλαμπουράρη, Σταθάκη και Τσιρώνη τι τελικά θα γίνει; Εμείς προτείνουμε τα έργα να προχωρήσουν με την πρακτική των ΣΔΙΤ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, μόχλευση κονδυλίων και χωρίς ούτε ένα ευρώ από το ΠΔΕ.
ΕΣΠΑ 2007-2013: Κατά δήλωσή του κ.Σταθάκη, εκκρεμούν 1431 έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ύψους 1,3 δις ευρώ. Κατά δήλωση της κας Κρέτσου, ο Υπουργός έχει συμφωνήσει αυτά να καλυφθούν από εθνικούς πόρους. Κατά δήλωση του κ.Σταθάκη, το 2015 «έπεσαν» 6,5 δις ευρώ στην αγορά – «βρέχει δις», όπως είχε πει και ο κ.Παπαχριστόπουλος. Κατά τα επίσημα στοιχεία, στις 05/01/2015 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν 17,473 δις ευρώ και σήμερα 1,898 δις ευρώ. Αυτό λέγεται “SYRIZA statistics”! Και αποφεύγει ο Υπουργός να αποκαλύψει πόσα κονδύλια έχουν «παρκάρει» στο ΕΤΕΑΝ, και πόσα στις ιδιωτικές επενδύσεις.
ΕΣΠΑ 2014-2020: Μέχρι σήμερα, ο Υπουργός έχει δημοσιεύσει προσκλήσεις μόλις 270 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι το τέλος του 2017 δεν θα έχει πέσει στην αγορά ούτε το 50%. Πότε θα προκηρυχθούν τα μεγάλα έργα για τις βασικές αλυσίδες όπως το βαμβάκι ή για τις μεγάλες τομές στον τουρισμό (ιατρικός, ιαματικός τουρισμός); Πότε θα αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία; Στις 12/12/2014 είχαμε καταθέσει μία εξαιρετική πρόταση, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολούθησε. Εξαιτίας όμως της τεράστιας καθυστέρησης και αδράνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επικαιροποίηση. Χάθηκαν 16 πολύτιμοι μήνες, και θα χαθούν και άλλοι: τα κονδύλια από την EBRD θα καθυστερήσουν κι άλλο.
«Πακέτο Γιουνκέρ»: Σας παραδώσαμε 174 προτάσεις. Κατά δήλωση του Υπουργού, τα στελέχη του Γραφείου του, μόνα τους, χωρίς Εθνικό Συντονιστή, χωρίς καμία διαδικασία διαφάνειας και με μεγάλη καθυστέρηση, επέλεξαν 42. Η ενεργοποίηση του «πακέτου» θα καθυστερήσει πολύ.
Αναπτυξιακός νόμος: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατείνεται πως δεν έχει ευθύνη για τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Διερωτώμαι όμως: ενσωματώνοντας την κα Κατσέλη στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβαν την ευθύνη και τα πνευματικά δικαιώματα μόνο του «νόμου Κατσέλη» για τα κόκκινα δάνεια ή και του «αναπτυξιακού νόμου Κατσέλη»; Με τον αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί, δεν νομοθετούμε για την ανάπτυξη, αλλά για οκτώ καθεστώτα με κονδύλια ύψους 150 εκ. ευρώ έκαστο, για την ενεργοποίηση των οποίων απαιτούνται περίπου 40 επιπλέον υπουργικές αποφάσεις. Με τους ρυθμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θα προλάβει στη θητεία τους να ενταχθεί ούτε ένα έργο.
Οι προτάσεις μας:
Η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανικής παραγωγής παραμένει πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων, ενώ υπάρχει και πόρισμα της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης από το 2014. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησε το κόστος αυτό, και εξήγγειλε «ατομικές διαπραγματεύσεις με κάθε επιχείρηση ξεχωριστά». Το αίτημά μας προς την κα Τζάκρη ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, για συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δεν έχει βρει ακόμη ανταπόκριση. Η Παραγωγή σε αναμονή...

Η υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups): «θερμοκοιτίδες», ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, ελάφρυνση από τα βάρη ασφαλιστικών εισφορών, υποβοήθηση της μεταφοράς τεχνογνωσίας, παροχή κινήτρων για «επιχειρηματικούς αγγέλους», διευκόλυνση της χρηματοδότησης. Η Καινοτομία σε πρώτο πλάνο.
Αξιοποίηση των νέων ευκαιριών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ): δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (900.000 πανευρωπαϊκά), επενδύοντας στην παραγωγή λογισμικού υψηλού επιπέδου. Η Εξωστρέφεια στην πράξη.
Ρήτρα απασχόλησης: ανάπτυξη σημαίνει Δουλειές. Ποιοτικές θέσεις εργασίας, σε τομείς εντάσεως κεφαλαίου, με προοπτική και βιωσιμότητα.

Παραγωγή – Εξωστρέφεια – Καινοτομία – Δουλειές:
Με αυτές τις αρχές, τις «ιδεοληψίες» και τις «εμμονές», θα οικοδομήσουμε τη μεγάλη προοδευτική μας πρόταση, που θα κατατεθεί στον ελληνικό λαό.
Σέκερη 1, 106 74 Αθήνα, Τηλ.: 210 3818561, Φαξ: 210 3818564
Νεομάρτυρος Δημητρίου 1, 22 100 Τρίπολη, Τηλ: 2710 235650, Φαξ: 2710 235651
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / site: www.odysseasnet.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: