ladi 212358443Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων που αφορούσε το Γορτυνιακό Λάδι στις 19 Αυγούστου 2016 στο κέντρο ΄΄Πλάτανος’’ της Δάφνης Τροπαίων.
Μετά την μεγάλη προβολή που πήρε το Γορτυνιακό Λάδι από την ποικιλία της ελιάς ΄΄Ολύμπια΄΄ στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία στις 2 και 3 Ιουνίου 2016 και η ανάδειξή των ευεργετικών ιδιοτήτων του, η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων θεώρησε χρέος της να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί και ο κόσμος της Γορτυνίας και της ορεινής Ολυμπίας, για το λάδι που μέχρι πρότινος δεν είχε την ίδια ζήτηση σε σχέση με τα υπόλοιπα λάδια άλλων ποικιλιών . Να σημειωθεί ότι στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο λαδιού που προαναφέραμε , έγινε αποδεκτή η πρόταση του καθηγητή κ. Μαγιάτη να δοθεί «αναγνωρίσιμη διεθνώς» ονομασία ΄΄Ολύμπια΄΄ της ντόπιας ποικιλίας που φέρει μέχρι σήμερα τρεις τοπικές ονομασίες (Νεμουτιάνα, Χωραϊτικη, Ατσίχολος ).

Ομιλητής και παρουσιαστής των στοιχείων της συγκριτικής υπεροχής του λαδιού της αρχέγονης ντόπιας ποικιλίας της ελιάς “Ολύμπια”, ήταν ο Δρ. της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Μαγιάτης, που τόσο με την ομιλία του, σε γλώσσα απλή και κατανοητή, όσο και με τα τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία, κατέπληξε τους ακροατές.
Κατά γενική ομολογία των παρισταμένων, ήταν μια ομιλία η οποία άγγιξε το θέμα Ανάπτυξης της Γορτυνίας, με πολύ πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο για το προϊόν – λάδι και για τις προϋποθέσεις που αυτό έχει να αλλάξει άρδην την παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής.
Τον Καθηγητή κ Μαγιάτη προλόγισε ο πρόεδρος της ΠΕΑ κ. Νικόλαος Θεοδωρακόπουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Δοξιωτών, συνεπικουρούμενος από το μέλος του ΔΣ της ΠΕΑ και Υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων κ. Αντώνη Δρεμέτσικα και προέδρου του Συλλόγου «Η Αρχαία Θέλπουσα».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΑ μάλιστα ανέφερε πως η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων με την ανιδιοτελή προσφορά της θα στηρίξει την Αρκαδία και την περιοχή της Γορτυνίας και θα θέσει τις βάσεις για μια ανάπτυξη μέσω του τοπικού αυτού προϊόντος.

Με τις απαντήσεις του κ. Μαγιάτη στις ερωτήσεις και τις απορίες που διατυπώθηκαν από τους παρισταμένους , ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.
Στην συνέχεια οι παραγωγοί συνεχάρησαν τον κο Μαγιάτη δια χειραψίας όπως επίσης και έδωσαν πολλά εύσημα στα μέλη της ΠΕΑ γι ’αυτήν τους την πρωτοβουλία και για την προσπάθεια που κάνουν για την αξιοποίηση της περιοχής.
Στην ενημέρωση παρέστη και η σύζυγός του κ. Μαγιάτη κα. Ελένη Μέλλιου, ερευνήτρια στην ίδια Σχολή του Πανεπιστημίου με τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους.
Ακολούθησε δεξίωση στο κέντρο «Πλάτανος» προσφορά του κ. Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου συνιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου Δάφνης.
Η ΠΕΑ έδωσε την υπόσχεση να δώσει συνέχεια στο θέμα της ενημέρωσης, με ειδικές εκδηλώσεις και συζητήσεις τόσο στην Γορτυνία όσο και στην Αθήνα. Μία από αυτές είναι και η πρόταση του κ. Αντ. Δρεμέτσικα, να καθιερωθεί κατ’ έτος «Γιορτή Λαδιού Γορτυνίας» στην Θέλπουσα και στην Ηραία ταυτόχρονα!
Μας τίμησαν εκτός όλων των άλλων με την παρουσία τους : η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας κα Δήμητρα Μουτζούρη-Κάχρη, ο Αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Γορτυνίας κ Παναγιώτης Μητρόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δημ. Γορτυνίας κ Νίκος Κολιπέτσας , ο πολιτευτής με τον Σύριζα κ. Πέτρος Ζούνης, ο τοπικός πρόεδρος Ραχιωτών κ. Ιωάννης Παπαηλίου, ο τοπικός πρόεδρος Χώρας κ. Δημήτρης Δημητρακόπουλος, ο τοπικός πρόεδρος Νεοχωρίου κ. Διονύσης Δημακόπουλος, ο εκδότης της εφημερίδας Γορτυνία κ. Κώστας Καλύβας , ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου Ηραίας κ. Κώστας Αλβενιώτης , του ελαιοτριβείου Δάφνης κ. Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος ,οι ιερείς Αθ. Δρεμέτσικας Ραχών και Νικ. Νικήτας Τουμπιτσίου. Από την ΠΕΑ ο πρόεδρος κ.Νικόλαος Θεοδωρακόπουλος, ο Υπευθ. Δημ. Σχέσεων κ. Αντώνης Δρεμέτσικας, ο Υπευθ. Τύπου κ. Αντώνης Ζαφειρόπουλος ,ο ταμίας κ. Ανδρέας Τσουκαλάς. Χαιρετισμό απέστειλαν ο βουλευτής του Σύριζα κ. Γεώργιος Παπαηλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος ,ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας , η πολιτευτής Αρκαδίας κα. Εύη Τατούλη και ο Επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑ κ. Γεώργιος Ζαραφέτας ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί για προσωπικούς λόγους. Ευχαριστούμε το Δήμο Γορτυνίας που επιχορήγησε την εκδήλωση αυτή .
Τέλος να σημειώσουμε πως η ΠΕΑ εκτός από την Εκδήλωση για το Λάδι της Γορτυνίας ήταν παρούσα δια των εκπροσώπων της σε πολλές από τις εκδηλώσεις της Αρκαδίας (133η Εμποροπανήγυρης και 46η Παμπελοποννησιακή έκθεση Τεγέας, εορτασμός Παναγιάς Μαλεβής, Γορτυνία, Ηραία κ.α) τιμώντας όλη την Αρκαδία.
Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος
Υπ Δημοσίων Σχέσεων
Νίκος Ι. Θεοδωρακόπουλος
Αντώνης Δρεμέτσικας

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: