Vlasis photoΚώστας Βλάσης: «Η Μεγαλόπολη δε μπορεί να είναι μονίμως η εύκολη λύση και μάλιστα χωρίς την απαραίτητη συναίνεση. Ας καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητη η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για να λυθεί το θέμα του ΧΥΤΕΑ».

Την έντονη αντίθεσή του για τη διαφαινόμενη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη χωρίς τη συναίνεση των αρμοδίων φορέων εξέφρασε με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σκουρλέτη, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.


Η πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του αρμοδίου για θέματα περιβάλλοντος αναπληρωτή Υπουργού, προκαλεί έκπληξη και εγείρει πολλές ενστάσεις. Η περιοχή της Μεγαλόπολης έχει δεχθεί μακροχρόνια περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε. και η Περιφέρεια Πελοποννήσου παράγει μόλις ένα μικρό μέρος του συνόλου των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της χώρας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση με προχειρότητα και χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, προχωρά σε “εύκολες λύσεις” μη λαμβάνοντας υπόψη τους κατοίκους της περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Βλάσης ζητά να πληροφορηθεί αν όντως δρομολογείται η δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη, τα κριτήρια που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, καθώς και την εξέλιξη και το χρονοδιάγραμμα του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων. Επιπλέον, ζητά τη διενέργεια διαβούλευσης με τα αρμόδια θεσμικά όργανα πριν την όποια χωροθέτηση ΧΥΤΕΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση:
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ: 8413
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό
 Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη

Θέμα: Δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Με την από 7-9-2016 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η χώρας μας καλείται να καταβάλλει χρηματικό πρόστιμο ως ποινή για τη μη συμμόρφωσή της με τα οριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Με αφορμή την απόφαση αυτή ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος αναπληρωτής Υπουργός, προχώρησε σε σειρά δηλώσεων για τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.
Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα γίνεται αναφορά στη δρομολόγηση της δημιουργίας ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Ήδη το σύνολο των τοπικών φορέων έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους με την απόφαση αυτή. Προκαλεί έκπληξη η επιλογή της Μεγαλόπολης, με δεδομένο πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου ευθύνεται για την παραγωγή ενός μικρού ποσοστού Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΒΕΑ), πίσω από Περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα (27,3%), η Αττική (26,9%), η Κεντρική Μακεδονία (18,9%) και η Θεσσαλία (13,8%).
Η περιοχή της Μεγαλόπολης έχει δεχθεί μακροχρόνια περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε. και δεν είναι σε θέση να δεχθεί επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, των οποίων ο κύριος όγκος θα παράγεται σε περιοχές εκτός χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
α) Δρομολογείται η δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη;
β) Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή αυτή με δεδομένη τη μικρή παραγωγή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου;
γ) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε διαβούλευση με τα αρμόδια θεσμικά όργανα για τη χωροθέτηση ΧΥΤΕΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;
δ) Σε ποια φάση βρίσκεται το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων; Πότε θα ολοκληρωθεί και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Βλάσης

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: