apostolou kasimis tsironis1ΥπΑΑΤ: Την ερχόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για βιολογική γεωργία, στα 443 εκατ. το ύψος της, ποιες νέες καλλιέργειες εντάσσονται στο πρόγραμμα

Γνωστοποιήθηκε σε συνέντευξη τύπου του ΥπΑΑΤ το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (Μέτρο 11: «Βιολογική Γεωργία»). Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου η πρόσκληση θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές για διάστημα ενός μηνός. Το ύψος του προς διάθεση κονδυλίου στους δικαιούχους παραγωγούς θα φτάνει τα 453 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και συμπληρωματική προκήρυξη που θα περιλαμβάνει επιπλέον καλλιέργειες και θα απευθύνεται σε Νέους Αγρότες και σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πρώτη προκήρυξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός των παραγωγών που αναμένεται να ενταχθούν στο Μέτρο θα ανέλθει σε 20-25.000 αγρότες.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις δράσεις:

Δράση Μετατροπής και Δράση Διατήρησης για βιολογική γεωργία και
Δράση Μετατροπής και Δράση Διατήρησης για βιολογική κτηνοτροφία
Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου: «Το 2016 τινάξαμε την μπάνκα με τις πληρωμές, δώσαμε 3,7 δισ. στους αγρότες. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο».

Οι νέες καλλιέργειες

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Τσιρώνης που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των βιολογικών ανέφερε: «Μακάρι η Ελλάδα να γίνει ένα βιολογικό περιβόλι. Το πρόγραμμα θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αξιοπιστία για τους καταναλωτές που πρέπει να ξέρουν ότι αγοράζουν πραγματικά βιολογικά προϊόντα. Στην προκήρυξη λύνουμε τα προβλήματα πολυκαλλιέργειας - συγκαλλιέργειας που είναι στη φύση της βιολογικής καλλιέργειας και ήταν πάγιο αίτημα των βιοκαλλιεργητών». Στη συνέχεια ανέφερε τις νέες καλλιέργειες που θα μπουν στο πρόγραμμα και περιλαμβάνουν:

ακρόδρυα
ροδιά
ακτινιδιά
καρότο
πατάτα
σταυρανθή
συκιά
αβοκάντο
καπνός
φυλλώδη λαχανικά
βολβώδη
μικρόκαρπες του δάσους (βατόμουρα, φράουλες κ.α.)
Ο ίδιος σχολίασε επίσης: «η επιδότηση βιολογικής είναι για το εισόδημα που χάνει ο καλλιεργητής σε σχέση με τη συμβατική για αυτό χρειάζονται μελέτες για το ποιες καλλιέργειες μπορούν να ενταχθούν. Το πρόγραμμα θα είναι ηλεκτρονικό και δεν θα χρειάζονται οι ΔΑΟΚ. Ο παραγωγός έτσι θα γλιτώνει χρόνο». Επίσης τόνισε ότι «ο σύμβουλος παραγωγής (γεωπόνος) δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός είτε τον χρησιμοποιήσει είτε όχι θα πάρει τα ίδια χρήματα και δεν χρειάζεται να καταθέσει τιμολόγιο».

Δεύτερη συμπληρωματική πρόσκληση εντός του 2017

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αναφορικά με το ποιές εκτροφές θα περιλαμβάνονται στη βιολογική κτηνοτροφία, ο κ. Τσιρώνης απάντησε ότι θα περιλαμβάνονται μόνο τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή, ενώ πρόσθεσε ότι «με εξαίρεση τη φέτα, τα υπόλοιπα τυριά μας δεν έχουν κερδίσει την προστιθέμενη αξία σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Πρέπει να δημιουργηθούν εμπορικά σήματα για αυτά τα βιολογικά προϊόντα ώστε να γίνουν γνωστά στο εξωτερικό». Τέλος διευκρίνισε ότι θα βγει και μια πρόσθετη πρόσκληση εντός του 2017, όπου θα μπουν οι κατηγορίες των Νέων Γεωργών και άλλοι ενδιαφερόμενοι που δεν μπορούν να ενταχθούν στην πρώτη πρόσκληση (ενοικιάσεις και πωλήσης αγροκτημάτων κ.α.).

Τι δήλωσε ο κ. Χ. Κασίμης για Βιολογικά, Νέους Αγρότες και Μεταποίηση

Ο Γεν. Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης δήλωσε ότι «είναι πρώτη φορά που η βιολογική γεωργία αποτελεί ξεχωριστό πρόγραμμα και δεν εντάσσεται στα γεωργοπεριβαλλοντικά. Θα μπορεί να εισαχθεί ακόμα και ένα αγροτεμάχιο ή ένας βοσκότοπος και δε θα χρειάζεται να ενταχθεί ολόκληρη μια εκμετάλλευση. Περιμένουμε το πράσινο φως της Ε.Ε. ώστε να μπουν και νέες καλλιέργειες (θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη προκήρυξη εντός του 2017). Επίσης ο αιτών θα μπορεί να συμμετάσχει και στις 4 δράσεις του προγράμματος.

Αναφορικά με τους Νέους Αγρότες ο Γεν. Γραμματέας ανέφερε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η προκήρυξη των προγραμμάτων κατάρτιση, ενώ σε ό,τι αφορά τη Μεταποίηση είπε θα προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα και πήγε λίγο πίσω γιατί αυξήθηκε το ποσοστό της ενίσχυσης το 2017».

Διαβάστε ενημερωτικό του Προγράμματος

Σταύρος Παϊσιάδης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: