Τη συνεργασία των Τοπικών Προέδρων και των Προέδρων των Συλλόγων των χωριών της Αρκαδίας θα ζητήσει η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας με επιστολή που θα τους αποσταλεί το προσεχές διάστημα με σκοπό να καταγραφούν τα Κληροδοτήματα που υπάρχουν στην Αρκαδία και τα οποία μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει «κρυμμένους θησαυρούς».

ssetΑυτό ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας στο πλαίσιο συζήτησης που διεξήχθη κατά τις εργασίες του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων, την Δευτέρα 28 Ιουλίου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

 


Το θέμα ανέπτυξε το μέλος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Νίκος Κουλούρης αφού η ΠΟΕ έχει ξεκινήσει ήδη μία προσπάθεια για την καταγραφή των κληροδοτημάτων της Αρκαδίας.

 


Ο κ. Γιαννακούρας στην παρέμβασή του, σημείωσε πως «είναι απλό και εφικτό να γίνει η καταγραφή των κληροδοτημάτων, με τη βοήθεια βέβαια και των τοπικών προέδρων και προέδρων των συλλόγων, αφού στα χωριά είναι «κοινό μυστικό ποια είναι τα κληροδοτήματα, κάποια εκ των οποίων βέβαια είναι παρατημένα».

 

 


Και συνέχισε ο κ. Γιαννακούρας απευθυνόμενος και στον εισηγητή του θέματος, τον κ. Κουλούρη «δεν θα πρέπει να ταλαιπωρούμαστε και να χάνουμε εργατοώρες για αυτό το ζήτημα. Σε ένα μήνα πιστεύω ότι με την συνεργασία των προέδρων και τη δική σας, της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μπορεί να γίνει σε πρώτη φάση η καταγραφή και στη συνέχεια νομικές υπηρεσίες να ξεμπλοκάρουν όσα από αυτά έχουν προβλήματα».

 


Τα περί κληροδοτημάτων ρυθμίζονται πλέον βάσει του Νόμου 4182/2013 ΦΕΚ 185 όπου γίνεται αναφορά για την υποχρεωτική καταγραφή- δήλωση των κληροδοτημάτων (Κοινωφελών περιουσιών) στο Εθνικό Μητρώο Κληροδοτημάτων.

 


Ευθύνη που βαρύνει τους διαχειριστές - διοικητές των περιουσιών είτε αυτοί αφορούν σε εκκαθαριστές, είτε εκτελεστές, είτε ιερούς ναούς, είτε ΟΤΑ, είτε συλλόγους και σωματεία.
Η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας θεωρεί χρέος της να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στο θέμα αφού τα Κληροδοτήματα μπορούν να βοηθήσουν σε πολλούς τομείς, αν βέβαια υπάρξει πλήρης καταγραφή τους και διαφανής διαχείρισή τους.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: