Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό και μεγάλο εργαλείο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, το οποίο υπερψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 και επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες της βασικότερης προϋπόθεσης εξέλιξης της νέας προγραμματικής περιόδου, της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, για να εφαρμόσουμε μια νέα πολιτική προσέγγιση».

yu7bΟ κ. Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι όλο το χρονικό διάστημα που η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει την ευθύνη της Περιφέρειας δεν φοβήθηκε να καταθέσει νέες απόψεις, νέες προτάσεις και ιδέες και αυτή είναι η διαφορά της Περιφερειακής αρχής από τις λοιπές παρατάξεις, αλλά και αυτούς που προεκλογικά επέλεξαν να αποχωρήσουν από αυτή. Η πλειοψηφία ψηφίστηκε για να εκτελέσει το πρόγραμμά της το οποίο ποτέ δεν έκρυψε, ούτε προεκλογικά, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του γιατί αναπροσαρμόζονται πάνω στο μοντέλο της Πελοποννήσου και τα υπόλοιπα περιφερειακά προγράμματα της χώρας και αυτό «γιατί δεν διστάσαμε να διαφωνήσουμε, να συγκρουστούμε και να τολμήσουμε να διατυπώσουμε νέες απόψεις και προτάσεις, στη βάση πάντα της δημιουργικότητας και όχι της αποτρεπτικότητας».

 


Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στην έξυπνη εξειδίκευση στα αγροτικά προϊόντα, για τα οποία βασικός στόχος είναι η δημιουργία του επιστημονικού υποβάθρου για την πιστοποίησή τους και η ένταξή τους στη διατροφική αλυσίδα, ώστε να κατακτήσουν θέση σε εξειδικευμένα καταστήματα υψηλής ποιότητας και όχι τόσο στα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζεται στην Περιφέρεια το εργαστήριο πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων.

 


«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τολμά να πειραματίζεται στην καινοτομία» συνέχισε ο Περιφερειάρχης «και πριν λίγο καιρό υιοθετήθηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Μεταφορών το στρατηγικό της σχέδιο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά στην Πελοπόννησο, ως τουριστικό προϊόν και όχι ως συγκοινωνιακό και μεταφορικό τακτικό μέσο» και τόνισε ότι θα βασιστεί σε τέσσερα clusters, υπακούοντας στην αρχή της έξυπνης εξειδίκευσης.

 


Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ετοιμάσει και το σχέδιο επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου, σε συνδυασμό με την παράλληλη εγκατάσταση οπτικής ίνας και φωτοβολταϊκών και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί και ο Σύριζα έχει χαρακτηρίσει θετική αυτή την προσπάθεια.

 


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε τέλος στην ενεργοποίηση του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, το οποίο είχε συσταθεί στο Β ΚΠΣ, ως την υποδομή για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: