Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των 24 μαθητών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και των δύο συνοδών καθηγητών, κ. Τουργέλη Παναγιώτας του 2ου ΓΕΛ Κιάτου και κ. Θωμά Κυριακής του 3ου ΓΕΛ Καλαμάτας, σε ημερίδα που διοργανώθηκε την 20η Νοεμβρίου 2014 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έδρα του στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο του Προγράμματος EUROSCOLA.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του και είχαν την ευκαιρία να γίνουν ευρωβουλευτές , ανταλλάσσοντας απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης με 500 περίπου συνομηλίκους τους από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Κύπρος, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία).

 

Εξέφρασαν, μέσω των ερωτημάτων που έθεσαν, τις ανησυχίες τους για το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές κατανεμήθηκαν σε 6 ομάδες εργασίας, καθεμία εκ των οποίων εξέφρασε τον προβληματισμό της για ένα από τα ακόλουθα θέματα:
• Μετανάστευση και κοινωνική ένταξη
• Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
• Ελευθερία ενημέρωσης και αγωγή του πολίτη
• Το μέλλον της Ευρώπης
• Καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων
• Απασχόληση των νέων

 


Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις δείχνοντας ότι έχουν τη θέληση να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, ενός μέλλοντος που θα δίνει στους νέους τη δυνατότητα να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, η εισαγωγική ομιλία, την οποία εκφώνησε η μαθήτρια Κωνσταντακοπούλου Όλγα του 3ου ΓΕΛ Καλαμάτας, με αναφορές στη σύγχρονη Ελλάδα και στον ρόλο που διαδραματίζει στο δύσκολο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακρίθηκε για την πρωτοτυπία της και το μεστό νοήματος και προβληματισμού περιεχόμενό της. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, όπου παρουσιάστηκαν οι τελικές προτάσεις των πολυεθνικών ομάδων εργασίας, η προαναφερόμενη μαθήτρια, καθώς και η μαθήτρια Παντελάκη Δήμητρα, του3ου ΓΕΛ Καλαμάτας, συμμετείχαν στις τελικές επιτροπές.

 


Γενικά, όλοι οι μαθητές επέδειξαν τεράστιο ζήλο, ενθουσιασμό και αποδείχθηκαν άξιοι εκπρόσωποι της χώρας μας. Επέστρεψαν όχι μόνο με όμορφες αναμνήσεις αλλά και με σκέψεις και προβληματισμούς για ενεργό δράση.

 


Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Μισθός, συγχαίρει όλους τους μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό Euroscola, ειδικότερα όσους πήραν μέρος στην Ημερίδα αναδεικνύοντας με επιτυχία, για μια ακόμη φορά, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: