lefkoxoriΕΝΩΣΗ ΛΕΥΚΟΧΩΡΙΤΩΝ
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 5 ΑΘΗΝΑ 10677 ΑΘΗΝΑ, 15-9-2015
ΤΗΛ. 210-3304279
ΑΦΜ : 090392050 ΔΥΟ Α ΑΘΗΝΩΝ

Κύριον
Ιωάννη Γιαννόπουλο
Δήμαρχον ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Κύριε Δήμαρχε,
Σε συνέχεια της από 4-8-2015 επιστολής μας, για την οποία δεν λάβαμε ακόμη απάντησή σας, επανερχόμαστε στο μέγα θέμα και στο τεράστιο πρόβλημα που ανέκυψε σε βάρος του χωριού μας ΛΕΥΚΟΧΩΡΙΟΥ με την σχεδιαζομένη σε σχετική μελέτη - πρόταση να επιλεγεί ως χώρος ΣΜΑ η θέση ΧΟΤΟΥΖΑ του χωριού μας επί της δημοσίας οδού Τριπόλεως – Πύργου.
Από την στιγμή που πληροφορηθήκαμε αυτήν την απαράδεκτη και εγκληματική για το περιβάλλον πρόταση, διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως τόσον εμείς, όσον και ο Σύλλογος Φουσκαριωτών και σας παραθέσαμε τα επιχειρήματά μας και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ανακληθεί η πρόταση αυτή και να ματαιωθεί η επιλογή του άνω χώρου ως ΣΜΑ.
Α) Ειδικότερα πρέπει να ακυρωθεί η προτεινόμενη μελέτη και να ματαιωθεί η επιλογή του άνω χώρου ως ΣΜΑ για τους εξής λόγους :


1) Διότι ο χώρος αυτός είναι ιδιωτικός (αγροτικές ιδιοκτησίες Λευκοχω-ριτών) και όχι Δημοτικός ή Δημόσιος, όπως ήταν ο προηγούμενος προταθείς χώρος στη θέση ΣΦΕΝΤΑΜΑΚΙ,
2) Διότι εγγύτατα του χώρου αυτού είναι εγκατεστημένες από χρόνια τρεις κτηνοτροφικές μονάδες εκτροφής γιδοπροβάτων. Η μία μάλιστα , αυτή του κ. Χουντή Αντώνη που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τον ΣΜΑ είναι σύγχρονη με εγκατάσταση, με ρεύμα ΔΕΗ και με δίκτυο νερού από το χωριό μας,
3) Διότι γύρω από τον ίδιο χώρο υπάρχουν κτήματα με ελιές , τα οποία καλλιεργούν συστηματικά οι Λευκοχωρίτες και όχι μόνο , στο δε ευρύτερο χώρο εκτείνεται δρυοδάσος,
4) Διότι εγγύτατα σε απόσταση 150 – 200 μέτρων υπάρχει σύγχρονη μόνιμη κατοικία του Φουσκαριώτη Βαγγέλη Κούλη , περιβαλλομένη από κτήμα του με 600 ρίζες ελιές (ελαιώνας),
5) Διότι σε απόσταση 500 μέτρων υπάρχει γεώτρηση , που εξυπηρετεί αρδεύσεις ελαιοδένδρων, βορειότερα δε σε απόσταση 150 μέτρων υπάρχει μία παλιά βρύση η Χωτουζόβρυση, από την οποία πίνουν νερό τα ζώα και αρδεύονται ελαιόδενδρα,
6) Διότι από κάτω ακριβώς από την θέση που προτείνεται ως ΣΜΑ περνάει ένα ρέμα και υπάρχει ένα πέτρινο μικρό γεφύρι στον παλιό δρόμο και μεγάλος οχετός στην νέα άσφαλτο. Το ρέμα αυτό συγκεντρώνει όλα τα όμβρια ύδατα της περιοχής ΧΩΤΟΥΖΑΣ και καταλήγει στο ποτάμι Κουτσομύλι, που περνάει μετά από το Φούσκαρι και εκεί ενώνεται με το Λαγκαδιανό ρέμα (Τροχό ή Τουθώα),
7) Διότι εκεί υπάρχει ένας παλιός οικισμός ( πρώην οικισμός ΧΩΤΟΥΖΑ) και αγροκτηνοτροφικές παλιές και νέες καλύβες,
8) Διότι οι αποστάσεις οικισμών , υδάτων, πηγών, ελαιοκαλλιεργειών, κλπ είναι πιο επιβαρυντικές στην περίπτωση της Χοτούζας,
9) Διότι ο χώρος αυτός είναι εγγύς του χωριού μας ( που έχει χαρακτηρισθεί με νόμο παραδοσιακός οικισμός) και του οικισμού Φούσκαρι, αλλοιώνει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την περιοχή αφού βρίσκεται πάνω ακριβώς στη δημόσια οδό Τριπόλεως - Πύργου .
10) Διότι πλησίον του ΣΜΑ υπάρχουν ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών ναών του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ανδρέου ως και παλιό νεκροταφείο.
11) Διότι σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται στο ίδιο Δημοτικό Διαμέρισμα να χωροθετηθούν και λειτουργήσουν δύο ΣΜΑ, (δηλ. ένας στο Καλονέρι και ένας στο Λευκοχώρι).

Β) Ένα άλλο βασικό στοιχείο κ. Δήμαρχε είναι ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς καμμία ενημέρωση των Λευκοχωριτών. Στη Δημοκρατία οι αποφάσεις λαμβάνονται με ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών που τους αφορούν οι αποφάσεις.
Αναρωτιόμαστε πώς άλλοι οικισμοί διαμορφώνουν αποφάσεις για άλλους οικισμούς; Μήπως συμβάλλει έτσι η Δημοτική αρχή σε διαμάχες και μίση μεταξύ των κατοίκων γειτονικών οικισμών; Το γεγονός ότι και η ονομασία της Χωτούζας στη μελέτη αναφέρεται λανθασμένα αποδεικνύει ότι αυτοί που εισηγούνται αυτή τη λύση δεν έχουν γνώση της περιοχής και καμμία επαφή με την πραγματικότητα.
Γ) Eπί πλέον θεωρούμε εντελώς ατυχή και απαράδεκτη την φερομένη από την εφημερίδα ΓΟΡΤΥΝΙΑ (φύλλο Σεπτεμβρίου, σελ.2) δήλωσή σας ότι εξετάζεται ο ΣΜΑ να γίνει στη θέση Χωτούσα (έναντι Λευκοχωρίου) διότι εκεί δεν δημιουργεί πρόβλημα και να ματαιωθεί η αρχικά επιλεγείσα περιοχή Σφενταμάκι μεταξύ Δόξας και Καλλιανίου λόγω ...αντιδράσεων των εκεί κατοίκων !!!! Αν τούτο είναι αληθές αποδεικνύει ότι οι όποιες προτάσεις-μελέτες λαμβάνονται όχι με τα αντικειμενικά κριτήρια που ο νόμος ορίζει , αλλά στοχευμένες με βάση τις πιέσεις που ασκούνται από πολυπληθέστερους οικισμούς. Ετσι εν προκειμένω οι περισσότεροι σε αριθμό αντιδρώντες κάτοικοι οικισμών << υπαγόρευσαν >> την άδικη πρόταση στη μελέτη σε βάρος των ολιγωτέρων κατοίκων μικρότερων οικισμών,οι οποίοι ως λιγώτεροι, καλόπιστοι, ευγενείς και βολικοί ( β΄κατηγορίας ) πολίτες-ψηφοφόροι δεν ....δημιουργούν τάχα πρόβλημα !!!!

Δ) Εμείς διαθέτουμε επιχειρήματα επιστημονικά θεμελιωμένα που αντικρούουν τις θέσεις της μελέτης σε έκθεση - παρέμβαση ειδικού για το πρόβλημα επιστήμονα, που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τα γεωλογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία του συγκεκριμένου χώρου, καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλον που δεν γνωρίζει ούτε καν την ονομασία.
Την παρέμβαση - έκθεση αυτή του βιολόγου-περιβαλλοντολόγου Δημητρίου Μπούσμπουρα σας επισυνάπτουμε και επιφυλλασσόμεθα να έχουμε και δια ζώσης την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσουμε και να αποδείξουμε την λάθος πρόταση, που θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο να μην εφαρμοστεί.

Ε) Τέλος εμείς σας δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που τελικά επιλεγεί με απόφασή σας η θέση ΧΩΤΟΥΖΑ για ΣΜΑ, θα αντιδράσουμε δυναμικά με κάθε διαθέσιμο νόμιμο μέσο και με κάθε τρόπο, διότι θεωρούμε άδικη, επιστημονικά απαράδεκτη και ατυχή την επιλογή αυτή για τους νόμιμους , βάσιμους και αληθινούς λόγους που προαναφέραμε. Μάλιστα τόσο η γενική συνέλευση όλων των κατοίκων του Λευκοχωρίου που έλαβε χώρα στις 16 Αυγούστου στο χωριό , όσο και η αντίστοιχη γενική συνέλευση όλων των κατοίκων του συνοικισμού Φούσκαρι, που έλαβε χώρα στις 14 Αυγούστου στον οικισμό, αποφάσισαν ομόφωνα να αντιδράσουν δυναμικά και προς τούτο εξέλεξαν αγωνιστική επιτροπή που θα κάνει τις δέουσες παρεμβάσεις στο Δήμο σας και θα ενεργήσει τα νόμιμα προς αποτροπή του κινδύνου αυτού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κ. Δήμαρχε
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΩΣ
Για την απαράδεκτη προτεινόμενη σε μελέτη χωροθέτηση ΣΜΑ στη ΧΩΤΟΥΖΑ και σας
ΚΑΛΟΥΜΕ
1.Να μην προχωρήσετε στην οριστικοποίηση και επικύρωση της πρότασης αυτής και να μην τη λάβετε υπόψη σας , προς αποφυγή της επαπειλούμενης καταστροφής της άνω περιοχής μας,
2.Να μας δώσετε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση μιας σωστής λύσης για όλη τη περιοχή.

Αθήνα 15 Σεπτεμβρίου 2015
Για την ΕΝΩΣΗ ΛΕΥΚΟΧΩΡΙΤΩΝ
Ο Πρόεδρος : Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου
H Γραμματέας : Mαρία Σταυροπούλου
Ο Ταμίας : Δημήτριος Κουκουζής
ΤΑ ΜΕΛΗ
--------------
Κων/νος Σπηλιόπουλος
Σωτήρης Λαμπρόπουλος
Ιωάννα Θάνου
Παναγιώτης Αντωνόπουλος
(τηλ. Επικοινωνίας 210-9343 004, κιν. 6972.800282 )

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια