barok tripoli 3π.Ιωάννης Σουρλίγγας

Το Ελληνικό Ωδείο, Παράρτημα Τριπόλεως, τη Δευτέρα των Χριστουγέννων, 26η Δεκεμβρίου 2016, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως πραγματοποίησε με επιτυχία Συναυλία Μπαρόκ, στην οποία συμμετείχαν η κ. Λούση Γεωργιάδη, Καθηγήτρια πιάνου, η κ. Ελένη Λυγιά, καθώς και ο Σοπράνο Αθανάσιος Μουρλάς στο βιολί.
Το πλήθος των συμμετεχόντων ακροατών, γοητευμένο από το Πρόγραμμα της Συναυλίας και την άριστη εκτέλεση εκ των συντελεστών αυτού, καταχειροκρότησε τους κοπιάσαντες καλλιτέχνες, επιβραβεύοντάς τους με αυτόν τον τρόπο.

Λίγα λόγια για την εποχή Μπαρόκ

Από το 1600 αρχίζει στην Ευρώπη μια νέα εποχή για τις τέχνες, το Μπαρόκ. Στη μουσική αναπτύχθηκε, αρχικά, στην Ιταλία και, στη συνέχεια, εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Το τέλος της εποχής του Μπαρόκ σηματοδοτείται με τον θάνατο του J. S. Bach το 1750. Σκοπός του Μπαρόκ είναι να εντυπωσιάσει, αλλά και να εξυψώσει τον άνθρωπο και τα συναισθήματά του. Ο άνθρωπος αυτή την εποχή δεν αντιπροσωπεύεται μέσα από την τέχνη, ως μονάδα, με έμφαση στην ατομικότητά του, όπως αργότερα την εποχή του ρομαντισμού, αλλά ως μέρος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό σημαίνει μουσική τυποποιημένη και όχι υποκειμενική απεικόνιση των συναισθημάτων. Στη μουσική, πλέον, συνυπάρχουν η ομοφωνία και η πολυφωνία. Ο J. S. Bach, ο Α. Vivaldi, ο A. Corelli, ο Georg Friedrich Händel κ.α. ανέπτυξαν την τέχνη της πολυφωνίας μέσα στα ορατόρια τους, τα κοντσέρτα και, γενικά, σε όλα τα έργα τους, δημιουργώντας κάποια από τα μεγαλύτερα μουσικά έργα όλων των εποχών.

Το Πρόγραμμα της Συναυλίας είχε ως εξής:

1. G. B. PERGOLESI (1710-1736) VERGIN TUTTO AMOR / Ελένη Λυγιά.
2. I. S. BACH (1685-1750) I CONCERTO IN A MINORE / Αθανάσιος Μουρλάς.
3. J. F. HANDEL (1685-1759) PASSACAGLIA IN G MINORE / Λούση Γεωργιάδη.
4. J. F. HANDEL (1685-1759) ARIA FROM CANTATA «MESSIAH» / Ελένη Λυγιά.
5. J. P. MARTINI (1741-1816) PIACER D’ AMOR / Ελένη Λυγιά.
6. I. S. BACH (1685-1750) ARIA IN D MAJORE / Αθανάσιος Μουρλάς.
7. B. MARCELLO (1686-1739) QUELLA FIAMMA CHE M’ ACCENDE / Ελένη Λυγιά.
8. I. S. BACH (1685-1750) TOCCATA IN E MINORE / Λούση Γεωργιάδη.
9. I. S. BACH (1685-1750) PARTITA / Αθανάσιος Μουρλάς.
10. I. S. BACH (1685-1750) - C. GOUNOD (1818-1893) AVE MARIA / Ελένη Λυγιά.

Σύντομα βιογραφικά:

Λούση Γεωργιάδη.

Γεννήθηκε στην πόλη Τσερκέσσκ της περιφέρειας Σταυρούπολης της Ρωσίας. Άρχισε να σπουδάζει μουσική στην ηλικία των 6 ετών. Στην ηλικία των 16 ετών κατέλαβε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό πιάνου. Στα 19 της χρόνια έδωσε το πρώτο ατομικό ρεσιτάλ. Σπούδασε στο Κονσερβατόριο του Σεργκέι Ραχμάνινοβ, υπό την καθοδήγηση του Ρώσου Πιανίστα Αλεξάντρο Ζαϊντεντρέγερ. Στον διαγωνισμό πιάνου, που διεξήχθη το 1984 στην πόλη Ροστόβ, κατέκτησε το βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία των έργων του Ι. Σ. Μπαχ. Έλαβε το Δίπλωμα πιάνου, Αντίστιξης και Φούγκας με τιμητική διάκριση. Εργάστηκε ως Καθηγήτρια πιάνου, Συνοδείας και Μουσικής Δωματίου στο Κολέγιο Μουσικής της πόλης Μαχατσκάλα, πρωτεύουσας της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν. Στην ηλικία των 35 ετών νίκησε στον διαγωνισμό πιανιστών για τη θέση σολίστ στο Concert Hall της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν. Από το 1997 διαμένει μόνιμα στην Τρίπολη. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 διατελεί Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ωδείου Παραρτήματος Τρίπολης .

Ελένη Λυγιά, Σοπράνο.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο Τρίπολης πιάνο και θεωρητικά. Είναι κάτοχος Διπλώματος Μονωδίας, με εμφανίσεις σε πόλεις της Ελλάδας. Είναι, επίσης, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως Καθηγήτρια Μουσικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει διατελέσει Διευθύντρια της Παιδικής Χορωδίας «Ορφέας Τρίπολης». Συμμετείχε ως ενεργό μέλος σε Master Class με την R. Cabaivanska (2008). Εῖναι ενεργό μέλος στη Χορωδία της ΔΕΗ, καθώς και της Fons Musicalis. Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεχείς παραγωγές όπερας από το 2007 (Turandot – Tanhauser – Norma – Requiem Mozart – Cavaleria Rusticana – Pagliacci – Der Flienger Hollander).

Θανάσης Μουρλάς.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη και εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, από το οποίο αποφοίτησε με Δίπλωμα βιολιού και βαθμό «άριστα» παμψηφεί. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια βιολιού με Καθηγητές διεθνούς φήμης, όπως οι Z. Bron, S. Kraftsenko, L. David. Ως σολίστ, έχει εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας σε ατομικά ρεσιτάλ, καθώς και σε σχήματα μουσικής δωματίου. Είναι κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Τρίπολη, ως Καθηγητής βιολιού στο Μουσικό Σχολείο, στο Ελληνικό Ωδείο - Παράρτημα Τρίπολης και στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου .​

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια