Φύση τουρισμός

imerisia LARGE t 1061 44474012 type13031ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Παγκόσμια καινοτομία με τη «σφραγίδα» της Κορρές

Νέους «δρόμους» στη γνώση πάνω στα φυσικά συστατικά άνοιξε η Ελληνική επιστημονική κοινότητα –γνώση που οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου ισχυρού αντιρυτιδικού μορίου-παγκόσμια καινοτομία μίας ελληνικής εταιρείας.
Στη μεγαλύτερης κλίμακας πρωτογενή έρευνα που έγινε ποτέ στα φυσικά συστατικά, 70 επιστήμονες με επικεφαλής την Κορρές και τη Φαρμακευτική Σχολή /Τομέας Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μελέτησαν στο πλαίσιο της τετραετούς έρευνας AGROCOS 1.800 φυτά από όλο τον κόσμο και 3.600 εκχυλίσματα.
To project AGROCOS -ακρωνύμιο προερχόμενο από τις λέξεις Agrochemical και Cosmetic- αποτελεί τη μοναδική ερευνητική πρόταση που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Eπιστημονική Eπιτροπή μεταξύ 15 προτάσεων που υποβλήθηκαν από συνολικά 106 συμμετέχοντες. Για πρώτη φορά, Έλληνες επιστήμονες ανέλαβαν το ρόλο κεντρικού συντονιστή ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού ερευνητικού εγχειρήματος, σε συνεργασία με επτά διεθνή, καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα και ηγετικές βιομηχανίες. Ανάμεσα στους partners του προγράμματος συγκαταλέγεται το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γαλλίας -από τα πιο επιφανή της Ευρώπης- με υψίστης σημασίας ερευνητικά επιτεύγματα.


Παγκόσμια καινοτομία με τη «σφραγίδα» της Κορρές
Πρωτοποριακή έρευνα
Η έρευνα εστίασε στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών ως προς δύο άξονες: την καλλυντική και την αγροχημική δράση τους. Στο πλαίσιο του ερευνητικού σκέλους της καλλυντικής εφαρμογής, 1.800 φυτά του παγκόσμιου βοτανικού χάρτη και 3.600 εκχυλίσματα τοποθετήθηκαν στο ερευνητικό μικροσκόπιο για πρώτη φόρα στο πλαίσιο έρευνας ανάλογης κλίμακας, για να μελετηθούν ως προς την αντιοξειδωτική, αντηλιακή και λευκαντική δράση τους. Τα συνολικά 1.800 φυτά συλλέχτηκαν από έξι (6) παγκόσμιους «παραδείσους» φυτικής ποικιλίας -Ελλάδα, Παναμάς, Νέα Καληδονία, Γαλλική Γουιάνα, Μαδαγασκάρη, Νότια Αφρική.
Παγκόσμια καινοτομία με τη «σφραγίδα» της Κορρές
Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην έρευνα με τη συμμετοχή 450 φυτών, λόγω της υψηλής βιοποικιλότητας της περιοχής. Η σημασία του τετραετούς ερευνητικού project δεν συμπυκνώνεται μόνο στα τελικά ευρήματα. Η προσφορά του στη διεθνή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών είναι ευρύτερη, καθώς δημιούργησε μία πλούσια πηγή νέας γνώσης. Παράλληλα, ως η μεγαλύτερη πρωτογενής έρευνα στον τομέα των φυσικών συστατικών μεταφέρει πλέον στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων, αξιοποιήσιμες από διάφορους κλάδους, όπως η φαρμακευτική και η ιατρική.
Η αξία της Αρκαδικής Καστανιάς και η παγκόσμια καινοτομία της Κορρές
Παγκόσμια καινοτομία με τη «σφραγίδα» της Κορρές
Μέσα από την έρευνα προέκυψαν νέα δεδομένα που διευρύνουν τους γνωστικούς ορίζοντες, τόσο για πρωτοεμφανιζόμενα βότανα και εκχυλίσματα, αλλά και για φυτά οικεία, γνώριμα που απεκάλυψαν ένα διαφορετικό προφίλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καστανιά της Αρκαδίας, που αναδείχθηκε ανάμεσα στα κορυφαία φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα. Η Κορρές, ένας εκ των εμπνευστών του προγράμματος, δημιουργεί το πρώτο προϊόν που βασίζεται στα ευρήματα της σημαντικής αυτής έρευνας.
Αξιοποιεί το εκχύλισμα Αρκαδικής Καστανιάς και εστιάζει στη λουπεόλη, την ισχυρή δραστική ουσία του φυτού ενάντια στις ρυτίδες. Μία ουσία γνωστή στο φαρμακευτικό και ιατρικό κλάδο, η οποία, ωστόσο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε καλλυντικό, καθώς είναι αδιάλυτη, δεν απορροφάται από την επιδερμίδα. Οι επιστήμονες της εταιρείας κατάφεραν για πρώτη φορά να ενσωματώσουν αποτελεσματικά σε καλλυντική σύνθεση την εξαιρετική δράση της καθαρής λουπεόλης, χάρη στη δημιουργία ενός καινοτόμου, αποδεδειγμένα ισχυρού αντιρυτιδικού μορίου λουπεόλης σε ενεργό υαλουρονικό πλέγμα.
Αυτό το μόριο είναι η βάση της νέας αντιρυτιδικής σειράς Καστανιά Αρκαδική που αποτελεί την 4η παγκόσμια καινοτομία της εταιρείας του φαρμακοποιού από την Νάξο, Γ. Κορρέ.
Στήριξη παραγωγών στην Αρκαδία
Την ίδια στιγμή, η Κορρές με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση των εγχώριων φυτών και βοτάνων, σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξε την Αρκαδία ως την καταλληλότερη περιοχή για τη βιολογικά πιστοποιημένη καλλιέργεια της Καστανιάς. Η Καστανιά είναι ένα δένδρο που έχει ενσωματωθεί στο αρκαδικό περιβάλλον στο πέρασμα των αιώνων, ώστε δεν απαιτείται η χρήση αγροχημικών για να εξασφαλιστεί η απόδοση της καλλιέργειας. Για πολλά χρόνια σημαντικό εισόδημα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της Αρκαδίας βασίστηκε στην καλλιέργεια της Καστανιάς.
Ειδικότερα οι Αραχαμίτες, ένα γραφικό χωριό σε κοντινή απόσταση από την Τρίπολη, έχει παράδοση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Ωστόσο οι καταστρεπτικές πυρκαγιές του πρόσφατος παρελθόντος έπληξαν τις εκτάσεις καστανιάς, ώστε ήταν επιτακτική η οικονομική ενίσχυση της περιοχής.
Η Κορρές συνεργάζεται στους Αραχαμίτες με τον καλλιεργητή κο Δ. Μανιάτη, βάσει των αρχών συμβολαιακής γεωργίας, παρέχοντας, παράλληλα, τεχνική υποστήριξη για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών βιολογικής καλλιέργειας. Εξάλλου, η κοινωνική παράμετρος υπήρξε σημαντικός παράγοντας σύμπραξης στο πλαίσιο του εκτενούς δικτύου ηθικών συνεργασιών που διατηρεί η εταιρεία με καλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

imerisia

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: