Φύση τουρισμός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, η επίκαιρη ερώτησή μου έχει ως θέμα ένα εξαιρετικά επείγον πρόβλημα που πλήττει τόσο την Ερμιονίδα στην Αργολίδα, όσο και την Τρίπολη στην Αρκαδία.

Τους τελευταίους μήνες είχε διακοπεί η αποκομιδή απορριμμάτων. Σήμερα η αποκομιδή έχει ξαναρχίσει, όμως η συσσώρευση των απορριμμάτων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζω ότι στις 13 Μαρτίου 2013, μετά την αυτοψία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Τρίπολη, εξεδόθη υγειονομική διάταξη από το Υπουργείο Υγείας και βεβαίως στη συνέχεια η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κατόπιν υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκέντρωσης Διοίκησης Αττικής η απόφαση νομιμοποίησης της απόφασης του ειδικού διαβαθμικού συνδέσμου Αττικής για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Ερμιονίδας και Τριπόλεως, για τη διάθεση των εκεί παραγομένων απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής.

Την υπερβολική καθυστέρηση στην αποκομιδή απορριμμάτων διαπιστώνει και το ΚΕΕΛΠΝΟ με νέα αυτοψία στις 3 Απριλίου στην Τρίπολη, σύμφωνα με την οποία η επικρατούσα κατάσταση στην πόλη της Τρίπολης κρίνεται ως επισφαλής για τη δημόσια υγεία, ενώ συνιστάται η άμεση και δίχως καμμία περαιτέρω καθυστέρηση αποκομιδή και ορθολογική διάθεση των απορριμμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Αντίστοιχο πρόβλημα, η ίδια εικόνα υπήρχε και στην Ερμιονίδα.

Κατόπιν αυτών, κύριε Υπουργέ, και γνωρίζοντας την προσωπική σας ευαισθησία για θέματα δημόσιας υγείας, θέλω να με ενημερώσετε για το τι μέτρα έχετε λάβει και τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία, για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Ερμιονίδα και την Τρίπολη, περιοχές που αναφέρω στην ερώτησή μου…

Επίσης, να μας πείτε σε τι περαιτέρω ενέργειες θα προβείτε σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση αποκομιδή των συσσωρευμένων απορριμμάτων, αλλά και να λυθεί οριστικά το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης αυτών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:

Κύριε συνάδελφε, το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε οφείλεται σε διαχρονική αδυναμία των οργάνων της διοίκησης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της δημιουργίας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εργοστασίου μονάδος επεξεργασίας των απορριμμάτων. Υπερβαίνει αυτή η αδυναμία ή η απραξία –όπως θέλετε χαρακτηρίστε το- τη δεκαετία.

Μπροστά το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε και με τη δική σας πρωτοβουλία και των άλλων συναδέλφων των δύο εκλογικών περιφερειών –αλλά τονίζω τη δική σας πρωτοβουλία- και προ της συνεδρίασης στην Τρίπολη του Δημοτικού Συμβουλίου, την 13η Μαρτίου 2013, εξέδωσα υγειονομική διάταξη.

Είναι στη δικαιοδοσία του εκάστοτε Υπουργού Υγείας να μπορεί να εκδώσει μία υγειονομική διάταξη για λόγους δημόσιας υγείας, προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού προηγουμένως είχα δώσει εντολή στο κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ να επισκεφτεί την Τρίπολη και την Ερμιονίδα, να κάνει την έκθεσή του ως οφείλει και να δώσει τη δυνατότητα στον Υπουργό να εκδώσει την υγειονομική διάταξη.

Ακολούθως, οι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων ο παριστάμενος κ. Καλαφάτης ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και ο Υπουργός Εσωτερικών, εξέδωσαν Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία επιτρέπεται η μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλη διοικητική περιφέρεια της χώρας κατ’ εξαίρεση, λόγω της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας. Ενημερώθηκαν οι συμπολίτες σας και οι συμπολίτες μου εγκαίρως ούτως ώστε να αποφευχθούν έκρυθμες καταστάσεις.

Είχαμε φτάσει πραγματικά σε οριακές στιγμές σε ό,τι αφορά την κοινωνική ομαλότητα και στην Τρίπολη, διότι οι συμπολίτες μας ήταν μπροστά στο θέαμα της συσσώρευσης των απορριμμάτων μέσα στις πόλεις και στις γειτονιές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Υπήρξαν καθυστερήσεις, όχι όμως οφειλόμενες στον Υπουργό Υγείας ή στους συναδέλφους, οι οποίοι εκλήθησαν να εκδώσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ευτυχώς, μετά από λίγες εβδομάδες ευρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και στην Ερμιονίδα και στην Τρίπολη. Υπάρχουν, όμως, πολλά να γίνουν. Και αν οι έχοντες την αρμοδιότητα –και αναφέρομαι στα περιφερειακά όργανα του κράτους της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης- δεν σπεύσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ο χρόνος κυλά καθημερινά σε βάρος της προοπτικής επίλυσης του ζητήματος, τότε λυπούμαι θα ξαναβρεθούμε στην ίδια δυσάρεστη κατάσταση.

Γι’ αυτό ζητώ τη συμπαράσταση και τη δική σας και του κ. Ζαχαριά, του συναδέλφου από την Αρκαδία και όλων των συναδέλφων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να συνεργαστούμε με τα αρμόδια περιφερειακά όργανα και να υποχρεωθούν εκείνοι που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις, να τις πάρουν εγκαίρως.

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: