ARKADIKOI ORIZONTES LOGO

Tsebelis 682x384Το «Τούνελ» παρουσίασε την απίστευτη ανατροπή σε μια εξαφάνιση που τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίστηκε ως το «θρίλερ της Αρκαδίας».
Το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου, αποκαλύφθηκαν οι έκνομες ενέργειες δύο κουκουλοφόρων που αποπειράθηκαν να ληστέψουν ένα σπίτι στο χωριό Πηγάδι αλλά έγιναν αντιληπτοί. Ο ένας από τους δύο συνέχισε κανονικά τη ζωή του, αλλά κάποιος ή κάποιοι εξαφάνισαν τον δεύτερο σε ένα δάσος έξω από το χωριό.

Περισσότερα...

dei 1Η Κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα της 3ης και 4ης Μονάδας της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη μαζί με την Μονάδα Μελίτη Ι και τη άδεια κατασκευής της Μελίτη ΙΙ στην Φλώρινα. Μια τέτοια καταστροφική επιλογή οδηγεί στην περιθωριοποίηση και σ
τη διάλυση της ΔΕΗ σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του Ελληνικού λαού και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Η απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των μονάδων και των ορυχείων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης ισοδυναμεί επί της ουσίας πέραν των άλλων και με πώληση σε ιδιώτες ενός μεγάλου μέρους των νομών Αρκαδίας και Φλώρινας.

Περισσότερα...

DSC 1315 1024x768Για το Λεωνίδιο και τον Αρκαδισμό, αλλά και την αγάπη της για τον τόπο της, την Πελοπόννησο μίλησε η Νομικός και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών(EUW) κατά την διάρκεια του Αναρριχητικού Φεστιβάλ Λεωνιδίου. Η κυρία Τατούλη υπογράμμισε το παράδειγμα του Λεωνιδίου, που έχει κατορθώσει να κρατά τους ανθρώπους στον τόπο τους, έχοντας οι κάτοικοι αντιληφθεί ότι η τοπική ανάπτυξη μπορεί να φέρει τουρισμό στην περιοχή, σεβόμενοι παράλληλα και την φύση. Η Αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της EUW απευθυνόμενη σε ένα ξενόγλωσσο κοινό, επεσήμανε με αφορμή το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Λεωνιδίου ότι στην Πελοπόννησο θα δημιουργηθεί εκτός από τους υφιστάμενους ένας μεγάλος όγκος από μονοπάτια στις ορεινές κυρίως περιοχές μήκους 2.500 μέτρων.

Περισσότερα...

23314155 10212135379992193 484820279 oΤην κοινωνική πρωτοπορία των εθελοντών του Menalon Trail που πήραν στα χέρια τους την ανάπτυξη του τόπου τους, δίνοντας το έναυσμα και για άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω υπογράμμισε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών(EUW), Εύη Τατούλη κατά την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που διεξάχθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στη Βυτίνα. Η κυρία Τατούλη σημείωσε ακόμη ότι ο τουρισμός θα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον της χώρας μας αλλά και της ΕΕ, όχι ως κομμάτι οικονομικής πολιτικής αλλά ως διασφάλισης της ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής.

Η Αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της EUW συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης που με την ημερίδα αναδεικνύουν την συμβολή της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης στην έξοδο από την κρίση. Η κυρία Τατούλη αναφέρθηκε στην συνέχεια σε δύο ακόμα σημαντικούς άξονες που αφορούν τόσο την οικονομική όσο και την διοικητική αποκέντρωση.

Αντιμέτωπη η ΕΕ με τα μεγάλα ζητήματα τα οποία τίθενται αυτή τη στιγμή σε σχέση με την εδαφική συνοχή και την πολιτική ανατροπής των κοινωνικών ανισοτήτων, ανέφερε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Εύη Τατούλη, έχει αντιληφθεί έγκαιρα ότι η ανάπτυξη σταματά από εδώ και στο εξής να είναι κεντρική. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε άλλος, να αποφασίζει για τα κράτη μέλη και για τους πολίτες τους χωρίς αυτοί να παίρνουν την ανάπτυξη στα χέρια τους.

Και συνέχισε λέγοντας: «Δύο είναι οι βασικές παραδοχές. Ότι η ανάπτυξη περνά στα χέρια των πολιτών και επίσης ότι η άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής γίνεται bottom up, από κάτω προς τα πάνω. Αυτή την ευρωπαϊκή αποδοχή, οι εθελοντές που ασχολήθηκαν με το Menalon Trail κατάφεραν να την αντιληφθούν και θα λέγαμε να πρωτοστατήσουν σε αυτό το αντικείμενο σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Και για αυτό ως Αρκάδες είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι».

Η Εύη Τατούλη εξήγησε ακόμη στους παρευρισκόμενους το πώς οι Αρκάδες πολίτες κατάλαβαν πώς μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο τους.

«Θέλω να σας μεταφέρω δύο λόγια για το ευρύτερο Αρκαδικό περιβάλλον και για το πώς ακριβώς ένα όραμα που έχουν οι τοπικές κοινωνίες μπορεί να δώσει μία νέα ρότα ανάπτυξης σε μία περιοχή σαν την Αρκαδία, που ήταν πολύ λίγο γνωστή σε σχέση με τον τουρισμό της εκτός από τον αγροτουριστικό τομέα που είχε στις αρχές της κρίσης, σήμερα φαίνεται ότι πρωτοστατεί σε πολλές δράσεις που είναι πρωτόγνωρες για τη χώρα».

Η Αντιπρόεδρος της ΕΕ Γυναικών αναφέρθηκε και στην παράλληλη πορεία που ακολούθησαν οι κάτοικοι του Λεωνιδίου.

«Παράλληλες πορείες με το Menalon Trail ανέπτυξαν και οι κάτοικοι του Λεωνιδίου. Το Λεωνίδιο είναι μία παραλιακή πολίχνη στην Κυνουρία, όπου εκεί μέχρι πρότινος η μόνη καλλιέργεια ήταν τα θερμοκήπια. Και μάλιστα θυμόμαστε από πολύ παλιά ένα τεράστιο βράχο που έστεκε ακριβώς πάνω από εκεί που την κοιτούσαν οι άνθρωποι και αγωνιούσαν μην πέσει ο βράχος και τους πλακώσει».

Η Εύη Τατούλη συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι: «Σήμερα, δύο χρόνια αφότου δύο διάσημοι Αυστραλοί αναρριχητές έκαναν την πρώτη τους αναρρίχηση στον βράχο αυτό του Λεωνιδίου, η περιοχή είναι φέτος ένας από τους μεγαλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς της χώρας, ο δεύτερος ουσιαστικά μετά την Κάλυμνο . Για όποιον διερωτάται τι ακριβώς γίνεται σε επίπεδου τοπικού ΑΕΠ, να σημειώσω ότι φέτος για πρώτη χρόνια όλα τα καταλύματα και όλα τα ξενοδοχεία έμειναν ανοικτά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και αυτό αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για μία περιοχή που είχε μάθει στον θερινό τουρισμό, σε μία περίοδο δηλαδή τριών μηνών».

Περισσότερα...