Ο κ.Κατσικερός Παναγιώτης, διευθυντής της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Αρκαδίας, έδωσε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, για όλα τα προβλήματα των αγροτών.

 

Ερώτηση: κ.Κατσικερέ θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

 

Απάντηση: Απ΄ότι γνωρίζουμε από τον τύπο και τα διάφορα δημοσιεύματα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να βγάλει έναν ενιαίο φόρο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας όλων των ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των αγροτών. Το υπουργείο τον παρουσιάζει σαν έναν ήπιο φόρο. Εμείς από την επεξεργασία που έχουμε κάνει, με τους διάφορους συντελεστές που βάζουν, βλέπουμε πως βγαίνει ένα νέο χαράτσι.Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν θα μπορέσουν να το πληρώσουν και η εφορία στο τέλος θα κυνηγάει να κατασχέσει τα τρακτέρ, τις συντάξεις κτλ. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την οικονομική κατάσταση των αγροτών, επειδή κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους. Λέμε λοιπόν πως με δυσκολία πληρώνουν τις οφειλές τους για εφόδια που έχουν πάρει μέχρι σήμερα, παρά τις επιδοτήσεις που πήρανε και προσπαθούν να δώσουν ένα μέρος του χρέους για να μπορέσουν να ξαναδανειστούν και να συνεχίσουν. Χρωστάνε παντού και δεν ξέρουν πως θα τα αποπληρώσουν. Αν τους έρθει και ένας φόρος για την ακίνητη περιουσία, η οποία γι΄αυτούς είναι ένα εργαλείο, θα υποφέρουν. Πιστεύουμε πως το υπουργείο εξετάζει πάλι το νομοσχέδιο αυτό και θέλουμε να ελπίζουμε πως θα βγει  ένας νέος φόρος πιο δίκαιος για τους αγρότες.

 

Ερώτηση: Γνωρίζετε πως θα γίνει ο υπολογισμός του φόρου ανα αγροτεμάχιο; Επιπλέον πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να εισπράξει μέσω αυτού του φόρου τα 950 εκ. που υπολογίζει;

 

Απάντηση: Δεν θα μπορέσει σίγουρα να τα εισπράξει γιατί δεν έχουν να τα δώσουν. Όσον αφορά τον υπολογισμό των αγροτεμαχίων, αυτός γίνεται ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται το κάθε αγροτεμάχιο(δίπλα σε δρόμους, σε παραθαλάσσιες περιοχές κτλ), καθώς και αναλογικά με κάποιους άλλους συντελεστές.Αυτό όμως είναι ένα άδικο μέτρο διότι στην ίδια περιοχή όταν ένα χωράφι είναι δίπλα στον δρόμο και ένα άλλο λίγο πιο μέσα, την ίδια απόδοση έχουν και την ίδια εκμετάλλευση μπορεί να κάνει ο αγρότης.

 

Ερώτηση: Μας είπατε πως έρχεστε σε επαφή καθημερινά με αγρότες. Θα θέλαμε λοιπόν να μας πείτε αν σας εκφράζουν τους φόβους τους για την πιθανότητα να υπάρξει ακόμα ένας φόρος.

 

Απάντηση: Οι αγρότες μας λένε καθημερινά πως αν γίνει τελικά αυτό, δεν θα  μπορέσουν να ανταποκριθούν και να πληρώσουν. Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αγροτών ίσως καταφέρουν να πληρώσουν. Δεν είναι πως δεν θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν.

 

Ερώτηση: Πιστεύετε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις στην περίπτωση που αναγκαστούν οι αγρότες να πληρώσουν φόρο για τα αγροτεμάχια τους;

 

Απάντηση: Πιστεύω πως θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις και ακόμα περισσότερες κινητοποιήσεις. Μάλιστα απ’ ότι ξέρω υπάρχουν σκέψεις να προχωρήσουν και σε κατάληψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

 

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: