20170905 182843«Εμβληματικό έργο της Κυνουρίας» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, την αναστήλωση μετά από 191 χρόνια της ιστορικής Μητρόπολης Πραστού, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης στο χώρο της Μητρόπολης, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017.
«Είναι ένας νέος συμβολισμός γιατί μετά από 191 χρόνια δεν ξεχνάμε το δικό μας τάμα και τη δική μας υποχρέωση απέναντι στον τόπο μας και ερχόμαστε σήμερα να υλοποιήσουμε την επιθυμία όλων των παλαιότερων και σύγχρονων γενεών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι σε δύσκολους χρόνους η Περιφέρεια βρίσκει τρόπο και κάνει έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. «Αυτό δείχνει ότι αφουγκραζόμαστε και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις ανάγκες της ιστορίας μας και τις προσδοκίες των ανθρώπων μας».


Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι η ελπίδα, η προσδοκία και η δεκδικητικότητα για την αναστήλωση της Μητρόπολης δεν έχει λείψει από κανένα Πραστιώτη και ότι κρατήθηκε ζωντανό από τους ίδιους τους πολίτες, «και υποχρέωσε εμάς τους πολιτικούς να μην αγνοήσουμε την υποχρέωσή μας στην ιστορία και τους πολίτες αυτού του τόπου».
Σύσσωμη η Περιφερειακή αρχή αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την αναγκαιότητα, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, εκφράζοντας ακόμη την ικανοποίησή του γιατί «αυτό που ξεκίνησα ως Υπουργός Πολιτισμού το 2004 και δεν είχε αίσια έκβαση, έρχομαι τώρα από τη θέση του Περιφερειάρχη να το πραγματώσω».
Η μελέτη είναι εγκεκριμένη πλέον από το Υπουργείο Πολιτισμού και ουσιαστικά δρομολογεί τις εξελίξεις για να εκπληρώσουμε μια μεγάλη υποχρέωση σε ένα μεγάλο τάμα που είχαν και έχουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Τσακωνιάς απέναντι στο μεγάλο τους όνειρο να ξαναδούν στερεωμένη τη Μητρόπολη της ιστορικής Επισκοπής Ρέοντος και Πραστού, ανέφερε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εκτίμησε ότι η επένδυση της Περιφέρειας στην αναστήλωση θα στοιχίσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στην Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Δρ. Άννα Καραπαναγιώτη για το πάθος της για τη δουλειά της και το συγκεκριμένο έργο, τον Ηγούμενο της Μονής Αγίου Νικολάου Καρυών και Εφημέριο του Πραστού κ. Κύριλλο, τη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και όλους τους συλλόγους του Πραστού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον «πρωτομάστορα» αυτής της προσπάθειας, μηχανικό, αρχιτέκτονα, μελετητή κ. Μπουντούρη.
Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Δρ. Άννα Καραπαναγιώτη, η οποία δήλωσε ότι «Ο κ. Περιφερειάρχης μας τιμά με τα λόγια του και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Σήμερα είναι μια μέρα που το παρόν συναντά την ιστορία. Μια ιστορία που διακόπηκε απότομα, όπως είναι γνωστό, πριν από 191 χρόνια ακριβώς, σχεδόν δύο αιώνες πριν, όταν πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κάνουμε μια συνολική προσπάθεια προκειμένου να αποκαταστήσουμε το μνημείο και να το παραδώσουμε στους πολίτες για λειτουργική χρήση».
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Μαντάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αρκαδίας κ.κ. Μπακούρης και Κατσίρης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Πραστού κ. Παναγιώτης Προβατάρης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης κ. Θεόκλητος Ντούλιας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Δαλιάνης και πλήθος πολιτών.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: