aeroporosΤο Πολεμικό Μουσείο, παράτημα Τρίπολης, θυμάται και τιμά όλους τους πεσόντες Αρκάδες αεροπόρους, με αφορμή την εορτή της Αεροπορίας . Πρώτος χρονικά ανάμεσα στους πεσόντες, είναι ο Ζατουνίτης Αθανάσιος Κολοκοτρώνης του Δημητρίου και της Χαραλαμπίτσας. Γεννήθηκε το 1909, τελείωσε στη Ζάτουνα το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Δημητσάνας. Σε ηλικία 20 χρόνων, τον Απρίλιο του 1929, κατετάγη στην Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας στις Σέδες, για εκπαιδευτής οδηγός αεροπόρος. Τον επόμενο χρόνο πήρε το πτυχίο του. Στις 10 Ιουλίου 1935, και κατά την διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης, στις Καμάρες

Αμαρουσίου (Αθήνα), το αεροπλάνο του έπαθε βλάβη, λόγω απώλειας στήριξης και, με μεγάλη ταχύτητα κατευθυνόταν στο έδαφος... Άνοιξε το αλεξίπτωτο του, αλλά μπλέχτηκε στα πτερύγια και μαζί με το αεροπλάνο του, βρέθηκε στο έδαφος, χάνοντας την ζωή του. Έφερε τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού εν Υπηρεσία, και ανήκε στην Μοίρα Αεροσκαφών Auro 504. Μεγάλη απώλεια για την Αεροπορία, την Πατρίδα και την οικογένειά του.

Η επαρχιακή εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ», στο φύλλο της Νο 111, στις 21 Ιουλίου 1935, κατέγραψε το γεγονός, μαζί με φωτογραφία του κατεστραμμένου αεροπλάνου και του άτυχου αεροπόρου με την κάστα του. Να τι έγραψε:

«Εκ τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος επισυμβάντος την 10 τρ. Η Ελληνική Αεροπορία απώλεσε ένα εκ των καλυτέρων αξιωματικών της και η Γορτυνία ένα εκ των εκλεκτών της τέκνων, τον υποσμηναγόν Αθανάσιον Κολοκοτρώνην, εκ Ζατούνης. Ο ατυχής αεροπόρος επιχειρήσας νακατέλθη του περιδινομένου, συνεπεία βλάβης του αεροπλάνου που επέβαινε προς εκτέλεσιν ασκήσεως, δια του αλεξιπτώτου του, έπεσε επί του εδάφους παρά την Κηφισιάν και εφονεύθη, καθ’ ότι δεν ελειτούργησεν το αλεξίπτωτον. Την επομένη εγίνετο επιβλητικωτάτη κηδεία εις την οποίαν παρέστησαν πολλοί υπουργοί, πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί της Αεροπορίας, οι συνάδελφοί του και πολλοί συμπατριώτες».

Το Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του συμπατριώτη τους και μέλους του νεοσύστατου Συνδέσμου και αποφάνθηκε:

Να παραστούν όλα τα μέλη στην κηδεία, να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια. Επίσης αντί στεφάνου να καταθέσουν στην μνήμη του υπέρ της Αεροπορίας Δρχ. 500. Το ψήφισμα αυτό το υπέγραψε ο Πρόεδρος Παν. Χ. Λυμπερόπουλος (γιατρός) ο γεν. Γραμματέας Αθαν. Δ. Θανόπουλος (συμβολαιογράφος).

Το μνημείο Πεσόντων (Ηρώο) της Ζάτουνας, κοσμείται με το όνομά του.

Ο Αθανάσιος Δημ. Κολοκοτρώνης, είχε αδέλφια: Αγγελή (+Η.ΠΑ), Νικόλας (έχοντας κάνει αρκετά χρόνια στην Αμερική, επέστρεψε στη Ζάτουνα), Απόστολος, ο οποίος έπεσε στο Αλβανικό μέτωπο, Λεωνίδας (συμβολαιογράφος) και την Αρχόντω, η οποία παντρεύτηκε τον Ζατουνίτη Γεώργιο Μπαρκούρα.

Ο συμβολαιογράφος Λεωνίδας Κολοκοτρώνης, στην μνήμη των αδελφών του Αθανασίου και Απόστολου, που έπεσαν Υπέρ Πατρίδας, κατασκεύασε δίπλα στο γεφύρι του «Μπαρκούρα», βρύση και συνέβαλε οικονομικά για την μεταφορά του νερού, από την πηγή ¨Βουρλάγκαδο¨ μέσα στο χωριό. -

Αθανάσιος Κολοκοτρώνης. Αεροπόρος. ΑΘΑΝΑΤΟΣ !IMG 0002

ΠΗΓΗ..http://www.zatounanews.gr/maties/item/348-athanasios-kolokotronis

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: