Σάρωση 20161210 4Λυκόφως, Λυκαυγές, Λύχνος, Λύγδος, Λευκός, Λάμπω, Λαμπρός
Lux, Light, Luceo, Luna, Liuh-ath, Lioht, Luc-a, Lauk-as
Μία ακόμη παγκόσμια Ελληνική λέξη. Κυριολεκτικά εμείς οι Έλληνες δώσαμε το ΦΩΣ σε όλο τον κόσμο μέσω του Α-Βήτου, της Γλώσσας και των Επιστημών. Αυτά τα έχουμε πει και στις προηγούμενες εργασίες μας περί γλώσσης και Α-Βήτου. Το έχουν όμως πει και πολλοί φιλέλληνες: «Εσείς οι Έλληνες είστε το φως όλου του κόσμου». Εκτός όμως από το πνευματικό φως έχουμε και το φως της φύσης, που κάνει και εμάς και όλα τα ετερόφωτα σώματα να «φαίνονται» αντανακλώντας το φως που έρχεται από την μοναδική πηγή του, τον ΗΛΙΟ.


Γι’ αυτό το φυσικό φως τι έχουμε να πούμε; Πάλι τα πάντα. Ο θεός του φωτός ΑΠΟΛΛΩΝ, ο έχων ναούς λατρείας παντού, το ίδιο και τα αδέλφια του, θεά Άρτεμις και Ηρακλής. Η σημερινή επιστημονική εξήγηση του φαινομένου του φωτός, όπως θα δείξουμε πιο κάτω, δείχνει τη γνώση των αρχαίων Ελλήνων επ’ αυτού στο πρόσωπο των ανωτέρω θεών. Φρεσκάροντας τη μνήμη μου και γυρίζοντας το χρόνο πίσω, τότε που διδασκόμεθα στο Πανεπιστήμιο Φυσική από τον καθηγητή μας Καίσαρα Αλεξόπουλο, θυμάμαι που μας μιλούσε για τη διττή υπόσταση του φωτός -αναλόγως της περιπτώσεως: Φωτονίων (κβάντων φωτός) και κυμάτων. Δεν θα εμβαθύνω στην ανάλυση των ανωτέρω. θα αναφέρω μόνο, ότι το φως διαδίδεται: α) στις πολύ υψηλές συχνότητες (ακτίνες Χ, γ) υπό μορφή φωτονίων, β) στις υψηλές συχνότητες υπό μορφή κυμάτων ή φωτονίων και γ) στις χαμηλές συχνότητες υπό μορφή κυμάτων.
Α) Θεός ΑΠΟΛΛΩΝ, ο θεός του φωτός. Ο πατέρας του Δίας, για κάποιο παράπτωμά του στους Δελφούς ,τον τιμώρησε να παραμένει τους τρεις χειμερινούς μήνες εκτός των Δελφών, στο ναό της Φιγαλείας της Πελοποννήσου. Ο ναός αυτός του Απόλλωνα, εκτός του μεγαλείου του και άλλων ειδικών κατασκευαστικών στοιχείων που διαθέτει, είναι και ο μοναδικός που έχει την είσοδό του προς το Βορρά με κατεύθυνση προς τους Δελφούς. Κατά τη γνώμη μου, αυτό σημαίνει την κβαντική υπόσταση του φωτός, δηλαδή την δια φωτονίων χωρίς ελιγμούς υπόσταση. Δεν μπορούσε ακόμη να «πιάσει» τον Ηρακλή, όταν του έκλεψε τον τρίποδα ούτε τον Ερμή, όταν του έκλεψε τα βόδια.
Β) Ο ημίθεος Ηρακλής και τελικά αποθωθείς-Θεός, εκτός των άθλων του, έκανε και άλλα. Ένα από αυτά ήταν η αρπαγή του τρίποδα του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Στη διαμάχη μεταξύ τους επενέβη ο πατέρας τους Δίας, άρχων θεών και ανθρώπων και ελύθη το θέμα που ανέκυψε, καθόσον δεν επιθυμούσε τα παιδιά του, ο Απόλλων και ο Ηρακλής, να ερίζουν μεταξύ τους. Ο θεός λοιπόν Απόλλων, θεός εκτός άλλων και του ΗΛΙΟΥ-ΦΩΤΟΣ, αντιπροσωπεύων την δια φωτονίων υπόσταση του φωτός, δεν ήταν δυνατόν να «πιάσει» τον Ηρακλή, καθόσον αυτός διέθετε και την δεύτερη υπόσταση του φωτός, δηλαδή την των «ελιγμών»-κυμάτων και την των φωτονίων. Ο Ηρακλής, για να φέρει εις πέρας τους Άθλους του, εκινείτο ποικιλοτρόπως: Άλλοτε με δύναμη, άλλοτε με ταχύτητα ή εξυπνάδα, αλλά πάντα με εφαρμογή των πολλών γνώσεων που είχε. Πολλά έχουν γραφτεί για την ερμηνεία των Άθλων του, για τους οποίους θα γίνει αναφορά σε άλλη ενότητα.
Γ) Υπάρχει όμως και η τρίτη αδελφή, η θεά Άρτεμις, δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και, όπως λέει η παράδοση, γεννήθηκε μια μέρα πριν από τον Απόλλωνα και μάλιστα βοήθησε τη μητέρα τους στη γέννα του!!! Θεά του κυνηγιού η Άρτεμις κυνηγούσε στα όρη της Αρκαδίας και στο όρος Αρτεμίσιο, το οποίο φέρει το όνομά της. Είναι γνωστό στους κυνηγούς, στους αγρότες, στους μεταφέροντες φορεία, στους οπλίτες, ότι η άνοδος και η κάθοδος σε κεκλιμένα εδάφη, όπως είναι τα βουνά, δεν γίνεται σε ευθεία κίνηση, αλλά σε τεθλασμένη πορεία, κυματοειδή (Ζίγκ-Ζάγκ). Είναι δηλαδή η απεικόνιση της κυματοειδούς υπόστασης του φωτός.
Το ανωτέρω είναι γνώμη δική μου και ίσως αυθαίρετη ερμηνεία. Θέλω να θέσω όμως ένα ερώτημα: Μήπως υπήρχαν και κάποιοι -αυτούς που αποκαλεί η ιστορία (μυθολογία) θεούς, ημίθεους, ήρωες-, που γνώριζαν να μετατρέπουν όχι το φυσικό τους σώμα, αλλά την υπόσταση αυτού, σε φωτόνια-ενέργεια και να έχουν άλλες διαφορετικές υποστάσεις, διαστάσεις, επίπεδα από τις δικές μας, των «κοινών-απλών» ανθρώπων. Τα φωτόνια, όπως και όλες οι ακτινοβολίες-κύματα, είναι θεωρητικώς άφθαρτα στο χώρο και τον χρόνο. Το σώμα μας εν τέλει αποτελείται από τέσσερα οκτάκις εκατομμύρια άτομα. Προσοχή λοιπόν στη σημερινή «εξελιγμένη τεχνολογία» και στις ακτινοβολίες που μας «λούζουν» κυριολεκτικά και που έχουν ως αποτέλεσμα τις πολύ βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας. Τέτοιες πηγές ακτινοβολίας είναι: Δορυφόροι, ραντάρ, ασύρματα και ενσύρματα δίκτυα, κινητά και ασύρματα τηλέφωνα.
Τελειώνοντας σας παραπέμπω στο σχήμα 1, που απεικονίζει τον αρχαίο αμφορέα από τις Μυκήνες, στον οποίο, κατά τη γνώμη μου, περιγράφεται εμφανώς η κυματική και κβαντική, δηλαδή η των φωτονίων διττή υπόσταση του φωτός.
Η σημερινή εξίσωση για την μονάδα φωτισμού έχει φυσικά Ελληνική γραφή: Lux = φως, Φ = φωτεινή ροή.
1 lux = lumen (: ΦΩΤΕΙΝΗ ΡΟΗ) / m2 (: ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ) : 1 lux = ΜΟΝΑΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

 

Γράφει ο Κώστας Κανατάς Μαθηματικός Ερευνητής

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: