15871497 10211648832246432 540842948373707133 nἩ Ἱερά Μητρόπολι Μαντινείας καί Κυνουρίας καί ὁ Φιλοτεχνικός Ὅμιλος Τριπόλεως σᾶς προσκαλοῦν στήν παρουσίασι τοῦ βιβλίου «Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας καί Κυνουρίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» πού θά γίνει τήν Κυριακή 15 Ἱανουαρίου 2017 στίς 6 ἡ ὥρα τό ἀπόγευμα στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Βασιλείου στήν Τρίπολι.


karafvtiasΣτις 18 Μαϊου ε.έ, η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) παρουσίασε τα δυο νέα βιβλία του Π.Ι.Καραφωτιά, Ο ΣΤΡΑΤΟΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ποίηση, και ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ, πεζό. Το πρώτο παρουσίασε η λογοτέχνης κα Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου και απήγγειλε η καλλιτέχνης κα Αννα Πολυτίμου –Παπακωνσταντίνου, και το δεύτερο ο λογοτέχνης και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ κ.Κωσταντίνος Στεφανόπουλος και διάβασε αποσπάσματα η καλλιτέχνης κα Τζένη Κολλάρου-Καλλέργη. Συντόνισε ο τ. Πρόεδρος της ΕΕΛ κ.Παύλος Ναθαναήλ. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΕΛ κ.Κώστας Καρούσος. Στην κατάμεστη από κόσμο, ιδιαίτερα Αρκάδες, αίθουσα, διακρίναμε μεταξύ των επισήμων τη Βουλευτή κα Σοφία Βούλτεψη, το Δήμαρχο Τρίπολης κ. Δημήτριο Παυλή, τον τ. Πρόεδρο Αμερικανικής Τράπεζας και Καθηγητή Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ κ. Γιώργο Καλαμωτουσάκη, τον τ. Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων κ. Χρήστο Γεραρή, τον Καθηγητή Πανεπιστημίου και τ.Πρύτανη κ. Ιωάννη Βούλγαρη, τους Καθηγητές Πανεπιστημίου κκ Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, Πρόεδρο του Φ.Σ. «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», Παναγιώτη Σίσκο, γγ της Εταιρίας Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών,

Περισσότερα...

 

lekseisΛέξεις που μπορεί να μην ξέρετε πως έχουν ελληνική ρίζα, λέξεις δικές μας που κάνουν "καριέρα" στο εξωτερικό
ο ξέρατε ότι το "yes" είναι ελληνικό; Το "turbo"; Το "kiss";
Το blog thedailyowl μας παρουσιάζει δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό, την ώρα που η ελληνική γλώσσα, απλοποιείται όλο και περισσότερο. Πάμε να τις δούμε παρακάτω.
Turbo
Και ποιός δεν την ξέρει αυτήν την μικρή λεξούλα; Από τις ηλεκτρικές σκούπες μέχρι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, το turbo έχει χαρακτηρίσει την απόδοση πληθώρας συσκευών και κινητήρων. Και όμως, προέρχεται από την αρχαία ελληνική τύρβη που σημαίνει την κυκλική και ταραχώδη κίνηση. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς για ποιόν λόγο καθιερώθηκε στα αγγλικά. Επικουρικά, Τύρβη ήταν και μια τοπική θρησκευτική εορτή προς τιμή του Διονύσου που περιελάμβανε έναν διθυραμβικό χορό.

Περισσότερα...


αγγελοσ ταιν 2Μετά την θαυμάσια και συναρπαστική κινηματογραφική ταινία «περιμένοντας την Κάρμεν» που εμφάνισε στην αίθουσα προβολών της Σχολής «Κινηματογράφου και τηλεοράσεως Σταυράκου» στην οδό Πατησίων και Ιουλιανού στην Αθήνα, για την πανέμορφη Σεβίλλη, στην οποία κλείδωσε όλη την ομορφιά, τα χρώματα, τους ήχους και τους μοναδικούς χορευτικούς ρυθμούς της ισπανικής παράδοσης, ο πολυτάλαντος Αρκάς Άγγελος Θεοδωρόπουλος, παρουσίασε, στον ίδιο χώρο, προ ημερών, το νέο του καλλιτεχνικό δημιούργημα, την ταινία του «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ».
Το εντυπωσιακό αυτό, απρόσμενο ντοκυμαντέρ, ξεπήδησε μέσα από τους δρόμους του κέντρου της Αθηναϊκής πρωτεύουσας, όπου όταν περπατάς, συναντάς τις πιο απίθανες και αληθινές εικόνες, σαν θεάματα και ακροάματα.

Περισσότερα...