ΚΑΠΝΙΣΜΑΗ Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Μήπως λοιπόν πήρατε τη μεγάλη απόφαση και σταματήσατε αυτό το επικίνδυνο σπορ αλλά αρχίσατε να παίρνετε βάρος;
Αν διακόψατε το κάπνισμα, για να αποφύγετε την αύξηση βάρους, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
• Προσοχή στο τσιμπολόγημα. Προσπαθείτε να μην βρίσκετε παρηγοριά στο φαγητό. Πηγαίνετε μια βόλτα, παίξτε με ένα κομπολόι, διαβάστε ένα βιβλίο, πάρτε τηλέφωνο κάποιο φίλο, ή αν θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε κάτι στο στόμα σας, επιλέξτε λαχανικά (κομματάκια από καρότο, αγγούρι κλπ), κάποια τσίχλα/καραμέλα χωρίς ζάχαρη ή μια οδοντογλυφίδα.

Περισσότερα...

 

aspiriniΜια ασπιρίνη μπορεί να διώξει ακόμα και τα σπυράκια από το πρόσωπό σας.
Αποτελεί το τέλειο προϊόν απολέπισης.
Μπορεί να εξαφανίσει ακόμα και τους κάλους από τα πόδια σας.

Μπορεί οι περισσότεροι από εσάς να νομίζετε πως η ασπιρίνη είναι μόνο στον πονοκέφαλο ή και στα ξεραμένα φυτά σας αλλά αυτές δεν είναι οι μόνες χρήσεις της ασπιρίνης. Δείτε όλα όσα μπορείτε να κάνετε με αυτήν.

Διώχνει τα σπυράκια Λιώστε 2-3 δισκία μέσα σε μικρή ποσότητα νερού και απλώστε το μείγμα στα σπυράκια σας. Αφήστε το για 2-3 λεπτά να δράσει κι έπειτα ξεπλύνετε το πρόσωπό σας. Τα σπυράκια σας θα εξαφανιστούν πολύ γρήγορα.

Περισσότερα...

klepsidraΟι περισσότεροι κάνουμε λάθος εκτιμήσεις για το... πόσο θα ζήσουμεΤι έρευνα και αυτή: 
Σχεδόν οι μισοί ηλικιωμένοι κάνουν λάθος υπολογισμούς για το πόσα ακόμη χρόνια είναι πιθανό να ζήσουν, πράγμα που οδηγεί ορισμένους να παίρνουν λανθασμένες -και πιθανώς επικίνδυνες- ιατρικές αποφάσεις για την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το προσδόκιμο ζωής αποτελεί ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους γιατρούς και τους ασθενείς, όταν αποφασίζονται εξετάσεις ή θεραπείες. Για παράδειγμα, ένας καρκινοπαθής μπορεί να αποφασίσει να μην κάνει μια τοξική χημειοθεραπεία με παρενέργειες, αν δεν δεν πρόκειται να ζήσει πολύ για να επωφεληθεί. Από την άλλη, κάποιος με διαβήτη μπορεί να αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής του, αν έχει αρκετές ακόμη δεκαετίες μπροστά του.

Περισσότερα...

 

world food day 2015. large Salma Hazimzh 12 SMPΟ FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας) κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου παρουσιάζει μια θεματική όσον αφορά τη διατροφή και τα τρόφιμα, με σκοπό την κατανόηση των προβλημάτων επισιτισμού, στην αναζήτηση λύσεων για την εξάλειψη της πείνας. Σήμερα, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού υποσιτίζεται. Πληθυσμός που ζει κυρίως σε αγροτικές περιοχές υποανάπτυκτων χωρών. Πληθυσμός, όμως που αυξάνεται και σε «ανεπτυγμένες περιοχές» λόγω οικονομικών κυρίως ανισοτήτων. Ταυτόχρονα ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού κακοσιτίζεται, τρώγει δηλαδή περισσότερο από όσο χρειάζεται ή τρώγει κακή για την υγεία του τροφή. Στον κακοσιτιζόμενο πληθυσμό υπάρχει το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων (“food waste”).
Η φετινή θεματική του FAO λέγεται «Κοινωνική Πρόνοια και Γεωργία, σπάστε το φαύλο κύκλο της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές». Πολύ καλά λοιπόν μάς τα λέει φέτος ο FAO, για την ανάγκη Κοινωνικής Πρόνοιας και για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου.
Το τι πρέπει να γίνει είναι προφανές. Φανταστείτε τα σπαταλούμενα τρόφιμα με ένα μαγικό χέρι να κατευθύνονταν στο στόμα των υποσιτιζόμενων, ή φανταστείτε τα επιπλέον χρήματα των πολύ εύπορων πολιτών- έστω του 1%- των «ανεπτυγμένων χωρών» να μεταφέρονταν επίσης με ένα μαγικό χέρι στις τσέπες των αδύναμων. Τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα. Τόσο απλό.
Όμως, στην πραγματικότητα δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα. Παραμένουμε σε «ασπιρίνες» και όχι σε θεραπείες. Κάνουμε τέτοια μέρα κάθε χρόνο τις διαπιστώσεις μας. Επαναλαμβάνουμε, επαναλαμβανόμαστε.

Περισσότερα...

 

Fruits and vegetables separated by colour groupsΓιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά;
Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας χρωμάτων φρούτων και λαχανικών μέσα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο:
• Εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη καλίου και αντιοξειδωτικών, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της υπέρτασης.
• Συμβάλλει στη μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και του μαστού.
• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, δρα ενάντια στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, προλαμβάνοντας την εμφάνιση εμφράγματος, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Περισσότερα...