ARKADIKOI ORIZONTES LOGO

Ο κ.Ουζουνίδης Αθανάσιος, υπεύθυνος του πνευμονολογικού τμήματος του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης, μίλησε στην κάμερα

του arkadiapress.gr για το κύμα γρίπης που έχει κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα και το οποίο έχει κοστίσει την ζωή σε 9 ανθρώπους.

 

emvolio 12
κ.Ουζουνίδη θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για το κύμα γρίπης που έχει κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα, καθώς και ποιες ομάδες ανθρώπων πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή


Απάντηση: Η γρίπη είναι μια ασθένεια που μπορεί να δώσει από πολύ ήπια συμπτώματα έως και πολύ βαριά. Είναι άκρως μεταδοτική και έχουμε κρούσματα κάθε χρόνο. Η επιδημία κάνει συνήθως την εμφάνιση της από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Ιδιαίτερη έξαρση εμφανίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάρτιο. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα τα άτομα πάνω από 60 χρονών και άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα κτλ.

 

Τι γίνεται με το θέμα του εμβολιασμού;

 

Ο εμβολιασμός είναι το πιο σοβαρό προφυλακτικό μέτρο που έχουμε στην διάθεση μας. Θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κάθε χρόνο, την περίοδο Οκτώβρη-Νοέμβρη, αλλά και καθ’όλη την διάρκεια του χειμώνα. Άτομα δηλαδή που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα μπορούν να το κάνουν και τώρα. Δεκαπέντε ημέρες μετά τον εμβολιασμό αναπτύσσονται αντισώματα, όποτε ξεκινά η προφύλαξη ενάντια στην γρίπη.Το εμβόλιο προφυλάσσει σε ποσοστό 70%.

 

Πέρυσι τα περισσότερα εμβόλια έμειναν στα ράφια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από το εμβόλιο, εξαιτίας της οποίας ο κόσμος φοβάται να το κάνει. Ποια είναι η θέση σας πάνω σε αυτό;

 

Απάντηση: Όντως υπάρχει παραπληροφόρηση πάνω σε αυτό το θέμα. Η ίδια παραπληροφόρηση υπήρξε δυστυχώς και πριν μερικά χρόνια, όταν υπήρχε η κοινή επιδημία της γρίπης από τον ιό ΑΗ1ΝΗ, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να φοβηθούν και να μην κάνουν το εμβόλιο. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Θα σας πω μόνο για να καταλάβετε πως τα βαριά περιστατικά που είναι στην εντατική, καθώς και τα άτομα που έχασαν την ζωή τους, σε ποσοστό 80%, δεν ήταν εμβολιασμένοι. Επιπλέον σκεφτείτε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά για επιπλοκές του εμβολίου, ενώ αντιθέτως έχουμε θανάτους από άτομα που δεν εμβολιάστηκαν.

 

Στην Αρκαδία και πιο συγκεκριμένα στην Τρίπολη έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες;

 

Απάντηση: Εμείς σαν πνευμονολογικό ιατρείο κάνουμε τέτοιες συστάσεις κάθε χρόνο και πιστεύω πως οι δικοί μας ασθενείς εμβολιάζονται σε υψηλό ποσοστό.

 

Στην Τρίπολη υπάρχουν κρούσματα γρίπης; Κάποια πιο σοβαρά περιστατικά;

 

Απάντηση: Κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα γρίπης, καθώς και σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται με πνευμονία. Φέτος όμως ακόμα δεν έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με κάποιο σοβαρό κρούσμα.

 

Στην Τρίπολη και όχι μόνο υπάρχει μια τάση να παίρνει ο κόσμος ανεξέλεγκτα φάρμακα, όταν αρρωστήσει, τα οποία έχει ακούσει από κάποιον φίλο ή γνωστό, χωρίς ιατρική γνωμάτευση. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω στο ζήτημα αυτό;

 

Απάντηση: Οποιοδήποτε φάρμακο παίρνει κανείς, πρέπει να το παίρνει με την συμβουλή του γιατρού του. Ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε μόνοι μας φάρμακα.Όταν κάποιος εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να απευθύνετε στον γιατρό του, καθώς είναι σημαντικό να πάρει το σωστό φάρμακο το πρώτο 48ωρο, τότε δηλαδή που ξεκινά να πολλαπλασιάζεται ο ιός.

 

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη του κ.Ουζουνιδη στο βίντεο που ακολουθεί: 

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: