Φύση τουρισμός

σαοο πΟ Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του και ταυτόχρονα γιόρτασε τα 20α γενέθλιά του στις 21 Ιανουαρίου 2018 στον Αη Γιάννη Κυνουριας (αφού η ιδρυτική συνέλευσή του έγινε την 20 Ιανουαρίου 1998 στο ξενοδοχείο Αρκαδία).
Πάνω από 100 ορειβάτες βρέθηκαν στην είσοδο του πανέμορφου φαραγγιού της Λεπίδας, λίγο έξω από τον Πλάτανο Κυνουρίας. Από εκεί όλοι μαζί ξεκινήσαμε για τον πρώτο καταρράκτη. Η πορεία ήταν μέσα από παραποτάμιο μονοπάτι, το οποίο είχαν καθαρίσει μέλη του συλλόγου μας μαζί με κατοίκους του Αη Γιάννη.

Περισσότερα...

parnonasΤο καλοκαίρι του 2007 καταγράφεται στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της. Οι εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, θα κάνουν στάχτη περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και αγρών, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή και τον θάνατο 63 συνανθρώπων μας.
Από τις 23 Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν η σειρά του Πάρνωνα να δοκιμαστεί. Μια μεγάλη πυρκαγιά έκαψε 39.000 περίπου στρέμματα μεικτού δάσους μαύρης πεύκης, ελάτης και χαλεπίου πεύκης, από τα οποία τα 19.000 ήταν δάσος μαύρης πεύκης, ένα δάσος που δύσκολα αναγεννάται φυσικά.

Περισσότερα...

thymonia May June July1Ένας θηλυκός Μαυροπετρίτης από τα Αντικύθηρα, επέλεξε τον Πάρνωνα για να τραφεί.
Οι Θημωνιές είναι δυο μικρά βραχονήσια στην ανεμοδαρμένη βορειανατολική ακτή των Αντικυθήρων. Πολύ κοντά σε αυτές είναι η θέση του διάσημου ναυαγίου των Αντικυθήρων αλλά και η φωλιά ενός θηλυκού Μαυροπετρίτη που αγαπά τον Πάρνωνα. Το μεταναστευτικό αυτό γεράκι, βαφτίστηκε «Θημωνιά» από τους ορνιθολόγους του προγράμματος LIFE ElClimA που της τοποθέτησαν έναν μικροσκοπικό πομπό δορυφορικής παρακολούθησης, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε μαζί της.

Περισσότερα...

Τσάι του βουνούΕν όψει της περιόδου συλλογής αρωματικών φυτών ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού υπενθυμίζει στους πολίτες των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας την υπ’ αριθ. 1/2013 Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη (ΑΔΑ:ΒΕΥ8ΟΡ1Φ-06Ξ) του Δασαρχείου Κυνουρίας, σχετικά με την «Απαγόρευση και ρύθμιση υλοτομιών και μεταφοράς δασικών προϊόντων», που αποσκοπεί στη χορήγηση, μεταξύ άλλων, οδηγιών για την ορθή συλλογή άγριων αρωματικών φυτών.
Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος - Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους. Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών.

Περισσότερα...

saoo 1Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων θα περπατήσει την ερχόμενη Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στα περιαστικά άλση που περιβάλλουν την πόλη μας Πρόκειται για μια εύκολη πορεία, συνολικής διάρκειας 4 ωρών περίπου.

Περισσότερα...