ARKADIKOI ORIZONTES LOGO

Φύση τουρισμός

thymonia May June July1Ένας θηλυκός Μαυροπετρίτης από τα Αντικύθηρα, επέλεξε τον Πάρνωνα για να τραφεί.
Οι Θημωνιές είναι δυο μικρά βραχονήσια στην ανεμοδαρμένη βορειανατολική ακτή των Αντικυθήρων. Πολύ κοντά σε αυτές είναι η θέση του διάσημου ναυαγίου των Αντικυθήρων αλλά και η φωλιά ενός θηλυκού Μαυροπετρίτη που αγαπά τον Πάρνωνα. Το μεταναστευτικό αυτό γεράκι, βαφτίστηκε «Θημωνιά» από τους ορνιθολόγους του προγράμματος LIFE ElClimA που της τοποθέτησαν έναν μικροσκοπικό πομπό δορυφορικής παρακολούθησης, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε μαζί της.

Περισσότερα...

Τσάι του βουνούΕν όψει της περιόδου συλλογής αρωματικών φυτών ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού υπενθυμίζει στους πολίτες των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας την υπ’ αριθ. 1/2013 Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη (ΑΔΑ:ΒΕΥ8ΟΡ1Φ-06Ξ) του Δασαρχείου Κυνουρίας, σχετικά με την «Απαγόρευση και ρύθμιση υλοτομιών και μεταφοράς δασικών προϊόντων», που αποσκοπεί στη χορήγηση, μεταξύ άλλων, οδηγιών για την ορθή συλλογή άγριων αρωματικών φυτών.
Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος - Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους. Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών.

Περισσότερα...

saoo 1Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων θα περπατήσει την ερχόμενη Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στα περιαστικά άλση που περιβάλλουν την πόλη μας Πρόκειται για μια εύκολη πορεία, συνολικής διάρκειας 4 ωρών περίπου.

Περισσότερα...

parnon1Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων εξορμά την προσεχή Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 στον Πάρνωνα και συγκριμένα στην κορυφή Γαϊτανόραχη (1839 μ.). Πρόκειται για ανάβαση σε μια άγνωστη κορυφή του κεντρικού Πάρνωνα, από τη θέση Παλαιό Καταφύγιο, μέσα σε θαυμάσια δάση ελάτης και μαύρης πεύκης. Θα γίνουν δύο πορείες.

Περισσότερα...

Wetlands Day Moustos 2017 PΟι υγρότοποι αποτελούν για τη χώρα μας ανεκτίμητο φυσικό, οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο. Για το λόγο αυτό γίνεται εντατική προσπάθεια από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας και από άλλους φορείς, για την προστασία τους αλλά και για την αναδημιουργία αυτών που χάθηκαν.
Γιορτάζοντας τη σημερινή ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2/2/2017), θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι παράκτιοι υγρότοποι, όπως αυτός της λιμνοθάλασσας του Μουστού (μαζί με τις αμμώδεις παραλίες, τους αμμόλοφους και τις υδάτινες επιφάνειες της μικρότερης υγροτοπικής έκτασης στο Χερονήσι, που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με αυτήν) αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον ευάλωτα και απειλούμενα οικοσυστήματα της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.

Περισσότερα...