gavraΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με την Πηνελόπη Γαβρά δεν είχε τύχει να συναντηθούν οι δρόμοι μας, τη γνώριζα κι εγώ σαν δημοσιογράφο, όπως τόσοι Έλληνες που διαβάζουν εφημερίδα, ακούν ραδιόφωνο ή παρακολουθούν τηλεόραση.
Η Πηνελόπη Γαβρά διαθέτει μια φωνή, όχι μόνο σωστά τοποθετημένη, αλλά ζεστή, γλυκιά και απαλή, ώστε να νοιώθεις πως σου αγγίζει την ψυχή, και ένα πρόσωπο τόσο εκφραστικό που κάνει τον θεατή της τηλεόρασης να δένεται μαζί της.
Γνώριζα ότι η Πηνελόπη Γαβρά έχει Αρκαδική καταγωγή, πράγμα που επιβεβαιώθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος και οι Σύλλογοι Αρκάδων Αττικής στην Παλαιά Βουλή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Αρκαδίας την 6/3/2016.
Η Οργανωτική Επιτροπή κάλεσε την Πηνελόπη Γαβρά να παρουσιάσει το πρόγραμμα της εκδήλωσης, κάτι που η Πηνελόπη ευχαρίστως αποδέχτηκε.
Έτσι έτυχε να γνωριστούμε από κοντά και με την ευκαιρία αυτή είπαμε να τα πούμε λίγο Αρκαδικά για την εφημερίδα.
Τηλεφωνηθήκαμε και βρεθήκαμε στο γραφείο της στην οδό Αμαλίας 14 στο κέντρο της Αθήνας και αρχίσαμε την κουβέντα.
- Κυρία Γαβρά, το επώνυμο Γαβρά συνειρμικά με παραπέμπει στον εξ Ηραίας Αρκά διεθνούς φήμης κινηματογραφιστή Κώστα Γαβρά, υπάρχει σχέση ή είναι απλή συνωνυμία;


Π.Γ.: Και βέβαια υπάρχει σχέση, ο Κώστας Γαβράς είναι δεύτερος ξάδερφος του πατέρα μου, επομένως, όπως καταλαβαίνεις, η δική μου καταγωγή είναι από τα Λουτρά Ηραίας. Η οικογένεια Γαβρά με την ευρύτερη έννοια είναι πολύ μεγάλη. Οι ρίζες της οικογένειας ξεκινούν από την Τραπεζούντα του Πόντου. Πρώτος ήταν ο Θεόδωρος Γαβράς, ο οποίος και αγίασε, υπάρχει δε μοναστήρι έξω από τη Θεσσαλονίκη Άγιος Θεόδωρος Γαβράς.
- Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι της καταγωγής.
Π.Γ.: Ο πατέρας, Γιάννης Γαβράς, από τα Λουτρά Ηραίας. Έφυγε από το χωριό 18 χρονών και όχι μόνο υπεραγαπούσε, αλλά λάτρευε το χωριό.
- Η οικογένεια του πατέρα;
Π.Γ.: Οι γονείς μου έχουν ένα παιδί, δηλαδή είμαι μοναχοπαίδι.
- Το επάγγελμα των γονέων;
Π.Γ.: Ο πατέρας αστυνομικός και η μάνα νοσηλεύτρια στο ΙΚΑ.
- Η Πηνελόπη που γεννήθηκε;
Π.Γ.: Γεννήθηκα στη Λειβαδιά, γιατί εκεί υπηρετούσε τότε ο πατέρας. Και τη μάνα στη Λειβαδιά τη γνώρισε.
- Στην Αθήνα που έμενες που μεγάλωσες;
Π.Γ.: Μωρό ακόμα μετακομίσαμε στην Αθήνα. Για ένα μεγάλο διάστημα μείναμε στο Χαϊδάρι και αργότερα στην Πεντέλη.
- Σχολεία, σπουδές;
Π.Γ.: Τελείωσα το Αρσάκειο στην Εκάλη και στη συνέχεια τελείωσα το Κέντρο Σπουδών Δημοσιογραφίας και Δημοσιότητας που ήταν τότε η μοναδική σχολή δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.
- Πώς ξεκίνησες το δημοσιογραφικό επάγγελμα;
Π.Γ.: Από φοιτήτρια με πήραν στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», τότε είχε ανοίξει η εφημερίδα, ζητήσανε σπουδαστές, πήγαμε πολλοί, κρατήσανε δύο και ήμουν μεταξύ των δύο. Την επιλογή έκανε ο Γιάννης Βούλτεψης, μου είπε χαρακτηριστικά «Εγώ θα σου δώσω το γήπεδο, αν παίξεις καλά μπάλα είναι πια δικό σου θέμα». Μάλλον καλά θα έπαιξα για να παραμένω 29 χρόνια.
- Περίγραψέ μου την επαγγελματική σου πορεία.
Π.Γ.: Ξεκίνησα από εφημερίδες, συνέχισα με ραδιόφωνο και μετά τηλεόραση. Ανέβηκα σκαλί-σκαλί, τα έχω κάνει όλα, από ρεπορτάζ σε μεγάλες εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «24 ΩΡΕΣ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» μέχρι αρχισυνταξία δελτίου ειδήσεων, παρουσίαση δελτίου ειδήσεων, παρουσίαση ενημερωτικών εκπομπών σε ραδιόφωνο ΣΚΑΪ, REAL FM και τηλεόραση ΣΚΑΪ, MEGA και ΕΡΤ.
- Τώρα, σε ποια μέσα εργάζεσαι;
Π.Γ.: Τώρα είμαι στο ραδιόφωνο REAL FM και στην τηλεόραση ACTION 24.
- Να μιλήσουμε λίγο για την Αρκαδία; Έχεις πάει στα Λουτρά Ηραίας;
Π.Γ.: Πήγαινα από μικρό παιδί. Μόλις ο μπαμπάς είχε άδεια πηγαίναμε στο χωριό, ο μπαμπάς λάτρευε το χωριό. Τώρα, με την πρώτη ευκαιρία πάντα πηγαίνω, έχω δε κάνει και ένα εκκλησάκι στη μνήμη του πατέρα.
- Υπάρχουν συγγενείς στο χωριό;
Π.Γ.: Στο χωριό, στα Καλύβια, έτσι λέγεται ο οικισμός, που είναι όλο Γαβράδες, δεν υπάρχει κανείς, όλοι πηγαίνουμε επισκέπτες.
- Σπίτι υπάρχει;
Π.Γ.: Το πατρικό σπίτι το έχουν πρώτες ξαδερφάδες μου, αλλά πηγαίνω κι εγώ.
- Όταν πηγαίνεις στο χωριό σου λένε «σε βλέπουμε στην τηλεόραση»;
Π.Γ.: Ε! βέβαια, με ξέρουν, με αγαπάνε και παρακολουθούν τη δραστηριότητά μου, είναι δε έκδηλη η αγάπη που μου δείχνουν, κάτι που για μένα είναι μεγάλη τιμή, αλλά συγχρόνως μου προκαλεί και συγκίνηση.
- Όταν σου έγινε πρόταση να παρουσιάσεις την ημερίδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αρκαδίας, αποδέχτηκες αμέσως;
Π.Γ.: Δηλώνω πάντα παρούσα σε κάθε πρόσκληση που μου γίνεται για την Αρκαδία, ότι έχει να κάνει με την Αρκαδία είμαι παρούσα και όσο μπορώ θα είμαι παρούσα.
- Και κάτι προσωπικό. Η Πηνελόπη Γαβρά έχει οικογένεια;
Π.Γ.: Είμαι παντρεμένη με τον Κώστα και έχω μία κόρη 23 χρονών, την Αθανασία.
- Λόγω επαγγέλματος υποθέτω γνωρίζεις όλους τους πολιτικούς, με τους Αρκάδες πολιτικούς υπάρχει γνωριμία; υπάρχει σχέση;
Π.Γ.: Αφού γνωρίζω όλους τους πολιτικούς δεν θα γνωρίζω τους Αρκάδες; Με τους Αρκάδες βουλευτές δε, όλων των παρατάξεων, έχω και φιλική σχέση.
- Δύο νέοι Αρκάδες πολιτικοί είναι γιοί φίλων μου, ο Κώστας Βλάσης και ο Νίκος Κωστόπουλος. Τι γνώμη έχεις γι’ αυτούς;
Π.Γ.: Όχι απλά τους ξέρω, αλλά τους εκτιμώ και τους αγαπώ πολύ.
- Πριν κλείσουμε, θέλω να μου πεις που και πότε οι Αρκάδες μπορούν να σε παρακολουθήσουν.
Π.Γ.: Στο ραδιόφωνο REAL FM 6-8 το πρωί και στην τηλεόραση ACTION 24 6-7.30 το απόγευμα.
- Ένα μήνυμα για τους Αρκάδες.
Π.Γ.: Νοιώθω τιμή που είμαι από την Αρκαδία, αγαπώ την Αρκαδία, τιμώ τον τόπο μου και πιστεύω ότι η ντομπροσύνη και το πείσμα που διαθέτουμε εμείς οι Αρκάδες για κάτι καλύτερο μας κάνει ξεχωριστούς.
- Αγαπητή Πηνελόπη, σ’ ευχαριστώ για το χρόνο που μου διέθεσες, αλλά νομίζω πως άξιζε, γιατί είναι ευκαιρία να σε γνωρίσουν και οι Αρκάδες που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν την καταγωγή σου.
Π.Γ.: Κι εγώ σ’ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να επικοινωνήσω με τους πατριώτες μου.
Σούλης Παπανικολάου

Εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ARKADIAPRESS.GR

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: