konstantinopouloss 708Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στο δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη για την εφημερίδα «Αξία»

Εκλογές δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Βλέπετε να αποκαθίσταται κάποια κανονικότητα, κάποια ομαλότητα;

Η κανονικότητα και η ομαλότητα θα αποκατασταθούν στη χώρα μόνο όταν δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης. Όσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τα ψέματα και τα παιχνίδια του λαϊκισμού μπροστά στα μάτια των πολιτών, όσο αρνούνται πεισματικά να κυβερνήσουν, όσο κυνηγούν ανελέητα κάθε επένδυση, μικρή ή μεγάλη, στην Ελλάδα, όσο τιμωρούν τη νέα γενιά, τους επαγγελματίες, την επιχειρηματικότητα και καθετί ελληνικό ενώ παράλληλα θα ξεπλένουν τις off-shore αυτών που καλύπτουν, όσο θα διαπραγματεύονται την ψήφιση των νομοσχεδίων που οι ίδιοι επιλέγουν και αποφασίζουν με κάθε ένα Βουλευτή τους ξεχωριστά για να μην πέσουν, όσο θα ζουν μέσα στις αυταπάτες τους, κανονικότητα και ομαλότητα δεν μπορούν να υπάρξουν. Οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν ειρηνικά, να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Έτσι και εγώ ως πολίτης θα συμμετέχω στις 15 Ιουνίου στη συγκέντρωση με το αίτημα «Παραιτηθείτε!». Σε μία δημοκρατική συγκέντρωση όμως, δημοκρατικών πολιτών, με δημοκρατικά αιτήματα. Όχι σαν τους εναγκαλισμούς της ιδιότυπης αριστεροδεξιάς που μας κυβερνά με τη Χρυσή Αυγή πριν από δύο χρόνια και τις άναρθρες κραυγές των φασιστοειδών.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παράλληλα θα τρέξουν ιδιωτικοποιήσεις και επενδυτικά projects. Εσείς εκτιμάτε πως βρισκόμαστε λίγο πριν...απογειωθούμε;

Και γιατί, άραγε, δεν το κάνει ενάμιση χρόνο τώρα; Το μόνο που εκτοξεύεται είναι μία νέα αυταπάτη. Μία νέα δέσμη ψεμάτων. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Με τον αντι-αναπτυξιακό νόμο που φέρνει – ύστερα από δεκαέξι μήνες και είκοσι εξαγγελίες – ο κ.Σταθάκης; Με το 1,3 δις ευρώ που χάθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013; Με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, δεσμευμένο κατά 40% από έργα του παλιού τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν λόγω κυβερνητικής αδράνειας, από το οποίο δεν έχει πέσει στην αγορά ούτε ένα ευρώ; Με τις επενδύσεις που έχουν μπει στο γύψο; Δείτε το Ελληνικό: από «μαργαριτάρι» της Μεσογείου, έχει γίνει σκουπιδότοπος και άθλιος και απάνθρωπος καταυλισμός.
Δεν προσδοκούμε καμία «απογείωση». Ελπίζουμε σύντομα η Κυβέρνηση να καταφέρει να «προσγειωθεί» από το σύννεφο της (αυτ)απάτης της.

Το πρόγραμμα, όπως έχει σχηματοποιηθεί, βγαίνει ή εκτιμάτε πως μπορεί να προκύψει ανάγκη και για νέα μέτρα;

Το μνημόνιο Τσίπρα είναι εξοντωτικό για την ελληνική κοινωνία και για τη χώρα από κάθε άποψη: Οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι (υπερ)διπλασιάζονται, η δημόσια περιουσία απαξιώνεται, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται, η χώρα έχει δεσμευθεί από την παρούσα Κυβέρνηση για 99 χρόνια. Η επινοητικότητα του κινήματος «δεν πληρώνω» στην επιβολή νέων φόρων ξεπερνά και την πιο νεοφιλελεύθερη φαντασία...Δεν είμαι αισιόδοξος, κυρίως λόγω της ευκολίας με την οποία η Κυβέρνηση αυτή επιβάλλει κάθε φορά νέα μέτρα και της ανεπάρκειάς της.

Μιας και γνωρίζετε τα θέματα του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πρωτιά της στην απορροφητικότητα κονδυλίων, όπως αυτό μάλλον δεν φαίνεται στην πραγματική οικονομία. Πού έγκειται αυτή η αντίφαση;

Άλλη μία αυταπάτη: Επί των 20,5 δις ευρώ του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Ελλάδα, η απορρόφηση πριν από μία εβδομάδα έφτανε τα 19,9 δις ευρώ. Στις 5 Ιανουαρίου του 2015 έφτανε τα 16,97 δις ευρώ. Κατά το χρόνο που μεσολάβησε, ο κ.Σταθάκης δήλωσε πως υπήρξε απορρόφηση 6 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο «κρύφτηκαν» κονδύλια κάτω από το χαλί κάποιων φορέων του Δημοσίου, χωρίς ακόμη να έχουν αξιοποιηθεί και κινδυνεύουν να χαθούν. Τα “Greek statistics” σε όλο τους το μεγαλείο. Από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ούτε ένα ευρώ δεν έχει πέσει στην αγορά. Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος να χάσει η χώρα λόγω αδράνειας την πρόσθετη προκαταβολή 7%. Όσο για το πακέτο Γιουνκέρ; Τελευταίοι κατέθεσαν προτάσεις, με τον κ.Σταθάκη να παραδέχεται κυνικά πως από τον αρχικό κατάλογο των 174 έργων, το γραφείο του επέλεξε 42, χωρίς έλεγχο ή κριτήρια.

Ως προς τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, πάλι βρίσκεστε σε τροχιά συνεννόησης, πλην όμως πολλοί δεν είναι αισιόδοξοι για την έκβαση. Φοβάστε πως το εγχείρημα της σύμπραξης μπορεί πάλι κάπου να σκαλώσει;

Υπάρχουν πολλοί που δεν επιθυμούν την ενοποίηση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Την επιθυμούν όμως οι πολίτες, και γι’αυτό πιστεύω πως θα πετύχει. Να είμαστε όμως σαφείς: ο πολιτικός μας χώρος, που υπάρχει και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να αφανιστεί ανάμεσα στις συμπληγάδες του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού, έχει ανάγκη από μία νέα αρχή. Ένα νέο κόμμα, με ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή όλων και κυρίως της κοινωνίας είναι η δική μου πρόταση. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε χρέος να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μεγαλώσουμε την Παράταξή μας και για να στηρίξουμε τη χώρα μας. Θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων αν αφήσουμε να χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο ΠΑΣΟΚ, στηρίζουμε τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου. Ειδικά τώρα μάλιστα, που ο κ.Τσίπρας – μετά και από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – φαντάζομαι πως είναι έτοιμος να καταθέσει αίτηση για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου θα κατανοούν καλύτερα τις θέσεις του.

Υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό μια νέα κεντρική παρουσία, του κ. Μητσοτάκη. Θα μπορούσε η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να αποτελέσει κυβερνητικό σας εταίρο, σε περίπτωση νίκης του;

Από το 2010 ζητούμε, σταθερά και με συνέπεια, εθνική συνεννόηση για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε πράξη το 2012, αλλά δυστυχώς ο κ.Τσίπρας πήρε με ευκολία τη σκυτάλη του «αντιμνημονιακού» αγώνα! Ο κ.Μητσοτάκης ελπίζω να μην ακολουθήσει τη λογική Τσίπρα, και επειδή άκουσα πάλι από στελέχη της ΝΔ για «πολιτική κυριαρχία», θυμίζω ότι κανείς μόνος του δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Αν μπορεί, ας το πει!
Εμείς θα καταθέσουμε το προγραμματικό μας σχέδιο. Πάνω σε προγραμματικά σχέδια πρέπει το πολιτικό σύστημα να στηρίζει κυβερνήσεις. Και πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, η συγκρότηση Κυβέρνησης τετραετίας.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: