lambropoulosΣτις 27 Νοέµβρη 2013 η Ένωση Τριπολιτών Αττικής γιόρτασε τα 60 χρόνια της. Ήταν µια γιορτή γεµάτη οµορφιά, συγκίνηση, νοσταλγία, µια γιορτή που για την επιτυχία της αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο ∆.Σ. όσο και στον δραστήριο πρόεδρο Φώτη Τούντα.

Όµως, την παράσταση µπορώ να πω, έκλεψε η «ΤΡΙΠΟΛΗ» του Σωτήρη Λαµπρόπουλου. Πρόκειται για ένα ηµίωρο ντοκιµαντέρ µε θέµα την Τρίπολη. Όσοι βρεθήκαµε εκεί ζήσαµε µια Τρίπολη του χθες, µια Τρίπολη του σήµερα, µια Τρίπολη της Ιστορίας, µια Τρίπολη που µπορεί να την περπατάµε καθηµερινά, αλλά να µην την βλέπουµε.

Ο Σωτήρης Λαµπρόπουλος, γνωστός σκηνοθέτης µε παρουσία τόσο στον κινηµατογράφο όσο και στην τηλεόραση, σήµερα διευθύνει την ιστορική σχολή κινηµατογράφου-τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου. Γέννηµα και θρέµµα της Τρίπολης, εκεί στον Άγιο Τρύφωνα, στου Γιωργίτσα για τους παλιούς, εκεί που παλιά γινότανε το πανηγύρι της Τρίπολης, απέναντι από τη βίλα του Τουρκοβασίλη. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από Λευκοχώρι Γορτυνίας.

Το Σωτήρη τον γνώρισα στο φεστιβάλ κινηµατογράφου της Θεσσαλονίκης. Ένα πρωινό, πηγαίνοντας στο περίπτερο σκηνοθετών και τεχνικών κινηµατογράφου, καληµερίζω όλους και χαιρετάω κάποιους πολύ γνωστούς. Εκεί βρισκόταν και ο εκ Τριπόλεως σκηνοθέτης και ηθοποιός Άγγελος Θεοδωρόπουλος, ο επονοµαζόµενος εις την Τρίπολη και Θεάγγελος, καλά λέει, εσείς γιατί δεν µιλάτε, τσακωµένοι είσαστε; και έγιναν οι δέουσες συστάσεις. Από τότε άρχισε µια σχέση µε τον Σωτήρη, πρώτα φιλίας, αλλά και κινηµατογραφικής συνεργασίας.

Ο Σωτήρης Λαµπρόπουλος, λάτρης της Τρίπολης και της Αρκαδίας, έχει αποτυπώσει την αγάπη του σε δύο ντοκιµαντέρ, το ένα µε τίτλο «ΑΡΚΑ∆ΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» που είναι ένα οδοιπορικό στα µοναστήρια της Αρκαδίας και το άλλο µε τίτλο «ΑΡΚΑ∆ΙΑ» και υπότιτλο «ARCANA DEI τα µυστικά του Θεού» και είναι ένα οδοιπορικό στη µαγευτική Αρκαδία. Τώρα χτύπησε µε την καινούρια δουλειά του «ΤΡΙΠΟΛΗ».

sinentefxi

Εκείνο το βράδυ της εκδήλωσης µε πλησιάζει ο εκδότης της εφηµερίδας, ∆ηµήτρης Γιαννακούρας, λέγοντάς µου «Θέλω να κάνω µια παρουσίαση του Σωτήρη Λαµπρόπουλου στην εφηµερίδα, έχω πληροφορηθεί για το έργο του τόσο στον κινηµατογράφο όσο και στην τηλεόραση, αλλά κυρίως για εκείνο που έχει κάνει για την Αρκαδία και την Τρίπολη και επειδή είσαστε φίλοι θέλω να την επιµεληθείς».

Τι να κάνω κι εγώ, φίλοι και οι δύο, οπότε......

Σκεφτόµουνα τι πρέπει να γράψω για τον Σωτήρη, εκτός από τα εισαγωγικά, που να µην έχουν γράψει άλλες εφηµερίδες της Αρκαδίας, αλλά και να µην κουράσουν τους αναγνώστες.

Και να η ευκαιρία, ήρθε.

Κάποια µέρα, προς το µεσηµέρι, έτυχε να βρεθούµε στο γραφείο του Σωτήρη στη Σχολή Σταυράκου, εκτός από την αφεντιά µου, ο διευθυντής φωτογραφίας και στενός συνεργάτης του Σωτήρη, Τάκης Βενετσανάκος, και η ηθοποιός Μάνια Νταϊφώτη, κόρη του αείµνηστου Λυκούργου και της Λίτσας Νταϊφώτη του γνωστού φαρµακείου στην Τρίπολη, η οποία, σηµειωτέον, κάνει και την αφήγηση στο ντοκιµαντέρ «ΤΡΙΠΟΛΗ».

Πρόσχαρος και κουβαρντάς, όπως είναι ο Σωτήρης, κλείνει την πόρτα, παραγγέλνει µεζέ «για να πιούµε ένα τσίπουρο», λέει. Εγώ άρπαξα την ευκαιρία, αφήνω τα χαρτιά µου στην άκρη του γραφείου και το µαγνητόφωνο πατηµένο, χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα. Σκέφτηκα πως κάτι θα διαλέξω και διάλεξα αρκετά.

- Σωτήρη, το σπίτι στην Τρίπολη υπάρχει;

Σ.Λ.: Και βέβαια υπάρχει, που νοµίζεις ότι µένω όταν πάω στην Τρίπολη; Επειδή πέθαναν οι γονείς δεν θα ρίξω µαύρη πέτρα.

- ∆ηλαδή πηγαίνεις;

Σ.Λ.: Τακτικά.

- Η οικογένεια ακολουθεί;

Σ.Λ.: Ασφαλώς, και η γυναίκα µου και η κόρη µου, έχουν αγαπήσει την Τρίπολη, εγώ δε, εξακολουθώ και επιµένω να είµαι δηµότης Τρίπολης.

- Με τους γείτονες γνωρίζεσαι;

Σ.Λ.: ∆ηλαδή εσύ, εκεί, στο τέρµα της οδού Μπουµπουλίνας, δεν γνωρίζεις τους γείτονές σου;

- Τώρα µε ρούµπωσες;

Σ.Λ.: Όταν πάω στην Τρίπολη, µαζεύω τους γείτονες και πίνουµε τα κρασιά µας, τον Ανδρέα Κόλια που έχει το super market, τον ∆ηµήτρη ∆ηµητρόπουλο, Γιάννη Νικολόπουλο, Νίκο Γεωργακόπουλο, Γιώργο Σαραντόπουλο.

- ∆ηµοτικό; Εκεί στο τρίτο;

Σ.Λ.: Ναι, στο τρίτο, στη γειτονιά.

- Θυµάσαι κανά δάσκαλο;

Σ.Λ.: Βέβαια, όλους τους θυµάµαι µε σεβασµό, αλλά στέκοµαι ιδιαίτερα στην αείµνηστη Τασία Αυγέρη.

- Γυµνάσιο;

Σ.Λ.: Που αλλού; Στο πρώτο. Βέβαια έκανα επτά χρόνια, τη δευτέρα τάξη την έκανα δύο φορές. Θυµάµαι τους καθηγητές: Φρόσω Μπουζαλά, Τάσο Σµυρνιώτη, Γιάννη Κόκκορη, Γιώργο Τσιώλη και ιδιαίτερα τον και σηµερινό φίλο Νίκο Μαντζουράνη.

- Συµµαθητές θυµάσαι;

Σ.Λ.: Όλους τους θυµάµαι µε αγάπη και νοσταλγία και χαίροµαι όταν τους συναντώ στην Τρίπολη.

- Σωτήρη, ξέρω τη δουλειά σου τόσο στον κινηµατογράφο όσο και στην τηλεόραση, αλλά και µε τις φίρµες που έχεις δουλέψει, Κούρκουλο, Κατράκη κ.ά., τώρα βέβαια η κύρια δραστηριότητά σου είναι η διεύθυνση της Σχολής Σταυράκου, όµως θέλω να σταθώ σ' αυτά που έχεις κάνει για την Αρκαδία.

Σ.Λ.: Υπάρχει αυτό που λέµε συναισθηµατική σχέση, άλλωστε η Αρκαδία ενέπνευσε µεγάλους ποιητές, όπως ο Βιργίλιος και ο Σανατζάρο, αλλά και ζωγράφους όπως ο Πουσέν, θ' άφηνε εµένα ασυγκίνητο; Έχω κάνει τα ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑ∆ΙΑΣ γιατί, όπως ξέρεις, η Αρκαδία είναι το Άγιον Όρος της Πελοποννήσου, επίσης το ντοκιµαντέρ για την Αρκαδία, αλλά και αυτό για την Τρίπολη. Θεωρώ πως είναι µια παρακαταθήκη για τις επόµενες γενιές που θα έχουν εικόνα για τον τόπο καταγωγής τους. Όµως, αφού ήρθε η κουβέντα, θα πρέπει να σου πω πως και η δική σου συµµετοχή και βοήθεια ήταν καθοριστική, αφού κι εσύ τον ίδιο πόνο έχεις για την Αρκαδία, κάτι που αποτύπωσες στο ντοκιµαντέρ «ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟ ∆ΗΜΟ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ». Επίσης, σηµαντική η βοήθεια των ηθοποιών από την Τρίπολη Χρήστου Νοµικού (Ζούζουλα) και Μάνιας Νταϊφώτη, καθώς και του διευθυντή φωτογραφίας Τάκη Βενετσανάκου, που, αν και Λάκωνας, έχει δεθεί µε την Αρκαδία. Θα ήταν παράληψή µου να µην ανέφερα για τη βοήθειά τους τους ∆ηµήτρη Κωνσταντόπουλο τότε νοµάρχη, Αποστόλη Παπαγεωργίου, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Νίκο Γρηγοράκη και Τάσο Μπιρµπίλη.

- Εκείνο το βράδυ, στη γιορτή της Ένωσης Τριπολιτών, έκλεψε τις καρδιές το ντοκιµαντέρ «ΤΡΙΠΟΛΗ».

Σ.Λ.: Είναι γεγονός, αυτό το εισέπραξα εκείνη τη βραδιά, και χάρηκα που κάτι έχω κάνει κι εγώ για την Τρίπολη, άλλωστε αυτό ήταν µια κατάθεση ψυχής.

- Κι επειδή µιλάµε για Τρίπολη, συγγενείς υπάρχουν εκεί;

Σ.Λ.: Ναι, έχω µια αδερφή την Παναγιώτα, παντρεµένη µε τον Κώστα Καρώνη και διατηρούν κατάστηµα νυφικών στον κεντρικό δρόµο στην ΙΒ που λέγαµε παλιά, και βέβαια δύο ανιψιές την Κωνσταντίνα και την Κάτια.

- Ο βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος νοµίζω πως είναι συγγενής σου.

Ναι, πρώτος ξάδερφός µου, και πιστεύω όπως η Αρκαδία τον τίµησε, τιµάει κι αυτός την Αρκαδία. Άλλωστε λαϊκό παιδί είναι, όχι από τζάκι, το µόνο τζάκι που ξέρει είναι αυτό του παππού του στο Περθώρι. Ο πατέρας του, αν θυµάσαι, ήταν κλητήρας στη ∆/νση Μέσης Εκπαίδευσης.

- Τον Φάνη τον θυµάµαι.

Σ.Λ.: Αυτό όµως που πρέπει να πούµε είναι πως όλοι οι πολιτικοί της Αρκαδίας είναι αξιόλογοι, ενώ κάθε µέρα ακούµε τόσα για τους πολιτικούς, τους δικούς µας δεν τους έχει αγγίξει τίποτα.

- Ο Κώστας Παπαθεοδώρου, ο δηµιουργός του ναού της Αγίας Φωτεινής στην Αρχαία Μαντινεία, µου είχε αναφέρει για τον πατέρα Μαρίνο ότι δεν ήταν απλά ένας οικοδόµος, αλλά ένας καλλιτέχνης της πέτρας, στην κυριολεξία ζωγράφιζε την πέτρα. Θεωρώ, Σωτήρη, πως για τον πατέρα σου το σκάλισµα της πέτρας ήταν γι' αυτόν εικόνα, εσύ ασχολήθηκες µε την κινηµατογραφική εικόνα. Λες να υπάρχει κληρονοµικό;

Σ.Λ.: Τη δουλειά του πατέρα µου την ξέρεις γιατί έχεις κινηµατογραφήσει το ναό της Αγίας Φωτεινής, όσο για µένα µεγάλη πιθανότητα να υπάρχει γονίδιο.

- Πριν κάνα χρόνο είχε γραφεί στον Αρκαδικό τύπο πως κάποιοι εκεί στην Τρίπολη ανέθεσαν σ' έναν εκ Κρήτης σκηνοθέτη (αν βρουν χρήµατα) τη δηµιουργία ντοκιµαντέρ για τα Τρίκορφα, πως θα το σχολίαζες;

Σ.Λ.: Το διάβασα και διάβασα και τη δική σου απάντηση-σχόλιο και συµφωνώ απόλυτα µ' αυτά που έγραψες τότε, θέλω να προσθέσω δε πως µε τον προϋπολογισµό που έδωσε ο συγκεκριµένος σκηνοθέτης θα µπορούσε να γυριστεί κανονική ταινία µυθοπλασίας µεγάλου µήκους. ∆εν νοµίζω βέβαια πως οι συγκεκριµένοι κύριοι δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν Αρκάδες σκηνοθέτες και µάλιστα πολλοί αξιόλογοι, όσο για το έργο ενός εκάστου αρκούσε ένα κλικ στον υπολογιστή και θα είχαν πλήρη εικόνα.

∆ιάβασα σε Αρκαδική εφηµερίδα πως ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαµπόπουλος από τα Βούρβουρα έκανε ένα ντοκιµαντέρ για τον Γρηγόρη Λαµπράκη, εδώ βέβαια δεν συζητάµε για αµοιβή, αλλά έψαξε να βρει συνεργάτες που θα δούλευαν χωρίς αµοιβή. Το ίδιο θεωρώ θα συνέβαινε και για τα Τρίκορφα, όποιος και να ήταν ο Αρκάς σκηνοθέτης, εγώ δε προς τούτο θα έθετα στη διάθεση της παραγωγής τα studio της Σχολής Σταυράκου.

- Πάντως, αρκετοί Αρκάδες σκηνοθέτες έχουν γυρίσει ταινίες ή έχουν κάνει γυρίσµατα για ταινίες στην Αρκαδία.

Σ.Λ.: Ναι, ο Σταύρος Τσιώλης, ο Άγγελος Θεοδωρόπουλος, ο Αλέξανδρος Παπαηλιού, η ∆έσποινα Καρβέλα, ο Στέλιος Χαραλαµπόπουλος. Ο Στέλιος δεν έχει κάνει ταινία που να µην έχει βάλει έστω ένα πλάνο από το χωριό του τα Βούρβουρα.

- Σωτήρη, στο παρελθόν Αρκαδικές εφηµερίδες έχουν αναφερθεί σε σένα και στο έργο σου, οι «Αρκαδικοί Ορίζοντες», εφηµερίδα µε µεγάλη κυκλοφορία, δεν ξέρω.

Σ.Λ.: Σούλη, οι «Αρκαδικοί Ορίζοντες» είναι µια νέα και πολύ καλή εφηµερίδα, στην οποία είµαι συνδροµητής, όπως συνδροµητής είµαι και σε άλλες Αρκαδικές εφηµερίδες, δηλαδή παρακολουθώ τα Αρκαδικά δρώµενα από τον τύπο της Αρκαδίας. Θεωρώ δε πως ο επαρχιακός τύπος επιτελεί σηµαντικό έργο και στην Αρκαδία έχουµε αξιόλογες εφηµερίδες, που συνδέουν τους όπου γης Αρκάδες µε τη γενέθλια γη. Επίσης, πρέπει να ξέρεις πως οι εφηµερίδες κάνουν τη δουλειά τους κι εγώ τη δική µου, αν αυτό που κάνω είτε στον κινηµατογράφο είτε για την Αρκαδία θεωρήσουν πως πρέπει να το σχολιάσουν, έχει καλώς, αν πάλι νοµίζουν πως όχι, πάλι έχει καλώς, δικό τους θέµα.

- Τα στέκια σου στην Τρίπολη ποια είναι;

Σ.Λ.: Όπως ξέρεις πολύ καλά, η Τρίπολη έχει και καλές ταβέρνες και καλά καφέ, πηγαίνω σ' όλα, αλλά σίγουρα στο «ΚΑΠΑΚΙ» για ν' αλλάξω και δυο κουβέντες µε τον φίλο Βούλη Νικητόπουλο.

- Στο σηµείο αυτό τέλειωσε το τσίπουρο και ο µεζές, οπότε λέω στη συντροφιά πάµε τώρα να φύγουµε γιατί η Σχολή κινδυνεύει να γίνει στέκι Αρκάδων.

Σ.Λ.: Άκου να σου πω, εγώ θέλω εδώ να είναι στέκι Αρκάδων.

- Μαζεύω τα χαρτιά µου και όλοι ξεκινάµε να φύγουµε, πιστεύω πως όταν ο Σωτήρης πάρει την εφηµερίδα και διαπιστώσει την παγίδα να µην µου κόψει την καληµέρα. ⇑

 

ΣΟΥΛΗΣ Β.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 

Αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: