karaiskakis alogoΈλα, της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα,
το φοβερό σκουπιδαριό,
να διώξεις απ’ τη Χώρα!

Ν. Γκάτσος

Ο κ. υπουργός της πάλαι ποτέ Εθνικής και νυν νεοταξικής Παιδείας, δεν υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, όταν ο Κώστας Γαβρόγλου έφτασε σε ηλικία 24 ετών, το 1971, και κλήθηκε να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό για μια θητεία μόλις οκτώ μηνών, προτίμησε να την εξαγοράσει ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ. (Λόγω της εκ της Πόλης καταγωγής του). Τώρα υπεραμύνεται της θητείας.... Ο Καραϊσκάκης, ο Αχιλλέας της Ρούμελης, και όλοι οι νέοι και αρχαίοι καπεταναίοι του Γένους, στους αρνητές στράτευσης, εφάρμοζαν κάτι περίεργες και “σκοταδιστκές πρακτικές”, ως θα έλεγε μια προοδευτική συνιστώσα...Ας τις δούμε:

Περισσότερα...

theofilos stayrotosΟ ρόλος που έπαιξε το δημοτικό τραγούδι στην Επανάσταση, προσδιορίστηκε με απόλυτη ακρίβεια από τον πρωταγωνιστή αυτής της Επανάστασης, κλέφτη από τα είκοσί του χρόνια, και γιο και απόγονο κλεφτών και αρματωλών προγόνων, το Γέρο του Μωριά, που είπε:
«Μία φορά όταν επήραμεν το Ναύπλιον, ήλθεν ο Άμιλτον [δηλαδή ο Άγγλος Αντιναύαρχος] να με ιδή. Μού είπε ότι ‘πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμό και η Αγγλία να μεσιτεύση’. Εγώ του αποκρίθηκα ότι: - ‘Αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος. Εμείς, καπετάν Άμιλτον, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γενεά σε γενεά. Ο βασιλέας μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτεινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήτον πάντοτε ανυπότακτα’. Με είπε: - ‘Ποιά είναι η βασιλική φρουρά του, ποιά είναι τα φρούρια;’ – ‘Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι Κλέφτες, τα φρούρια, η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά’. Έτσι δεν με ωμίλησε πλέον».
Είπε, δηλαδή, ο Κολοκοτρώνης, από το δεύτερο κιόλας χρόνο της Επανάστασης, ότι οι κλέφτες που είχαν μεταβάλει τα βουνά της πατρίδας τους σε απάτητα κρησφύγετα και φρούρια τής ελευθερίας είναι εκείνοι που και τώρα, όπως τότε, συνεχίζουν τον πόλεμο με τους Τούρκους, απογόνους του άλλοτε Πορθητή τής Βασιλεύουσας, και όπως τότε ο τελευταίος αυτοκράτορας αρνήθηκε την παράδοση της Πόλης στο βάρβαρο επιδρομέα και πρόσφερε θυσία τη ζωή του περιφρονώντας τα προσφερόμενα από τον κατακτητή ανταλλάγματα, έτσι και οι νεότεροι απόγονοι αυτών ακολουθούν την ίδια γενναιόψυχη και ασυμβίβαστη συμπεριφορά.

Περισσότερα...

kolokotronisΟ Κολοκοτρώνης διατάζει τη δολοφονία του οπλαρχηγού Νενέκου που προσκύνησε τους Τούρκους και σώζει την επανάσταση. Ο Γέρος με τη φράση «φωτιά και το τσεκούρι στους προσκυνημένους» τρόμαξε τους ραγιάδες περισσότερο από τον Ιμπραήμ ι Στις αρχές του 1827 η Πελοπόννησος εξακολουθούσε να υφίσταται λεηλασίες και καταστροφές από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Πολλές φορές οι Αιγύπτιοι επέστρεφαν για δεύτερη φορά στο σημείο από το οποίο είχαν περάσει λίγες ημέρες νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την καταστροφή. Οι περισσότερες εστίες αντίστασης είχαν εξουδετερωθεί. Παρόλα αυτά, οι Αιγύπτιοι δέχονταν συνεχείς επιθέσεις ελληνικών τμημάτων στρατιωτών και χωρικών, οι οποίοι, καθώς δεν μπορούσαν να δώσουν μετωπική μάχη, πλευροκοπούσαν τις εχθρικές φάλαγγες ή τις κτυπούσαν από τα νώτα προκαλώντας σε αυτές μεγάλες απώλειες. Οι Πελοποννήσιοι συνέχιζαν τη συγκινητική τους αντίσταση εξαντλημένοι, πεινασμένοι και άοπλοι οι περισσότεροι, παρόλο που ο Ιμπραήμ εφήρμοσε τη μέθοδο του προσκυνήματος σε μεγάλη κλίμακα, ιδιαίτερα

Περισσότερα...

APORRIMMATA DIAXEIRISHΜετά από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων, η επίσημη απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Δ.Παπαδημητρίου διασαφηνίζει το κόστος διαχείρισης ανά τόνο απορριμμάτων.

Στους παρακάτω πίνακες θα δείτε αναλυτικά ανά έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων το κόστος, αλλά και τι συμπεριλαμβάνει. Με βάση τα στοιχεία και όχι εικασίες οι πολίτες της Αρκαδίας μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός έχουν ως εξής:

Περισσότερα...

aeodromio ellinikoΤι κοινό έχουν, θα αναρωτηθεί κάποιος, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο Δασάρχης Πειραιά με τις επενδύσεις; Άλλες τις σταματούν, άλλες τις καθυστερούν, για άλλες «μοιρολογούν» και άλλες τις υπογράφουν με «πόνο και δάκρυα».
Η περίπτωση τηςκαθυστέρησης της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι ένα πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εις βάρος 75.000 οικογενειών Ελλήνων του εσωτερικού και εξωτερικού που περιμένουν για να πιάσουν δουλειά.
Δύο ολόκληρα χρόνια, η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου «μοιρολογούσε» για τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη, ύψους 8,2 δις ευρώ. Πριν από οκτώ μήνες, η μεγάλη πλειοψηφία των Βουλευτών ψήφισε τη σύμβαση στη Βουλή, και μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα, ώστε να μην ολοκληρωθεί η επένδυση.
Αυτό συνέβαλε να κατρακυλήσει η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ όσον αφορά στο ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ του 2016. Ποσοστό που για την Ελλάδα είναι μόλις στο 11,4%. Αν όμως είχε ξεκινήσει το 2016 η υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, θα δημιουργούνταν 75.000 νέες θέσεις εργασίας, θα αυξάνονταν περίπου κατά 1,5 εκ. ετησίως οι επισκέπτες στην Αττική, το Δημόσιο θα αποκόμιζε έσοδα ύψους 10,5 δις ευρώ, ενώ 300 εκ. ευρώ θα καταβάλλονταν άμεσα από τον επενδυτή ως πρώτη δόση.

Περισσότερα...