thumbnail 20181028 105917Γράφει ο Δημήτρης Γιαννακούρας

Ας πούμε ένα μεγάλο << ΟΧΙ>>
Το φθινόπωρο του 1939 αρχίζει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Η Πατρίδα μας τηρεί φιλειρηνική πολιτική .Στις 28 Οκτωβρίου του ’40 στις 3 το πρωΐ ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Γκράτσι επισκέπτεται το σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, και του ζητά την άδεια να περάσουν τα ιταλικά στρατεύματα από τη χώρα μας. «Ουδέ καν λόγος ημπορεί να γίνεται περί ελευθέρας διάβασης. ΟΧΙ!», ήταν η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Και πριν καλά-καλά να εκπνεύσει η διορία του τελεσιγράφου άρχισε η ξαφνική επίθεση εναντίον της χώρας μας στα σύνορα της Αλβανίας. Η άρνηση αυτή του Μεταξά σήμαινε πόλεμο, για τον οποίο τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και η Κυβέρνηση ήταν αποφασισμένοι και ήθελαν με κάθε τρόπο να υπερασπισθούν της ελευθερία της Πατρίδας μας.

Περισσότερα...

karaiskakis alogoΈλα, της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα,
το φοβερό σκουπιδαριό,
να διώξεις απ’ τη Χώρα!

Ν. Γκάτσος

Ο κ. υπουργός της πάλαι ποτέ Εθνικής και νυν νεοταξικής Παιδείας, δεν υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, όταν ο Κώστας Γαβρόγλου έφτασε σε ηλικία 24 ετών, το 1971, και κλήθηκε να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό για μια θητεία μόλις οκτώ μηνών, προτίμησε να την εξαγοράσει ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ. (Λόγω της εκ της Πόλης καταγωγής του). Τώρα υπεραμύνεται της θητείας.... Ο Καραϊσκάκης, ο Αχιλλέας της Ρούμελης, και όλοι οι νέοι και αρχαίοι καπεταναίοι του Γένους, στους αρνητές στράτευσης, εφάρμοζαν κάτι περίεργες και “σκοταδιστκές πρακτικές”, ως θα έλεγε μια προοδευτική συνιστώσα...Ας τις δούμε:

Περισσότερα...

theofilos stayrotosΟ ρόλος που έπαιξε το δημοτικό τραγούδι στην Επανάσταση, προσδιορίστηκε με απόλυτη ακρίβεια από τον πρωταγωνιστή αυτής της Επανάστασης, κλέφτη από τα είκοσί του χρόνια, και γιο και απόγονο κλεφτών και αρματωλών προγόνων, το Γέρο του Μωριά, που είπε:
«Μία φορά όταν επήραμεν το Ναύπλιον, ήλθεν ο Άμιλτον [δηλαδή ο Άγγλος Αντιναύαρχος] να με ιδή. Μού είπε ότι ‘πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμό και η Αγγλία να μεσιτεύση’. Εγώ του αποκρίθηκα ότι: - ‘Αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος. Εμείς, καπετάν Άμιλτον, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γενεά σε γενεά. Ο βασιλέας μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτεινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήτον πάντοτε ανυπότακτα’. Με είπε: - ‘Ποιά είναι η βασιλική φρουρά του, ποιά είναι τα φρούρια;’ – ‘Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι Κλέφτες, τα φρούρια, η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά’. Έτσι δεν με ωμίλησε πλέον».
Είπε, δηλαδή, ο Κολοκοτρώνης, από το δεύτερο κιόλας χρόνο της Επανάστασης, ότι οι κλέφτες που είχαν μεταβάλει τα βουνά της πατρίδας τους σε απάτητα κρησφύγετα και φρούρια τής ελευθερίας είναι εκείνοι που και τώρα, όπως τότε, συνεχίζουν τον πόλεμο με τους Τούρκους, απογόνους του άλλοτε Πορθητή τής Βασιλεύουσας, και όπως τότε ο τελευταίος αυτοκράτορας αρνήθηκε την παράδοση της Πόλης στο βάρβαρο επιδρομέα και πρόσφερε θυσία τη ζωή του περιφρονώντας τα προσφερόμενα από τον κατακτητή ανταλλάγματα, έτσι και οι νεότεροι απόγονοι αυτών ακολουθούν την ίδια γενναιόψυχη και ασυμβίβαστη συμπεριφορά.

Περισσότερα...

kolokotronisΟ Κολοκοτρώνης διατάζει τη δολοφονία του οπλαρχηγού Νενέκου που προσκύνησε τους Τούρκους και σώζει την επανάσταση. Ο Γέρος με τη φράση «φωτιά και το τσεκούρι στους προσκυνημένους» τρόμαξε τους ραγιάδες περισσότερο από τον Ιμπραήμ ι Στις αρχές του 1827 η Πελοπόννησος εξακολουθούσε να υφίσταται λεηλασίες και καταστροφές από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Πολλές φορές οι Αιγύπτιοι επέστρεφαν για δεύτερη φορά στο σημείο από το οποίο είχαν περάσει λίγες ημέρες νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την καταστροφή. Οι περισσότερες εστίες αντίστασης είχαν εξουδετερωθεί. Παρόλα αυτά, οι Αιγύπτιοι δέχονταν συνεχείς επιθέσεις ελληνικών τμημάτων στρατιωτών και χωρικών, οι οποίοι, καθώς δεν μπορούσαν να δώσουν μετωπική μάχη, πλευροκοπούσαν τις εχθρικές φάλαγγες ή τις κτυπούσαν από τα νώτα προκαλώντας σε αυτές μεγάλες απώλειες. Οι Πελοποννήσιοι συνέχιζαν τη συγκινητική τους αντίσταση εξαντλημένοι, πεινασμένοι και άοπλοι οι περισσότεροι, παρόλο που ο Ιμπραήμ εφήρμοσε τη μέθοδο του προσκυνήματος σε μεγάλη κλίμακα, ιδιαίτερα

Περισσότερα...

APORRIMMATA DIAXEIRISHΜετά από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων, η επίσημη απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Δ.Παπαδημητρίου διασαφηνίζει το κόστος διαχείρισης ανά τόνο απορριμμάτων.

Στους παρακάτω πίνακες θα δείτε αναλυτικά ανά έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων το κόστος, αλλά και τι συμπεριλαμβάνει. Με βάση τα στοιχεία και όχι εικασίες οι πολίτες της Αρκαδίας μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός έχουν ως εξής:

Περισσότερα...