patates 610 πατάτες τηγανητές (μέτριες σε μέγεθος) έχουν όσες θερμίδες έχει 1 φέτα ψωμί (67 Kcal)., περιέχουν λίπος όσο μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο περίπου..

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
Καλύτερες οι «σε καλό πρώτο ελαιόλαδο τηγανητές πατάτες». Το ελαιόλαδο, λόγω της σύστασής που έχει, δεν οξειδώνεται, αντέχει στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος (πάνω από 180° C ). Έτσι δεν παράγονται ανεπιθύμητα παραπροϊόντα. Το κακό της υπόθεσης είναι τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, τα οποία χάνονται σε μεγάλο βαθμό κατά το τηγάνισμα. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας..

ΜΕΙΩΣΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΣΤΙΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Οι χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες περιέχουν το μισό λίπος από τις λεπτοκομμένες, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά .

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ
Πρόκειται για καρκινογόνο ουσία που σχηματίζεται σε υψηλή θερμοκρασία (τηγάνισμα, τσιπς). Για να μειώσετε την ποσότητα ακρυλαμιδίου κάντε τα εξής:
-βάλτε τις πατάτες πριν το τηγάνισμα σε κρύο νερό για μισή ώρα,
-μην τις τηγανίζετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (επιδιώξτε κάτω από τους 180° C),
-μην τις ξεροψήσετε,
-αποφύγετε την κατανάλωση καμένων– σκούρων πατατών.

ΠΕΙΤΕ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΠΟΧΗΣ
Στηρίξτε την οικονομία και την τσέπη σας, γι’ αυτό προτιμήστε τις πολύ καλές πατάτες Τριπόλεως, Μεσσηνίας, Νευροκοπίου και άλλες. Βοηθήστε την ελληνική οικονομία και το περιβάλλον έχοντας ένα οικονομικό και θρεπτικό πιάτο με τους κατάλληλους χειρισμούς και συνδυασμούς, υποστηρίζοντας επάξια διάφορα γούστα στη μαγειρική.
Η πατάτα που έχει διατηρηθεί μήνες στα ψυγεία δεν είναι φρέσκια, ούτε απαραίτητα επικίνδυνη. Απλά βασικότερο κριτήριο ποιότητας, περισσότερο κι από τον τόπο παραγωγής ή ακόμα και την ποικιλία, είναι η ΦΡΕΣΚΟΤΗΤΑ. Η πολυκαιρινή πατάτα ψυγείου δεν είναι επικίνδυνη, έχει όμως λιγότερα θρεπτικά συστατικά και το άμυλο της έχει μετατραπεί πιο εύκολα σε απλά σάκχαρα και μαυρίζει όταν τηγανίζεται. Επομένως, προτιμήστε τοπικές πατάτες εποχής. Είναι καλύτερες!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
site: www.bertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: