IMG 9101Ένα μοντέλο Τουριστικής Ανάπτυξης εθελοντισμού και συνεργατικότητας

Η μικρομεσαία επιχείρηση παραδοσιακά αποτελεί τον μεγάλο όγκο της Ελληνικής Οικονομίας και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει παρά τις επιρροές από την παγκοσμιοποιημένη αγορά των δυο τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο στον Τουριστικό τομέα οι επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας καθορίζουν το μήκος της τουριστικής περιόδου και δίνουν πρόσβαση σε αγορές που η μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να αγγίξει.

Τέτοιου βεληνεκούς όμως τουριστικές επενδύσεις έχουν ποικίλες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον και για αυτό η κεντρική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διερευνούν κατά πόσο είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ή εάν εναλλακτικές αναπτυξιακές επιλογές, όπως η ενθάρρυνση ιδιωτικών τουριστικών επενδύσεων μικρής κλίμακας από το γηγενή πληθυσμό, θα είναι περισσότερο συμβατές με το υπάρχον φυσικό περιβάλλον και την κοινωνικό-παραγωγική δομή.

«Ιδιοκτησία» της ανάπτυξης από τις τοπικές κοινωνίες

Η πατρίδα μας βλέπετε χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα διαμορφώσει ένα αποτελεσματικότερο τρόπο διακυβέρνησης, και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει δυνατό μόνο μέσα από την συμμετοχή των πολιτών. Μόνο μέσα από την «ιδιοκτησία» της στρατηγικής και του πλάνου ανάπτυξης της τοπικής τους οικονομίας από τους πολίτες κάθε δήμου, κάθε πόλης και κάθε χωριού.

«Menalon Trail» και «Καταδυτικό πάρκο Τυρού»

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχαμε στην Αρκαδία με την κατάθεση του φακέλου αδειοδότησης του «Καταδυτικού πάρκου Τυρού» αλλά και την επιτυχία του «Menalon Trail», που βραβεύτηκε πρόσφατα ως μια καινοτόμα πρωτοβουλία εναλλακτικού τουρισμού, αφενός έκαναν κατανοητό ότι τέτοιου τύπου εθελοντικές δράσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές, και αφετέρου έδωσαν αναγκαία εμπειρία και κίνητρα στον τοπικό πληθυσμό να ενεργοποιηθεί και να βάλει την υπόθεση της Τουριστικής ανάπτυξης στην προσωπική του ατζέντα. Η αποδοτικότητα του μονοπατιού σε αυτή η φάση έχει να κάνει με εσωτερικό τουρισμό. Οι ίδιοι οι εθελοντές που άνοιξαν το μονοπάτι, προωθούν την επέκταση του να φτάσει στην Καρύταινα και στην Ηραία. Όλα τα πράγματα έχουν να κάνουν με ένα σύμπλεγμα συνεργειών. Στην Ηραία βλέπετε υπάρχουν ιαματικές πηγές.

Η πολιτική να αγκαλιάσει τους πολίτες

Η πολιτική σε αυτές τις δράσεις έρχεται να αγκαλιάσει τους πολίτες. Στη περίπτωση μάλιστα του καταδυτικού πάρκου Τυρού η πρωτοβουλία ξεκίνησε από πολίτες και επαγγελματίες, οι οποίοι βλέποντας μακρύτερα από την διαχείριση της προβληματικής τους καθημερινότητας αναζήτησαν διεξόδους για τον δικό τους τόπο, προκειμένου να βρουν λύσεις για την επιβίωση όταν οι γνωστοί οδοί βιοπορισμού έχουν πια από τις ευρύτερες συνθήκες αποκλειστεί.

Η συνεργατική οικονομία

Η συνεργατική οικονομία σε συνδυασμό με τις peer-to-peer τεχνολογίες και τις bottom up διαδικασίες διαχείρισης έχουν αλλάξει σημαντικά το τουριστικό τοπίο, με τους ίδιους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες να παίρνουν την τύχη των προορισμών στα χέρια τους. Και οι δύο πρωτοβουλίες για το καταδυτικό πάρκο και τα ορειβατικά μονοπάτια είναι έργα εντάσεως εργασίας και όχι εντάσεως κεφαλαίου. Πρόκειται για έργα ήπιας παρέμβασης και μικρού κεφαλαίου. Είναι μικρά, έξυπνα, λειτουργικά έργα που μπορούν να βελτιώσουν τις τοπικές αποδόσεις και να αποτελέσουν το καύσιμο για να πάρει μπροστά η ατμομηχανή της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: