tramp 3Κ. διευθυντά

Οι αμερικανικές εκλογές, θέλουμε δεν θέλουμε, αποτελούν ένα μεγάλο γεγονός με διαπλανητικό ενδιαφέρον. Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός ας δούμε ψύχραιμα την αναπάντεχη(;) εκλογή του Ρεπουμπλικανού Τραμπ και την ήττα της δημοκρατικής Χίλαρυ. Σ’ αυτές τις εκλογές έπεσαν έξω όλες οι δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στην Χίλαρυ με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται εύλογα όλοι πώς συνέβη κάτι τέτοιο. Στο ρωμαϊκό δίκαιο υπάρχει και ένα ρητό «L’ Eccesso di Colpa Assolve il Condannato», σε ελεύθερη μετάφραση θα λέγαμε «Οι υπερβολικές κατηγορίες αθωώνουν τον κατηγορούμενο». Ζήσαμε μια προεκλογική εκστρατεία όπου όλα τα ΜΜΕ κατηγορούσαν τον υποψήφιο Τραμπ μέχρι δαιμονοποιήσεως.

Σ’ αυτό προστέθηκε η επιστράτευση του Χόλυγουντ (ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα κ.λ.π.) υπέρ της Κλίντον, χλευάζοντας και υποτιμώντας τον Τραμπ. Κατά του Τραμπ πήραν επίσης θέση ο νυν πρόεδρος της αστερόεσσας Ομπάμα αλλά και πολλοί ηγέτες άλλων χωρών. Ο αμερικανικός λαός είχε να επιλέξει μεταξύ του παλιού, των συστημικών, και του καινούργιου, των αντισυστημικών. Το παλιό το βαραίνουν για τρεις δεκαετίες εστίες πολέμου, διάλυση κρατών, επταετής οικονομική κρίση, λαθρομεταναστευτικό-προσφυγικό, ανεργία και υποβάθμιση της μεσαίας τάξης. Η Χίλαρυ σημαιοφόρος της παγκοσμιοποίησης και ο Τραμπ του κλασικού καπιταλισμού.* Σύνθημα του Τραμπ «Η Αμερική στους Αμερικανούς», «Όχι άλλοι ανεξέλεγκτοι λαθρομετανάστες», «Να φύγουν οι ανεπιθύμητοι που δεν πληρούν τα αμερικάνικα πρότυπα», «Φόρος στα εισαγόμενα προϊόντα από Κίνα, Ινδία, Μεξικό κ.λ.π. προκειμένου να ενισχυθεί η αμερικανική βιομηχανία». Πουριτανός ο Τραμπ έναντι του προοδευτισμού της Χίλαρυ, αντιδρά στην ισοπέδωση των παραδοσιακών αξιών (γάμος ομοφυλοφίλων, κ.λ.π.) και η προεκλογική εκστρατεία του είχε συμπαραστάτες το Brexit, τη Λεπέν, τον Μπέπε Γκρίλο, τον Όρμπαν, τη δική μας Χρυσή Αυγή και άλλα εθνικιστικά ρεύματα. Κοντά του ήταν και ο Πούτιν που δεν ήθελε την αναζωπύρωση ενός άλλου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Η εκλογή του Τραμπ μπορεί να έχει και αντίκτυπο στην αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο η Γερμανία καταπιέζει οικονομικά τις χώρες του Νότου. Φυσικά, από την ιστορική πείρα που διαθέτουμε, στις Η.Π.Α. δύσκολα μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική, όπως στις σχέσεις Αμερικής και ΝΑΤΟ, στην ενεργειακή πολιτική ή στο περιβάλλον, γιατί εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες (State Department κ.λ.π.). Λόγου χάριν μπορεί να ανατρέψει το σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, το γνωστό TTIP; Μπορεί ο Τραμπ να μην έχει την πολιτική πείρα της Χίλαρυ ή την οξυδέρκεια του απερχόμενου Ομπάμα αλλά γνωρίζει πολύ καλά το management. Έτσι μπορεί να στελεχώσει την νέα κυβέρνηση με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Εμείς σε όλα αυτά τι να πούμε; Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα, ο καιρός θα δείξει.

* Ο κλασικός καπιταλισμός υπακούει και σε κάποιους κανόνες μεταξύ κράτους, εργοδότη και εργαζόμενου. Αντίθετα ο σύγχρονος καπιταλισμός της παγκοσμιοποίησης είναι ασύδωτος, επανέφερε στο προσκήνιο το καθεστώς της δουλείας, διέπεται από κανιβαλιστικά πρότυπα δημιουργώντας τέρατα. Δούρειος ίππος τα παράγωγα όπου οι παίκτες τζογάρουν, χωρίς καμία συνέπεια, τις οικονομίες του κόσμου. Απόροια όλων αυτών στις μέρες μας το 3% του πληθυσμού να κατέχει τον μισό πλούτο του πλανήτη. Στην δε πλουσιότερη χώρα του καπιταλισμού, που γέννησε την παγκοσμιοποίηση, τις Η.Π.Α., το 3% των κατοίκων κατέχει το 55% του πλούτου της χώρας. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Δημήτρης Μαυραειδόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΕΙΔΟΠΟΥΛΟΣ
pan-arcadios.blogspot.com

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: