thumbnail 20181028 105917Γράφει ο Δημήτρης Γιαννακούρας

Ας πούμε ένα μεγάλο << ΟΧΙ>>
Το φθινόπωρο του 1939 αρχίζει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Η Πατρίδα μας τηρεί φιλειρηνική πολιτική .Στις 28 Οκτωβρίου του ’40 στις 3 το πρωΐ ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Γκράτσι επισκέπτεται το σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, και του ζητά την άδεια να περάσουν τα ιταλικά στρατεύματα από τη χώρα μας. «Ουδέ καν λόγος ημπορεί να γίνεται περί ελευθέρας διάβασης. ΟΧΙ!», ήταν η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Και πριν καλά-καλά να εκπνεύσει η διορία του τελεσιγράφου άρχισε η ξαφνική επίθεση εναντίον της χώρας μας στα σύνορα της Αλβανίας. Η άρνηση αυτή του Μεταξά σήμαινε πόλεμο, για τον οποίο τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και η Κυβέρνηση ήταν αποφασισμένοι και ήθελαν με κάθε τρόπο να υπερασπισθούν της ελευθερία της Πατρίδας μας.

Η 28η Οκτωβρίου έφερε τον ελληνικό λαό, τη γενεά του ’40 ενώπιον της ιστορίας. Από τη στάση που θα τηρούσε θα απεδείκνυε αν ήταν αντάξια των εθνικών μας παραδόσεων και των ηρωϊκών αγώνων για την ελευθερία ή όχι. Το πρόβλημα ήταν αν θα προτιμούσε τον πόλεμο για την υπεράσπιση της ελευθερίας ή την ειρήνη και την υποδούλωση. Το δίλημμα ήταν μεγάλο, γιατί την εποχή εκείνη όλη σχεδόν η Ευρώπη είχε υποκύψει στον Γερμανικό ζυγό. Η Πατρίδα μας όμως αντιστάθηκε. Η πολιτική ηγεσία της χώρας ενωμένη φάνηκε αντάξια των ιστορικών μας παραδόσεων και των προσδοκιών του λαού. Ορθώνει κι αυτή το δικό της γενναίο ΟΧΙ. Το ΟΧΙ εκείνο ήταν η απάντηση κάθε Έλληνα στον ύπουλο επιδρομέα.. Το ΟΧΙ εκείνο ήταν η εικόνα της ψυχής του ελληνικού λαού, που ξέρει να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται. Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι κάτι νέο στην ελληνική ιστορία, είναι παλιό όσο και η Ελλάδα. Είναι το «μολών λαβέ» του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, είναι η απάντηση των Ελλήνων στους Πέρσες, είναι η απήχηση των αγώνων των Βυζαντινών μας προγόνων και της ιστορικής απαντήσεως του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μωάμεθ «την Πόλιν τοις βαρβάροις ουδέποτε εώμεν». Είναι το τραγούδι των ηρώων του ’21 «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή». Οι λέξεις μπορεί να άλλαξαν, το πνεύμα όμως παραμένει το ίδιο.
Και μιας που είναι η επέτειος του «ΟΧΙ» σήμερα ,είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά μας τη σημασία και την αξία του ,όχι τόσο ιστορικά αλλά κυριολεκτικά. Να τα μάθουμε να παλεύουν για τις αξίες και τα ιδανικά τους .Να μη βγει ακόμα μια γενιά άριστη στην ιστορία και με μηδέν αντίδραση. Ας μη κάνουμε τα παιδιά μας το ίδιο ανεκτικά με εμάς .Ας ξυπνήσουμε επιτέλους και να πούμε ένα μεγάλο << ΟΧΙ>> σε όλους αυτούς τους εθνοπατέρες που μας ξεπουλάνε για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες σε όποια πολιτική μεριά και αν βρίσκονται. Ένα μεγάλο όχι στα ξένα συμφέροντα .Ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σαν εκείνο που βροντοφώναξαν οι τσολιάδες μας στα βουνά της Πίνδου. Έλληνες γρηγορείτε......«Αμύνεσθαι περί πάτρης». «Αμύνεσθαι» για τη δική σας αξιοπρέπεια .

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: