theatro megalopolisΟ Δήμος Μεγαλόπολης, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά το άνοιγμα για το κοινό ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, άνοιξε πάλι τις πύλες του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης και για πολιτιστική εκδήλωση.
Η εκδήλωση έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Με την ακρόαση των τραγουδιών του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μετέδιδε πάντα οικουμενικά μηνύματα, θα επανατονιστεί η πολιτιστική διάσταση του χώρου. Το Αρχαίο Θέατρο πρωτίστως έχει ανάγκη να είναι χώρος λειτουργικός και ζωντανός, πάντα όμως με περιορισμούς και μεγάλο σεβασμό στην προστασία του. Γι’ αυτό άλλωστε και η άδεια για την εκδήλωση δόθηκε υπό τον όρο του περιορισμένου αριθμού προσερχομένων.
Μην ξεχνάμε ότι μια από τις βασικότερες αιτίες παραγκωνισμού των μνημείων στις μέρες μας είναι η έλλειψη γνώσης λόγω της περιορισμένης προβολής τους. Ό,τι βοηθάει στην προβολή του Αρχαίου Θεάτρου μας, βοηθάει στην υπόθεση επανατοποθέτησής του στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.
Η επαναλειτουργία του Θεάτρου σίγουρα δεν επιτυγχάνεται με μία συναυλία. Επιτυγχάνεται με τον διαχρονικό πόθο και την μεθοδική, βήμα προς βήμα δουλειά για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου, ώστε να μπορέσει αυτή η Μεγάλη Πόλις, με τον σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο, να ξαναρχίσει να προκαλεί το πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον.
Η υπόθεση, όπως έχει δείξει η ιστορία, δεν είναι απλή. Αυτό συμπεραίνεται και από την κλειστή είσοδο των 17 χρόνων, καθώς είναι μεγάλες οι τεχνικές απαιτήσεις συντήρησης. Η νέα προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού είναι εναρμονισμένη με τις ανάγκες των καιρών και με τις προδιαγραφές της αρχαιολογικής επιστήμης.
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη εκδήλωση, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα φροντίσουν για την ακεραιότητα της φυσιογνωμίας του μνημείου, καθώς η σχέση του επισκέπτη με τους αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να υλοποιείται σε συνθήκες απόλυτης προσήλωσης και σεβασμού.
Όσο για την ποιότητα της εκδήλωσης, αυτή συνάδει με τον χώρο. Άλλωστε ο ίδιος καλλιτέχνης, είχε πέρυσι παρουσιασθεί σε δύο ακόμη εμβληματικούς χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στην μικρή Επίδαυρο και στο Ηρώδειο.
Για τον Δήμο
Μπάρλα Ευαγγελία
Ειδική Συνεργάτιδα Δήμου Μεγαλόπολης - Περιβαλλοντολόγος

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: