Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη, με την αρχιτέκτονα -και περιφερειακή σύμβουλο Αττικής- Φωτεινή Δαλιάνη.
Η Φ. Δαλιάνη ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση των μελετών για το κάστρο του Αστρους, εξέλιξη η οποία -όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης- δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη χρηματοδότηση επισκευής του εν λόγω σημαντικού μνημείου για τη Βόρεια Κυνουρία, από κοινού με την απαλλοτρίωση του εσωτερικού χώρου.
Στην ίδια συνάντηση, εξ άλλου, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο της συνεργασίας των Περιφερειών Πελοποννήσου και Αττικής με αντικείμενο την ανάδειξη της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, στα όρια των Κάτω Δολιανών, λίγα χιλιόμετρα από το Αστρος.
Σε ανάρτησή της η κ. Φωτεινή Δαλιάνη επισημαίνει

«Το κάστρο στα παράλια του Άστρους Κυνουρίας, ήταν ένα κοινό όραμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, των τοπικών συλλόγων, δημοτών, και κυρίως των επισκεπτών του.

Έγινε η αρχή της διάσωσης του με την δωρεά της προμελέτης μου και των συνεργατών μου, το έτος 2016,και με μεγάλη επιτυχία παραδωθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου πέρασε ομόφωνα από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο.
Παραδόθηκαν οι μελέτες όλων των μελετητών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ολοκληρώνονται κάποιες επιπλέον με την συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού.
Γενικά στα ερείπια των μνημείων καταγράφονται όλες οι ιστορικές φάσεις και μαρτυρίες της εξέλιξης της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής τους. Για αυτό τον λόγο οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να καταστρέφουν την μορφολογία αλλά κυρίως το οικοδομικό υλικό των κτισμάτων. Όλες οι νέες παρεμβάσεις γίνονται αναστρέψιμες και ευανάγνωστες στον παρατηρητή.
Εχει μελετηθεί και η αρχική μορφή των κτισμάτων του κάστρου, όπου σε δεύτερη φάση θα αποφασισθεί εάν θα γίνει η πλήρης αποκατάσταση τους λόγω των προβλημάτων ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα των 3 κατοικιών των οπλαρχηγών της επανάστασης. Σήμερα έχει καταγραφεί η παθολογία του και έχουν γίνει προτάσεις στερέωσης και ανάδειξης. Έχει μελετηθεί η ένταξη νέου εκδοτηρίου εισιτηρίων, κυλικείου και τουαλέτες στον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο. Στην μελέτη έχουν αποξηλωθεί , αλλά και βυθιστεί οι δεξαμενές νερού πλησίον του κάστρου κατόπιν εντολής της αρμόδιας αρχαιολογίας.
Έχει εκπονηθεί και μελέτη και του περιβάλλοντα εξωτερικού χώρου η οποία έχει παραδοθεί, και σύντομα θα υπάρχει ομοιογένεια όλων των παραδοτέων μελετών μεταξύ τους.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιμελείται και την υλοποίηση του.
Στην συνάντηση που είχα με τον νέο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον κο Νίκα, συζητήσαμε και για την εξέλιξη του έργου του αρχαιολογικού χώρου της Βίλας του Ηρώδη του Αττικού που ανακαλύφτηκε στα Δολιανά της Βόρειας Κυνουρίας.. Συζητήσαμε για τον συντονισμό της επίσπευσης των εργασιών της διάσωσης του. Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω, καθώς υπάρχει ήδη ιδιαίτερη ευαισθησία από όλους τους φορείς και κυρίως της πολιτικής βούλησης.
Ο Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης, ήταν περιώνυμος και βαθύπλουτος Αθηναίος ρήτορας και σοφιστής, ο γνωστότερος εκπρόσωπος της λεγόμενης Δεύτερης Σοφιστικής και μεγάλος ευεργέτης όχι μόνο της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Γέννηση: 101 μ.Χ., Μαραθώνας
Απεβίωσε: 177 μ.Χ., Μαραθώνας
Ως Αθηναίος, έφτιαξε την βίλα του στην Αρκαδία με πλήθος αγαλμάτων.
Η διάσωση του καταπληκτικού αυτού παγκοσμίως Ρωμαϊκού μνημείου-αρχαιολογικού χώρου, καθώς και των ευρημάτων του, θα συνδέσει άμεσα τις δύο Περιφέρειες, της Αττικής και της Πελοποννήσου καθώς οι δρόμοι του Ηρώδη του Αττικού θα ενωθούν και πάλι, θα αναβιώσουν και θα επιφέρουν από κοινού μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
Με σωστό συντονισμό στην διάνοιξη της διαδρομής αυτής, η χώρα της Ιταλίας θα συμβάλει επιπλέον καθοριστικά, και θα διευρύνει το Ευρωπαϊκό δίκτυο επισκεψιμότητας.
Άλλωστε οι πρόγονοί τους άφησαν στην χώρα μας πλήθος αριστουργημάτων που γίνονται τουριστικός πόλος έλξης.

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: