tsiodrasss08paneleΠλήθος εκπροσώπων της ελληνικής πολιτικής σκηνής έδωσε το παρών στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού. Μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μπενάκη βρέθηκαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς και η Άννα Διαμαντοπούλου
Ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, με καταγωγή από το Μάναρι Αρκαδίας παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο: «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί, Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια της συνεργασίας στην ΕΕ».
Το βιβλίο παρουσίασαν το απόγευμα της Δευτέρας 3 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου.

Κατά την εκδήλωση ομιλία απηύθυναν ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Συντονιστής της συζήτησης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Κώστας Καλλίτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στην τρέχουσα ευρωπαϊκή αλλά και ελληνική συγκυρία εκτίμησε πως η αντιμετώπιση των τάσεων για εθνοκεντρισμό και των ανιστόρητων αντιευρωπαϊκών προσεγγίσεων δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές όσο προκρίνονται σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές και επιχειρείται η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. «Όσοι φλερτάρουν με σχέδια τύπου grexit εξυπηρετούν τα δικά τους σχέδια», προειδοποίησε ο κ. Βούτσης, ενώ αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική σκηνή τόνισε πως είναι κρίμα μέρος του ελληνικού πολιτικού προσωπικού να απεργάζονται σενάρια αντισυριζαϊκού μετώπου ή συριζαϊκής παρένθεσης, τα οποία, όπως σημείωσε, αποσιωπούν τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στα πρώτα δύο μνημόνια και τις αντίστοιχες τότε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Ο πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε, μάλιστα, ποιος έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη και κατ επέκταση στη χώρα μας και υπογράμμισε πως δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, όπως εννοούν να μας παρουσιάζουν ξένοι και εγχώριοι κύκλοι, λέγοντας, πως υπογείως δίνονται μεγάλες βοήθειες σε κράτη – μέλη της ΕΕ, ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Δήλωσε δε πως η Ελλάδα είναι ενεργός παράγοντας και σταθεροποιητικός πυλώνας της ΕΕ.
«Εγώ δεν μπορώ και δεν θέλω να φανταστώ την Ελλάδα εκτός του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, φανταστείτε μία Ελλάδα μόνη της, στην δραχμή πως θα είναι με την αναταραχή, που επικρατεί στα δυτικά Βαλκάνια και την πολιτική, που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν», τόνισε από την πλευρά της η Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη επέμεινε πως πολλοί – εκτός των ακροδεξιών δυνάμεων – θέλουν την μπαχαλοποίηση της Ευρώπης, υποστηρίζοντας πως όταν έχασε ο ακροδεξιός υποψήφιος στις Ολλανδικές εκλογές «έπεσε τέτοιο κλάμα στην ΕΡΤ, που ήθελα να τους στείλω μαντήλια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της ΕΕ θα ενισχύσει τη συνοχή της ευρωπαϊκής οικογένειας, πως θα παραμείνει σταθερός ο γαλλογερμανικός άξονας και πως οι υπόλοιπες χώρες θα κάνουν βήματα μπροστά. «Είναι σημαντικό να υπάρξει, ασφάλιση καταθέσεων, να υπάρξει επιτέλους Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και οι χώρες – μέλη της Ένωσης να πληρώνουν τις αμυντικές δαπάνες, που τους αναλογούν, δεν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει ως soft power, πρέπει να έχει ισχυρή εξωτερική πολιτική», τόνισε η κ. Μπακογιάννη. Αναφερόμενη, δε στα όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ακόμη πιο ανήσυχη για το εάν και πότε θα κλείσει η β αξιολόγηση.
«Το ζήτημα των πολλαπλών ταχυτήτων δεν είναι αρχιτεκτονικό για την Ελλάδα, αλλά υπαρξιακό, το να μείνουμε στην πρώτη ταχύτητα σημαίνει ότι μένουμε στο ευρώ, ή θα μείνουμε στην πρώτη ταχύτητα ή θα αντιμετωπίσουμε την απόλυτη περιθωριοποίηση και την καταστροφή» προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη πως ο αγώνας για την Ευρώπη ταυτίζεται με τον αγώνα για την Δημοκρατία και πως η Ευρώπη δεν είναι κάτι έξω από εμάς. Ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε πως στην Ελλάδα έχουμε ζήσει την «προφυλαγμένη εμπειρία της ομαλής χρεοκοπίας», γεγονός, που, όπως είπε, έχει βοηθήσει στην καλλιέργεια διαφόρων μύθων και ψευδαισθήσεων.
«Η Ευρώπη είναι στο στοίχημα των επόμενων γενεών στην χώρας μας» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας ότι το ζήτημα της ασφάλειας είναι σημαντικότερο αυτού της οικονομίας. Επεσήμανε δε πως η χώρα μας πρέπει να μείνει στην καρδιά της ΕΕ, διευκρινίζοντας, πως αυτό θα επιτευχθεί μόνον εφ όσον υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας μπορεί να έχει πολύπλευρη προσφορά στα ευρωπαικά δρώμενα και με τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και με την γεωστρατηγική της θέση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε με δραματικό ύφος πως ο χρόνος τελειώνει για την κυβέρνηση αλλά δεν πρέπει επ ουδενί λόγω να τελειώσει και για την χώρα. Μία εκ των ιδρυτών της πολιτικής κίνησης «Ώρα Αποφάσεων» τόνισε πως το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα παρουσιάζεται σε μία συγκυρία, που τα δύο μεγάλα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης αμφισβητούνται, δηλαδή η ΕΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και το Ευρώ του Κώστα Σημίτη.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς επέμεινε πως η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να είναι κτήμα των ολίγων και πως η συζήτηση γύρω από το μέλλον της πρέπει να διεξαχθεί χωρίς ταμπού και Βρυξελλοκεντρικές θεωρήσεις.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, οι πρώην Υπουργοί Πέτρος Μολυβιάτης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Δένδιας, Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης και Γιώργος Ζανιάς. Επιπλέον, στο Μουσείο Μπενάκη βρέθηκαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Δανέλλης και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: